loading
close
SON DAKİKALAR

Brezilya faiz indirdi

Brezilya faiz indirdi
Tarih: 12.02.2012 - 15:44
Kategori: Ekonomi

Brezilya Merkez Bankası gösterge faiz oranını yüzde 12,5'ten yüzde 12'ye indirdi

Merkez Bankası para politikası komitesi (Copom), küresel ekonominin görünümündeki ''önemli kötüleşmeyi'' gerekçe göstererek yüzde 12,5 olan gösterge faiz oranını 50 baz puan indirimle yüzde 12'ye çektiğini açıkladı. Faiz indirim kararı Copom'da 2'ye karşı 5 oyla alındı.

Artan fiyatlarla mücadele etmek için bu yıl gösterge faiz oranını beş kez artıran Brezilya Merkez Bankası, Temmuz 2009'dan bu yana ilk kez faiz indirimine gitti.

Merkez Bankası'nın açıklamasında, ABD ve Avrupa'nın borç yükü ve zayıf ekonomik büyümeyle mücadele etmesi nedeniyle küresel ekonomide ''önemli kötüleşme'' görüldüğü belirtildi.

Açıklamada, gelişmiş ekonomilerdeki yavaşlamanın muhtemelen beklenenden daha uzun sürebileceği ve bunun Brezilya ekonomisine olumsuz yansıyabileceği ifade edildi.

Piyasa uzmanları, Brezilya Merkez Bankası'nın gösterge faiz oranında değişikliğe gitmemesini bekliyordu.

Aralarında Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in de bulunduğu bir dizi politikacının son günlerde faiz indirim çağrılarında bulunmasından sonra Merkez Bankası'nın sürpriz indirim kararı bankanın bağımsızlığı sorularını gündeme getirdi.

Brezilya hükümeti, bu yıl ekonominin aşırı ısınmasını önlemek için bir dizi önlem almıştı.

Merkez Bankası bu yıl gösterge faiz oranını beş kez artırırken, hükümet Şubat ayında 31 milyar dolar tutarında harcama kesintisine gideceğini açıklamıştı.

Geçen yıl yüzde 7,5 büyüyen Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi Brezilya'nın bu yıl ise yüzde 5 kadar büyüyeceği tahmin ediliyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları