loading
close
SON DAKİKALAR

Bombalı saldırıları IRA üstlendi

Bombalı saldırıları IRA üstlendi
Tarih: 12.03.2019 - 15:05
Kategori: Dünya

The Scottish Sun, IRA'nın Glasgow Üniversitesi ve Londra'daki bombaların sorumluluğunu üstlendiğini duyurdu.

The Scottish Sun’ın polis kaynaklarına dayandırdığı habere göre, IRA Glasgow Üniversitesive Londra’daki üç ulaşım merkezine gönderilen bombaların sorumluluğunu üstlendi. Beşinci patlayıcının ise henüz ortaya çıkmadığı belirtildi.

Habere göre; uzun süredir adı gündemden düşen örgüt, Kuzey İrlanda merkezli bir yayın organına dün şifreli mesaj gönderdi. Yayın organı da bu mesajı polise iletti.

Son gelişme üzerine, olaylarla ilgili soruşturma genişletildi.

Paketler imha edildi ama...

Geçen hafta İskoçya'daki Glasgow Üniversitesi şüpheli paket nedeniyle boşaltılmıştı. İskoçya polisi üniversitedeki paketin kontrollü şekilde patlatıldığını bildirmişti.

Öte yandan, İngiliz Sky News televizyonunun polis kaynaklarına dayandırdığı habere göre, üniversitedeki şüpheli paket yine geçen hafta Londra'da iki havalimanı ile bir metro istasyonu yakınında bulunan İrlanda pulu taşıyan zarflarla bağlantılı bulunmuştu.

Londra'daki 3 zarftan, açıldığında küçük bir yangın başlatma kapasitesine sahip el yapımı patlayıcılar çıkmıştı.

İrlanda Cumhuriyeti polis teşkilatı Gardai, zarflardan ikisinde bulunan pulların İrlanda kaynaklı olduğunu doğrulamış ve olayın soruşturmasında İngiliz polisiyle iş birliği yapıldığını açıklamıştı.

Ayrılıkçı örgüt IRA

İngiltere, İrlanda'nın bağımsızlığı için mücadele veren İrlanda Cumhuriyetçi Ordusunun (IRA) eylemlerinin hedefi olmuştu.

1920'li yıllarda İrlanda adası ikiye bölünmüş, Kuzey İrlanda İngiltere'nin parçası olmayı sürdürürken, güney kademeli olarak İrlanda Cumhuriyeti adı altında bağımsızlığını kazanmıştı.

İngiltere, 1960'lı yılların sonundan 1999'da yürürlüğe giren Belfast Anlaşması'na kadar İrlanda kaynaklı ayrılıkçı terör örgütünün saldırılarına sahne olmuştu.

İki İrlanda'yı birleştirmek isteyen Katolik ayrılıkçılar ve İngiltere ile birlik yanlısı Protestanların çatıştığı bölgede, Brexit'e bağlı olarak şiddet olaylarının yeniden başlamasından ve İngiltere'yi de hedef almasından endişe ediliyordu.

Kaynak : Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları