Birleşik Kamu İş'ten hükümete çağrı: Bütçe emekçilerden yana yeniden düzenlensin

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, iktidara 2022 bütçesine ilişkin çağrıda bulundu.
2022 bütçe görüşmeleri başladı. Hükümetin bütçe programına tepkiler sürerken bir tepki de Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık'tan geldi. Konuyla ilgili yazılı açıklamada bulunan Mehmet Balık "AKP iktidarının 19 yıldır hazırladığı bütçe gibi, 2022 bütçesinin de sermayeye cömert, emekçiyi yoksulluğa mahkûm eden bütçedir" dedi. Mehmet Balık açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
"Ülke ekonomisi çöküyor. Döviz kurları anlık değişiyor. Paramızın itibarı kalmadı. Ülkede iş güvenliği yok! Açlık! İşsizlik var! Memleketin hazinesini boşaltılmış! Gelecek umudu kaybolmuş! Ülke kaynakları ve birikimleri yandaş şirketlere peşkeş çektirilmiş! Hukuk ve yargı yok edilerek hırsızlık ve usulsüzlüklerin hesabının sorulması engelleniyor. Enflasyon hızla artmakta ekonomik kriz ve yoksulluk derinleşmektedir. Kamu çalışanlarına ve emeklilerine 6. Dönem Sözde Toplu Sözleşme görüşmelerinde 2022’de % 5+7, 2023’de ise % 8+6 ve enflasyon farkı verildi ancak yıl bitmeden 2 yıllık zamlar çoktan eridi.
Enflasyon ve artan vergi dilimi ile mevcut maaşlarımız yok olmuştur. Kamu emekçileri ve emekçiler, işsizliğe ve açlığa sürüklenmektedir. Yoksullar daha yoksul; zenginler daha zengin olmaktadır. Hükümetin oluşturduğu bütçe ve cari açığın bedeli de milyonlarca emekçiye KDV ve ÖTV olarak dönmekte ve çarşıda pazarda kendini göstermektedir. Başta ücretli emekçiler olmak üzere, geniş halk kesimleri açısından son derece zorlu bir dönem yaşanmaktadır. Sadece ekonomi çökmüyor, yurttaşlarla birlikte ülke de bataklığa dönüşmüştür. Ekonomimizin ve paramızın itibari kalmadı.
AKP iktidarının 19 yıldır hazırladığı bütçe gibi, 2022 bütçesinin de sermayeye cömert, emekçiyi yoksulluğa mahkûm eden bütçedir. 2022 Bütçesinde; Memura, dar gelirliye, esnafa, çiftçiye, emekliye, işçiye külfet var, vergi var, zam var, açlık var, yoksulluk var, sefalet var, sömürü var. Refah yok, tokluk yok, adalet yok, huzur yok, barış yok, alın teri yok, insanca yaşanacak bir hayat yok. Bir yılda temel besin maddeleri ekmeğe, una, makarnaya, süte, yoğurda, peynire, ete, yumurtaya fahiş zamlar geldi. Benzine, motorine, lpg’ye günlük doğalgaza, elektriğe aylık zam gelmektedir. Bunlara gelen zamlar her şeye zam geleceğini göstergesidir. İktidara sesleniyoruz; 2022 yılı için kamu çalışanlarına ve emeklilerine ilk altı ay için % 5, ikinci altı ay için % 7 zammı reva gördünüz. Bunların hiç birisi aslında zam değildir. Zam; enflasyonun üzerinde bir oran olur, ekonomik büyümeden pay almakla olur.
Enflasyon ve artan vergi dilimi ile mevcut maaşlarımız yok olmuştur.
2022 yılı bütçesi emekçiden yana revize edilsin.
Elektrik, doğalgaz, köprü, hastane, otoyollar kamulaştırılsın.
Zamlar geri alınsın.
Toplu sözleşme masası yeniden kurulsun.
Emekçiler için vergi dilimi oran % 10’da sabitlensin, asgari ücret vergi dışı bırakılsın.
3600 Ek gösterge ayrım yapılmadan herkese verilsin.
Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyeti giderilsin.
Asgari ücretli, emekli, dul ve yetim maaşlarına insan onuruna yaraşır bir düzenleme yapılmalıdır."
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları