loading
close
SON DAKİKALAR

BM yetkilisi: Kimyasal saldırının arkasında Suudiler var

BM yetkilisi: Kimyasal saldırının arkasında Suudiler var
Tarih: 24.09.2013 - 16:18
Kategori: Dünya

Önemli bir Birleşmiş Milletler yetkilisi, 21 Ağustos'ta Şam'da yaşanan kimyasal saldırının arkasında Suriye yönetiminin değil, Suudi istihbaratıının olduğunu ileri sürdü. Yetkili, bu bilgiyi bölgedeki muhaliflerden aldıklarını söyledi...

Lübnan'dan yayın yapan El Ahbar gazetesi çok önemli bir iddiayı gündeme getirdi. Şarmin Narvani ve Rıdvan Murtaza'nın haberine göre, önemli bir Birleşmiş Milletler yetkilisi, 21 Ağustos'ta Şam'ın Guta bölgesinde gerçekleştirildiği iddia edilen kimyasal silah saldırısının arkasında Beşar Esad'ın olmadığını, bunun "intihar" anlamına gelceeğini söyledi.

Saldırının arkasında kimin olduğu yönündeki iddiaya ise, ismini açıklamak istemeyen BM yetkilisi şu cevabı verdi: "Saldırıların arkasında Suudi istihbaratı var ve maalesef kimse bunu söylemeye cesaret edemiyor." Yetkili bu bilginin, Guta'daki muhaliflerden alındığını belirtti.

BM raporundaki çelişkiler

Narvani ile Murtaza, Birleşmiş Milletler heyetinin yazdığı kimyasal silah kullanımı raporundaki çelişkileri de gözler önüne serdiler.

BM heyeti, iki bölgeden örnek toplamıştı. Birincisi, Guta'nın batısındaki Muademiye; ikincisi, doğusundaki Ayn Tarma ve Zamelka. Muademiye'deki örnekler 26 Ağustos'ta, Ayn Tarma ve Zamelka'daki örnekler ise 28-29 Ağustos'ta toplanmıştı. Heyetin bu örneklerden çıkardığı sonuç, Guta'da sarin gazının kullanıldığıydı.

Ancak raporda bir ayrıntı dikkat çekiyordu. Buna göre, Muademiye'de çevreden toplanan numunelerde kimyasal silah izine rastlanmamıştı. Ancak aynı Muademiye'de yaşayan insanlardan alınan örneklerde, sarin maruziyeti "pozitif görünüyordu. Narvani ve Murtaza, insanlarda sarin maruziyetinin pozitif çıkmasına rağmen, çevreden toplanan örneklerde "negatif" çıkmasını "bilimsel olarak ihtimal dışı" şeklinde nitelendiriyorlar. Muhabirlerin konuştuğu, daha önceden Britanya ordusunun kimyasal savunma alayının başındaki isim olan ve şu anda "kmyasal silah uzmanlığı" yapan Hamish de Bretton-Gordon da durumu "tuhaf" bulduğunu kaydediyor. Bretton-Gordon, sarin gazının insanda 30 ila 60 dakika arasında toksik etki yarattığını, ancak çevrede bu etkinin aylar, bazen de yıllar sürdüğünü söyledi.

Raporda, Ayn Tarma, Zamelka ve Muademiye'de kimyasal etken taşıyan karadan karaya füzelerin izine rastlandığı belirtiliyordu. Ancak açıkça, Muademiye'den toplanan çevre örneklerinde kimyasal izine rastlanmadı.

Üç ihtimal

Bu durumda, rapordaki Muademiye çelişkisinin üç açıklaması olabilir. Birincisi, Muademiye'de bir kimyasal silah saldırısı olmadı. İkincisi, BM'nin raporu bilerek bozulmuş olabilir. Bretton-Gordon'un dikkat çektiği üçüncüsü ise, Muademiye'deki örnek alınan "kurbanlar", başka bir yerden buraya getirildiler. BM heyetinin örnek aldığı bütün kurbanların, Guta'daki doktorlar ve muhalefet temsilcileri tarafından seçildiği belirtiliyor. Bu durumda, BM raporundaki bu çelişkinin en akla yatkın açıklaması, heyetin incelediği kurbanların Muademiye'ye dışarından getirilmesi oluyor.

Ayrıca yine raporda, Guta'daki muhaliflerin BM heyeti ile olan ilişkisine de değiniliyor. Bölgedeki muhalif komutanların heyete "yol gösterdiği", onların güvenliğini sağladığı ve olayla ilgili "kritik bölgelere ve tanıklara ulaşmasını sağladığı" raporda yer alıyor. Yine bölgede çalışan doktorların da, heyete kendi seçtikleri listeleri sunduğu söyleniyor. Üstelik, Bm'nin görüştüğü "katliamdan sağ kurtulanlar"ın yüzde 44'ü, kimyasal kanıt bulunamayan Muademiye'den.

Sol Haber

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları