loading
close
SON DAKİKALAR

Boşanan Kadının Bitmeyen Dramı

Boşanan Kadının Bitmeyen Dramı
Tarih: 12.02.2012 - 19:00
Kategori: Kadın

Boşanmış kadınlar eski eşlerinden evlilere göre fiziksel olarak 7.5, cinsel olarak ise 40.7 kat fazla şiddete maruz kalıyor.

Türkiye’de kadına yönelik şiddet artıyor. Neredeyse her gün kadına yönelik şiddet ve cinayet haberleri gazetelerin 3. sayfalarından eksik olmuyor. Bunu dikkate alan Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü şehirde yaşayan evli veya boşanmış kişilerin eşleri tarafından şiddet görme sıklığını araştırdı.

Araştırmada yarısı boşanmış 600 çiftle görüşüldü. Boşanmışların yüzde 33’ü 40 yaş ve üzerinde, yüzde 46’sı ortaokul ve üzeri öğrenim durumuna sahipken evlilerin yüzde 55’i 40 yaş ve üzerinde ve yüzde 35’i ortaokul ve üzeri öğrenim durumuna sahip. 2008 ve 2011 yılları arasında yapılan araştırma, boşanmışlarda evlilere göre eşi tarafından şiddete maruz kalma sıklığının tüm şiddet türlerinde daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Eşi tarafından sözlü şiddete maruz kalma sıklığı boşanmışlarda yüzde 56, evlilerde yüzde 7, fiziksel şiddete maruz kalma sıklığı boşanmışlarda yüzde 33.3 evlilerde yüzde 4.4, cinsel şiddete maruz kalma sıklığı boşanmışlarda yüzde 12.2 evlilerde yüzde 0.3 ve ekonomik şiddete maruz kalma sıklığı boşanmışlarda yüzde 29.1 evlilerde yüzde 2.4 olduğu saptandı.

Bu sonuçlara göre boşanmışlar evlilere göre eşi tarafından sözlü ve fiziksel şiddete 7.5 kat, cinsel şiddete 40.7 kat ve ekonomik şiddete 12.1 kat daha fazla maruz kalıyor. Araştırmada boşanmışlarda 40 yaş altında olanlar 40 yaş ve üzeri olanlara göre ekonomik, sözlü, fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalma durumlarının daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Arif Verimli, normalde çiftlerin birbirinden uzaklaşmak ve sorunu çözmek için boşandığını vurguladı. Buna rağmen evliliğin sosyal ve psikolojik bir birliktelik olduğu ve akıl yürüterek açıklanamayacağı anlamlar taşıdığını belirten Verimli, sözlerine şöyle devam etti: “Kişilerden biri boşanmama konusunda direnmişse boşansalar dahi gerek sözel gerekse fiziksel şiddetini sürdürecektir. Bu durumda öfkesini yansıtması beklenir. Genellikle alkol ve madde kullanımı varsa, eşlerden biri paranoid derecede kıskanç ya da ciddi bir kişilik bozukluğu taşıyorsa boşanma sonrası şiddetin dozunu artırma olasılığı yüksektir. O nedenle sonuçlar okuyanlar için her ne kadar şaşırtıcı görünse de bizim gibi profesyoneller için şaşırtıcı değil.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları