loading
close
SON DAKİKALAR

‘Borsayı gerekirse sırtıma alır taşırım’

‘Borsayı gerekirse sırtıma alır taşırım’
Tarih: 22.05.2012 - 13:16
Kategori: Ekonomi

İstanbul finans merkezi olacaksa İMKB’nin bölgenin merkez borsası olması gerektiğini belirten İMKB?Başkanı Turhan, İMKB’nin Ataşehir’e taşınması konusunda ise, “Şirketleşme sürecinde bu konuya cevap verilir” dedi

İMKB Başkanı İbrahim Turhan, “Borsa’nın bina olarak nerede kalması İstanbul’un küresel finans merkezi olmasına katkıda bulunacaksa, ben Borsa’yı gerekirse sırtıma alır oraya taşırım” dedi.
“Benim bildiğim ‘şurası İMKB’nin gelecekteki mekanıdır’ diye bize resmi olarak tebliğ edilen herhangi bir şey olmadı. Tabii ki çalışmalar var. Benim sabit fikirlerim yok. Değişime ve dönüşüme inanan bir insanım” diye konuştu.
Borsa’nın lokasyon kararının daha geniş çerçeveden verilmesi gerektiğinin altını çizen Turhan şunları söyledi: “Borsa’nın burada kalmasının da bazı avantajları var, Ataşehir’de planlanan finans merkezine taşınması da değerlendirilebilir. Bunun, daha geniş çerçevede değerlendirilmesi doğru olur. Şirketleşme sürecinde sanırım buna en sağlıklı cevabı vermek mümkün olacak.”

‘Konsolidasyon ihtiyacı var’
Turhan, dünyadaki gelişmeler izlendiğinde, Türkiye’deki sermaye piyasalarının ciddi bir konsolidasyona ihtiyacı olduğunu belirterek, “Bu çerçevede İMKB’nin, VOB’un, İstanbul Altın Borsası’nın ve gelecekte kurulabilecek diğer borsaların ortak bir işlem platformundan, tek bir erişim noktasından, tek bir takas ve saklama sistemi üzerinden ve tek bir düzenleme çerçevesinden yatırımcıya sunulması büyük önem taşır” dedi. Bu konuda karar verici durumda olmadıklarını ifade eden Turhan, ”Fakat bu konuda doğruları söylemek tabii ki bizim görevimiz” dedi.
Finans merkezi için... İbrahim Turhan, ”İstanbul bir finans merkezi olacaksa, Borsamızın bölgenin merkez borsası olması son derece önemli. Bunu yapabilmek için de bu vizyonu hayata geçirmemiz çok büyük destek sağlayacaktır” diye konuştu.
Turhan, “Bizim piyasa değerimiz 250 milyar dolar, işlem hacmimiz 420 milyar dolar. İşlem hacmini piyasa değerine oranlarsak, yaklaşık 2’ye yakın 1.8 gibi bir rakam görüyoruz. Bu oranla ABD’nin ardından ikinci sırada geliyoruz” dedi.

1 trilyon dolar hedefi

İMKB’nin piyasa değerinin milli gelire oranla yüzde 80 seviyesine ulaşmasını hedeflediklerini belirten Turhan, ”Önümüzdeki dönemde özellikle 2023 vizyonuyla da uyumlu olarak baktığımızda, 1 trilyon 225 milyar dolarlık milli gelir düşünecek olursak, 1 trilyon dolarlık piyasa değerini hedeflemek zorundayız. Bunu sağlamak için önümüzdeki 5 yıllık dönem içinde en az 1.000 şirketin İMKB’de işlem görmesini amaçlıyoruz. İstanbul Borsası, İstanbul Finans Merkezi Projesi’nin belkemiğidir, en önemli unsurudur” diye konuştu.
Borsanın, uluslararası borsalarla entegrasyonunun sağlanmasının önemli olduğunun altını çizen Turhan, bunu yaparken borsanın “uluslararası açıklığı yeterli mi?” diye bakıldığında hiç bir sorunun görülmediğini, çünkü piyasada işlem gören hisse senetlerinin yüzde 60’dan fazlasının yabancı yatırımcıların elinde olduğunu bildirdi.
Turhan, kriz dönemi boyunca bakıldığında bu oranın çok fazla düşmediğinin görüldüğünü dile getirdi.

‘9.5 trilyon dolarlık kulüp geliyor’

Russell 20-20 Association adlı finans kulüp ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın gerişimiyle temas sağlandığını ifade eden Turhan şunları söyledi: ”Kulüp 37 yatırımcıdan oluşuyor. Yönettikleri toplam fon miktarı 9.5 trilyon dolar. Sonbaharda Russell 20-20 Grubu’nu İstanbul ve Ankara’da misafir edeceğiz. Gelip Türkiye’de toplantı yapacaklar ve burada şirketlerimizle temas sağlayacaklar. Bu yatırımcı grubu Gaziantep’e de götürmeyi planlıyoruz.”

‘Deutsche Boerse dışında da talip var’

Turhan, Deutsche Boerse’nin (Alman Borsası), özelleştirilmesi beklenen İMKB’ye ilgi gösterdiğine ilişkin olarak, “Borsamıza ısrarlı yakın ilgi gösteren tek kuruluş Deutsche Boerse değil” dedi. Turhan, İMKB’nin şirketleşme sürecine ilişkin bir soruya, borsanın şirketleşmesinin yeni SPK Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle ilişkili olduğunu belirterek şu yanıtı verdi: “Yeni SPK Kanunu yürürlüğe girer girmez girmez çalışmaların tamamlanabileceğini umut ediyorum. Parlamento tatile girmeden yürürlüğe girerse, 2012’de şirketleşmemizi tamamlamış olabiliriz.”

Mlliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları