loading
close
SON DAKİKALAR

Bozüyük'teki tren faciası davasının sanıkları 'yanlış' çıktı!

Bozüyük'teki tren faciası davasının sanıkları 'yanlış' çıktı!
Tarih: 01.10.2019 - 11:35
Kategori: Yurt

Bozüyük'teki tren faciasıyla ilgili açılan davada skandal yaşandı. Avukatların itirazıyla, TCDD'nin mahkemeye yanlış isim verdiği ortaya çıktı.

Bilecik Bozüyük'te 2009 yılında beş yurttaşın can verdiği tren faciasıyla ilgili açılan davada, TCDD’nin yanlış isimleri bildirmesi nedeniyle iki görevlinin suçsuz oldukları halde yargılandıkları ortaya çıktı.

Hürriyet’ten İsmail Saymaz’ın haberine göre, Cumhuriyet Ekspresi treni 27 Ağustos 2009’da Eskişehir-Haydarpaşa seferini yaparken Bilecik’in Bozüyük ilçesi çıkışında raylar üzerinden geçen ‘ekskavatör’ adlı iş makinesi ile çarpıştı. Birinci vagonda seyahat eden beş yolcu can verdi. Yapılan soruşturmada makinistler kusursuz bulundu. Ekskavatörü kullanan Mehmet Sait Yılmaz, görüş mesafesi açısından yetersiz bir noktada raylardan geçirdiği için asli kusurlu, Yılmaz’ın bağlı olduğu MÖN İnşaat’tan dört yetkili ise etkili güvenlik önlemi almadıkları için tali kusurlu sayıldı. Beş kişiye ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ suçundan dava açıldı. Dava 2013 yılında bitti ve mahkeme Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) kusuru olabileceğini vurgulayarak suç duyurusunda bulundu.

‘FURGON YOKTU’

Bozüyük Cumhuriyet Başsavcılığı’nın dosyasına göre, trende lokomotiften sonra gelen ‘furgon’ adlı emniyet vagonu bulunmuyordu. İlk vagona yolcu alınmıştı ve ölen tüm yolcular bu vagondaydı. Başsavcılık, TCDD’den sorumluların isimlerini istedi. TCDD, trenin teşkilinde gar müdür yardımcılığına vekalet eden İstasyon Şefi Adem Atik ve Tren Teşkil Memuru Ahmet Yılmaz’ın ismini bildirdi. Bu iki görevliye Bilecik Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

AVUKATTAN İTİRAZ

Avukatları Mehmet Ektaş ise mahkemeye dilekçe sunarak, tren teşkil memurlarının trenleri park sahasına veya hareket yoluna çekmekten sorumlu olduğunu, aslında Trenlerin Hazırlanması ve Trafiğine Ait Yönetmelik’i hazırlayanların yargılanması gerektiğini ifade etti.

TCDD YANLIŞ İSİM VERMİŞ!

Mahkeme de TCDD’den bilgi isteyip sanıkların rolünü sordu. TCDD’den 12 Eylül’de verilen yanıtta, “Bu yönetmelik ve tarifenin hazırlanmasında sanıklar; hazırlayan, onaylayan ve uygulamaya koyan kişiler değillerdir” denildi.

‘YARGILAMADAN KAÇIRMAYA MI ÇALIŞIYORLAR?’

Ektaş, “TCDD mahkemeye, bu kişilerin yargılanan işle ilgili görevinin olmadığını belirtti. Madem sorumlulukları yoktu, neden isimlerini verdiniz? Gerçek sorumluları yargıdan mı kaçırmaya çalışıyorlar” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları