loading
close
SON DAKİKALAR

Boşanmaları önlemek için harekete geçildi

Boşanmaları önlemek için harekete geçildi
Tarih: 27.10.2012 - 12:51
Kategori: Sağlık, Yaşam

Devlet, boşanma vakalarına 'dur' demek için düğmeye bastı...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadına yönelik şiddetin ardından şimdi de aile bütünlüğünün bozulmaması için kolları sıvadı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, boşanmak isteyen çiftlere yönelik çalışma yaptıklarını belirterek, ”Biz diyoruz ki boşanmak için başvuran ailelere bir terapi yapalım, bir ombudsmanlık hizmeti verelim. İlla boşanacaklarsa da aile devam etmeyecekse de boşanmanın sağlıklı gitmesini, psikolojik olarak daha az yıpranmalarını sağlamak için bir çalışma başlattık” dedi.

120 bin çift boşanıyor: Boşanmaların yüzde 39’unun ilk beş yılda gerçekleştiğine dikkat çeken Şahin, şunları söyledi: “Yani ilk 5 yılı geçirdikten sonra çiftler birbirine uyumlu oluyor. O yüzden ilk 5 yılda biz bu süreci sağlıklı bir şekilde yönetebilirsek, aile içi iletişimi artırabilirsek, birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlarsak inşallah bunu azaltacağız” diye konuştu. Türkiye’nin çok hızlı bir boşanma sisteminin olduğuna işaret eden Şahin, “Özellikle anlaşmalı boşanmalarda geliyor, bir celsede boşanıyor ve gidiyor. Ama gördüğümüz bir şey var Türkiye’de ortalama yılda 500-600 bin evlilik var. Krizlerde bu azalıyor, boşanma sayısı artıyor. Ortalama 100 bin-120 bin boşanma var. İskandinav ülkelerine baktığınızda bu yüzde 60-70. Evliliklerinin yüzde 60-70’i boşanmayla sonuçlanıyor. Bizim en güçlü tarafımız ise aile olduğu çok net. Bu 100 bin kişiden 80 bini ikinci defa evleniyor, 12 bini ise kendi eşiyle evleniyor. Bu bize enteresan bir şey söylüyor.”

Ombudsmanlık sistemi: “Eşler çok hızlı bir şekilde boşanmayı bir çözüm olarak görüyor fakat boşandığı zaman her şeyin düzelmediğini, çok daha zorlandığını yaşadığı zaman yeniden eşiyle evlenme kararı alıyor. Ciddi bir sayı bu. Bu sayıyı görünce ’aile ombudsmanlığı’ dediğimiz, bu kentleşme, göç olmadan önce küçük olaylarda bir aile büyüğü, kanaat önderi, bir öğretmen, bir imam gelir araya girerdi, ailenin içinde bir şey varsa bunu kendi içlerinde düzeltirdi. Gittikçe zorlaşan hayat şartlarında bu zor sağlanıyor. Biz diyoruz ki boşanmak için başvuran ailelere bir terapi yapalım, bir ombudsmanlık hizmeti verelim. İlla boşanacaklarsa da aile devam etmeyecekse de boşanmanın sağlıklı gitmesini, psikolojik olarak daha az yıpranmalarını sağlamak için bir çalışma başlattık. Burdur’da bir deneme yaptık, 25 ailenin 6’sı boşanmaktan vazgeçti. Bu ciddi bir sayı. Bunu evlilik öncesi eğitim gibi 5 ilde denemesini yapıyoruz. Boşanacaksa da aile devam etmiyorsa da çok sağlıklı, şiddetsiz, karşılıklı anlaşarak çocukları yıpratmadan, yakın çevreyi üzmeden, yormadan. Bu sistemi hayata geçiriyoruz.

Boşanma sonrası eğitim: “Evlilik öncesi ve evlilik sırasındaki eğitim önemli. Evlilik sonrasındaki eğitim de önemli. Boşanma sonrası da önemli. Onun da öğretilmesi lazım. Biz hepsini kademe kademe çalışacağız.”

‘İzdivaç programları sağlıklı değil’

Bakan Şahin, televizyonlarda reyting rekorları kıran izdivaç programları ilgili olarak da, “Kesinlikle sağlıklı bulmuyorum. Bu tür sanal ortamdaki izdivaçların da çok uzun soluklu olacağı kanaatinde değilim. İzlemeyen varsa izliyor daha çok reytingi artıyor. Bu konuda yaptığımız yorumlara ”sansür, yasaklar yeniden mi gelecek” şeklinde de bir yaklaşım oluyor. Bunun çözümü ne? Bunun çözümü halk. Halk bilinçlenecek” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları