loading
close
SON DAKİKALAR

Bozdağ: Başsavcı ve Emniyet Müdürü için HSYK'ya izin vermeyeceğim

Bozdağ: Başsavcı ve Emniyet Müdürü için HSYK'ya izin vermeyeceğim
Tarih: 08.01.2014 - 18:58
Kategori: Siyaset

HSYK'nın haklarında inceleme istediği İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan açıklama geldi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ HSYK'nın haklarında inceleme istediği İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok için izin vermeyi düşünmediğini açıkladı. HSYK bu iki isim dışında Başsavcıvekili Zekeriya Öz ve savcı Muammer Akkaş için inceleme istenmişti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bazı gazetelerin Ankara temsilcileriyle buluştu. Hürriyet'ten Deniz Zeyrek'in haberine göre, Bozdağ'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

* Ceza soruşturmalarının ve davalarının geçmişe dönük incelenmesi talimatı verdim.

* Kaç soruşturma açıldı, kaçı takipsizlikle sonuçlandı, kaç iddianame hazırlandı, ne kadarı beraat ile sonuçlandı, hepsine bakıyoruz.

* HSYK teklifi Anayasa'ya aykırı değil, 159. Madde'ye uygundur

* HSYK konusunda Anayasa'yı değiştirmek de dahil daha iyisini yapmak için muhalefetle birlikte çalışabilir, işbirliği yapabiliriz. Buna üyeleri Meclis'in seçmesi yöntemi de dahil...

3 İSME SORUŞTURMA İZNİ YOK

* İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Vekili Oktay Erdoğan ve İstanbul Emniyet Müdürü ile ilgili soruşturma izni vermeyeceğim.


9 savcı için inceleme istenmişti
HSYK 3. Dairesi, ‘Büyük Rüşvet Soruşturması’nı yöneten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz, 2. Dalga Soruşturması talimatını verince görevden alınan Savcı Muammer Akkaş ile Akkaş’ın ‘Soruşturmaya müdahaleyle’ suçladığı İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ve operasyon sonrası atanan İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok’la birlikte 9 kişi için inceleme kararı aldı.

Zekeriya Öz: Dubai tatilinin parasını Ağaoğlu’nun inşaat şirketinin ödediği, Fatih Belediyesi’nde iş takibi iddiaları. Yönettiği ‘Büyük Rüşvet Soruşturması’nın hukuka aykırı yapıldığı ve gizliliğin ihlal edildiği, basına bilgi sızdırıldığı.
Muammer Akkaş: 2. Dalga Soruşturması’nda gizliliği ihlal ettiği, basına bilgi sızdırdığı, bildiri dağıtmasının yasalara aykırı olduğu. UYAP sistemine kaydetmeden soruşturma yaptığı. İstanbul Cumhuriyet Başsavısı Çolakkadı’nın usulsüz soruşturma yaptığı ve kendisine bile bilgi verilmediği iddiası.
Turan Çolakkadı: Savcı Muammer Akkaş’ın kendisine ve Başsavcıvekili Oktay Erdoğan’a 2. Dalga öncesinde dosyayı 24 Aralık 2013’te ayrıntısı ile anlattığı. Akkaş’ın Başsavcı Çolakkadı’nın dosyayı başka savcılara vererek soruşturmaya müdahale ettiğini ileri sürmesi. Şüphelilerinin önlem alması, kaçması ve delil karartması imkanı verildiği.
Oktay Erdoğan: Akkaş’ın görevden alınarak, 2. Dalga’nın engellendiği, şüphelilerin önlem alması, kaçması, delil karartması imkanı verildiği iddiası.
Celal Kara: ‘Büyük Rüşvet Soruşturması’nın usulsüz ve hukuka aykırı yapıldığı. Basına sızdırıldığı ve soruşturmanın gizlilliğinin ihlal edildiği iddası.
Mehmet Yüzgeç: Ali Ağaoğlu ile Oğuz Bayraktar dahil 23 kişiyle ilgili soruşturmayı yürüttü. Bayraktar dahil 14 kişinin örgüt kurmak ve yönetmek, örgüt üyeliği, nüfuzu kötüye kullanmak, resmi belgede sahtecilik, imar kirliliği iddiasıyla tutuklanmalarını diğer savcılarla talep etti. Bu soruşturmada gizliliğin ihlal edildiği, usule aykırı davranıldığı.
Ekrem Aydıner: Reza Zarrab, Barış Güler, Kaan Çağlayan ve Süleyman Aslan’ın arasında bulunduğu 21 kişinin ifadelerini Savcı Celal Kara ile soruşturmaya sonradan dahil edilen savcılar Ekrem Aydıner ve Mustafa Erol almıştı. Savcıların talebiyle Zarrab, Güler, Çağlayan ve Aslan’ın arasında bulunduğu 14 kişi altın kaçakçılığı, kara para aklama, rüşvet suçlarından tutuklanmıştı. Soruşturmanın usülsüz yapıldığı iddiası.
Mustafa Erol: İfadeleri alan diğer savcı Erol’a da diğer savcılarla aynı iddialarla inceleme istendi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları