loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu İş'ten çağrı: Tarihsel kazanımlar tehdit altında; bütün emekçiler birleşmeli

Birleşik Kamu İş'ten çağrı: Tarihsel kazanımlar tehdit altında; bütün emekçiler birleşmeli
Tarih: 14.05.2019 - 12:53
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, hükümetin işçi ve emekçilerin sosyal güvencesi olan kıdem tazminatı ve emeklilik sistemine yönelik saldırgan tutumuna karşı emekçilere birleşme çağrısında bulundu.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu AKP hükümetnin emekçilerin sosyal güvencesi olan kıdem tazminatı ve emeklilik sistemine yönelik saldırgan politikalarına ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada "Ülkemizde ekonomik kriz gittikçe derinleşmekte emek hareketinin kazanımları AKP iktidarı tarafından yok edilmek istenmektedir. Ülkemizde işçilerin, emekçilerin yaşam şartlarının zorlaştığı dönemde AKP iktidarı, işçilere ve kamu emekçilerine darbe üstüne darbe vurmanın fırsatını kollamaktadır" denildi. 

Ekonomik krizle birlikte işten çıkarmaların yoğunlaşması, kıdem tazminatının fona devri, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) zorunlu hale getirilip kıdem tazminatı fonuna entegre edilmesi gibi somut sorunlara dikkat çekilen açıklamada "emeklilik sistemini” ortadan kaldırma girişimi ve kamu çalışanlarının “iş güvencesinin” hedef haline getirilmesi de gözler önündedir" ifadeleri yer aldı. 

Emekçileri birleşmesi gerektiği belirtilen Birleşik Kamu İş'in açıklaması şöyle:

"Tehlikenin büyüğünü, kölelik koşullarının en büyüğünü Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ilan etmiştir. Albayrak’ın emeklilik sisteminde değişiklik yapılacağını açıklaması ülkemizde işçilere, emekçilere, çalışanlara kölelik düzeninin reva görüleceğinin işaretidir.

Ülkemizde AKP iktidarı döneminde siyasal, ekonomik, kültürel reform adı altında birçok değişikliğe yeterli tepki verilmemesi nedeniyle bugün geldiğimiz nokta da yaşamın güvencesi olan ömür boyu emekliliğin ortadan kaldırılmasının istenmesi olmuştur.

Ekonomik darboğazın yaşandığı,  enflasyon ve işsizlik rakamlarının tavan yaptığı dönemde AKP iktidarı tarafından kıdem tazminatı, BES, emeklilik sistemi, iş güvencesi gibi hassas meselelere el uzatılması emekçilerin ve emek örgütlerinin eylem birlikteliği yapamamasından kaynaklanmaktadır.

KDV ve ÖTV oranlarının arttığı, benzin, motorin, doğal gaz, elektrik, su, ekmek, gıda fiyatları gibi halkın temel tüketim ürünlerine zam yaptığı bilinmektedir. Sermaye ve yandaş iş adamlarına sık sık çıkarılan vergi affı ve bu kurumlara verilen teşviklerde ortadadır.  Ekonomiye ilişkin hazırlanan programların ve alınan tedbirlerin de işçinin ve emekçilerin cebinden alarak sermayeyi zenginleştirdiği, yurttaşları yoksullaştırdığı da bilinen bir gerçektir.

AKP iktidarı son yıllarda milyonlarca emekçinin çalışma yaşamını kölelik sistemine dönüştürmekte, iş güvencesini ortadan kaldırmak istemekte, kıdem tazminatı ve emeklilik sistemi hakkını gasp etmeye çalışmaktadır.

AKP iktidarının hayata geçirmek istediği düzenlemeler toplumun ve yurttaşların yaşamında büyük sarsıntılara neden olacaktır.

Tüm emekçilerin tarihsel süreçte kazandığı haklarının zedelenmesi dahi kabul edilemez. Siyasal iktidarın tüm bu politikaları Birleşik Kamu-İş ve bağlı sendikaları tarafından reddedilmektedir.

İşçi örgütleri ve kamu emekçileri için koşulların iyi gitmediği ortadadır.  Ekonomik ve siyasal mücadelenin bütünlüğü de dikkate alınarak siyasal iktidara gerekli tepkinin verilmesi gerekmektedir.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak sorunlara somut çözümler bulunabilmesi için emek mücadelesinin alanlarda birleşmeye ve eylem birlikteliği yapmaya ihtiyacı bulunmaktadır"


 

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları