loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu İş'ten Boğaziçili öğrencilere destek

Birleşik Kamu İş'ten Boğaziçili öğrencilere destek
Tarih: 02.02.2021 - 15:40
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık, Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrencilere yönelik saldırıları kınayan açıklamada bulundu.

AKP'li Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanmasına yönelik yapılan eylemler sürüyor. Eylemlere karşı yüzlerce polis bu akşam üzeri Güney Kampüs'e girmiş, müdahale sonrası çok sayıda öğrenci gözaltına alınmıştı. 98'i serbest bırakıldıktan sonra 2 öğrenci tutuklanmıştı. 

Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık yazılı açıklamada bulunarak Boğaziçili öğrencilerin gözaltı ve tutuklanmasını kınadı. "Siyasi iktidar, bir kez daha gericiliğe sarılarak dini simgeler üzerinden kayyum rektöre karşı direnen öğrencilere saldırmaktadır" ifadesinin yer aldığı açıklama şöyle:

"Boğaziçi Üniversitesi’ndeki görüntüler demokratik haklarını kullanmak isteyenlere karşı saldırıdır. Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilerin gece yarısı operasyonuyla gözaltına alınmasını ve tutuklanmasını kınıyoruz.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri AKP'li Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına karşı günlerdir eylem yapmaktadır. Öğrenciler; evrensel, aydınlanmacı özgür ve demokratik üniversite talebinde bulunmaktadır. Üniversiteler eğitim, bilim ve bilincin şekillendiği kurumlardır. Bu kurumların sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için özgür ve bağımsız olmaları gerekmektedir.

Özgür bir geleceğin neferleri öğrenciler “Kayyum rektör istemiyoruz” demektedir. Kayyum rektör Melih Bulu da Boğaziçi Üniversitesi’nin demokratik kültürüne uygun hareket etmelidir. Acilen görevinden istifa etmelidir.

Üniversiteler özerk yapılardır. Bilimin ve akademinin gerekli çağdaş düzeye ulaşmasının en önemli araçlarıdır. Özgür ve özerk üniversite için her türlü müdahaleye karşı bilimi ve aydınlanmayı savunmaya devam edeceğiz.

AKP’nin gerici politikaları ve baskı ortamı ülkemizde üniversitelerin bilim ve aydınlanmadan uzak bir dönüştürmeyi amaçlamaktadır. AKP iktidarı üniversitelere bir saldırı dalgası başlatmıştır. Üniversitelilere dönük saldırı ve polis şiddeti her geçen artmaktadır. AKP’nin üniversitelere yaklaşımı gözler önündedir. Bir kişi tarafından rektör dayatması doğru değildir.

AKP, iktidar olduğu süre boyunca “her ile üniversite” sloganıyla bilim merkezlerini niteliksizleştirmiştir. Rektör atamaları ve üniversite kadroları hükümet destekçilerinden oluşturmakta, bilim insanları sindirilmekte ve bilim kurumları gerici yapılara teslim edilmektedir.

Siyasi iktidar, bir kez daha gericiliğe sarılarak dini simgeler üzerinden kayyum rektöre karşı direnen öğrencilere saldırmaktadır. AKP iktidarı üniversiteleri siyasi ve dini vesayeti ile yönetmek istemektedir. Öğrencilerden yükselen ses buna itirazdır. AKP ne yaparsa yapsın aydınlanma ve laiklik mücadelesini bastıramayacaktır.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; üniversitelerin kararlarının ve rektörlerin, üniversitelerin iradeleriyle belirlenmesi gerektiğine dikkat çekiyoruz gözaltına alınan ve tutuklanan öğrenciler derhal serbest bırakılmalıdır"

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları