loading
close
SON DAKİKALAR

Bso'dan Fantastik Senfoni

Bso'dan Fantastik Senfoni
Tarih: 12.02.2012 - 20:16
Kategori: Eğitim

Bilkent Senfoni Orkestrası 1 Ekim Cumartesi günü gerçekleştireceği konserde Elgar ve Berlioz'un eserlerini seslendiriyor.

BSO'yu, kuşağının en yetenekli şeflerinden biri olarak tanınan, İngiliz Ulusal Operası'nın Müzik Direktörü Edward Gardner yönetecek. Konserin solisti parlak viyolonsel sanatçısı Jian Wang, Elgar'ın "Op.85, Mi minör Viyolonsel Konçertosu"nu yorumlayacak. 

Konserin ikinci yarısında BSO, programlı müziğin öncülerinden Fransız besteci Hector Berlioz'un başyapıtı "Op.14, Fantastik Senfoni"yi seslendirecek. 

Edward Gardner, Cambridge ve Royal Academy of Music'de Colin Metters'in öğrencisi olarak eğitim görmüştür. 2000 yılında mezun olduktan sonra üç yıl boyunca Hallé Orkestrası'nda Mark Elder'in yardımcılığını yapmış, 2004 yılında Glyndebourne Touring Opera'nın müzik direktörlüğüne getirilmiştir.


Kendi kuşağının en yetenekli şeflerinden biri olarak tanınan Gardner, Mayıs 2007'de Britten'in Venedik'te Ölüm operasını sahneye koyarak İngiliz Ulusal Operası'nda müzik direktörlüğü görevine başlamıştır. İngiliz Ulusal Operası, Gardner yönetiminde Faust'un Lanetlenmesi, Boris Godunov, Cavalleria Rusticana, Palyaço, Der Rosenkavalier, Punch ve Judy, Peter Grimes, Bahar Ayini ve Mavi Sakal'ın Şatosu gibi pek çok büyük prodüksiyonu sahneye koymuştur. Bu sezon programında da Eugene Onegin, Güllü Şövalye, Uçan Hollandalı ve Billy Budd prodüksiyonları yer almaktadır. 

İşine bağlılığı ve yeteneği sayesinde hemen fark edilen Edward Gardner; Royal Filarmoni Cemiyet Ödüllerinde 2008'in En İyi Şefi, 2009'da opera üstün başarı ödülü olan "Olivier" ödülüne layık görülmüştür. İngiliz Ulusal Operası'nın yanı sıra New York Metropolitan Operası (Carmen), La Scala, Milan'da (Venedik'te Ölüm) da operalar yönetmiştir. Gardner ayrıca uluslararası alanda NHK Senfoni, Melbourne, Bamberg, Saint Louis Senfoni, Ottawa Ulusal Sanat Merkezi Orkestrası, Mahler Oda Orkestrası, Hollanda Radyo Filarmoni, Bergen Filarmoni, Philharmonia, London Filarmoni ve Orchestra of the Age of Enlightenment gibi seçkin toplulukları yönetmiştir. Düzenli olarak gençlerle çalışan Gardner, CBSO ve Barbican Gençlik Orkestraları, Trinity College of Music, Royal Academy ve Royal College of Music öğrencileriyle çalışmaktadır. 

Chandos'un özel sanatçılarından biri olan Gardner'ın birçok CD'si bulunmaktadır. Son olarak Lutoslawski ve Britten'ın şan ve orkestra eserlerinden oluşan kaydı yayınlanmıştır. Alison Balsom, Gothenburg Senfoni Orkestrası; Kate Royal, the Academy of St. Martin-in-the-Fields, Kate Royal ve İngiliz Ulusal Opera Orkestrası ile yaptığı kayıtlar EMI etiketiyle sunulmuştur. 

Jian Wang, viyolonsel çalışmalarına dört yaşında babası ile başladı. Henüz Şangay Konservatuvarı'nda öğrenciyken rol aldığı "From Mao to Mozart: Isaac Stern in China" belgeseli sayesinde tanıştığı ünlü keman virtüozunun teşvikiyle 1985 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde Yale Müzik Okulu'nda ünlü çellist Aldo Parisot'un öğrencisi oldu. 

İlk önemli konserini 1986 yılında Carnagie Hall'da veren Jian Wang, o günden bu yana 
Philadelphia, Boston, Detroit, Cleveland ve Chicago Senfonileri; NHK Senfoni, Zürih Tonhalle, Stockholm Filarmoni, Santa Cecilia, Orchestre de Paris, Hallé, Mahler Oda Orkestrası ve Camerata Salzburg gibi dünyanın önde gelen toplulukları ile birlikte sahne aldı, Dudamel, Dutoit, Chung, Gilbert, Krivine, Sawallisch, Neeme Jarvi, Eschenbach, Dausgaard, Wigglesworth, Harding gibi önemli şeflerle çalıştı. İsviçre Verbier, Japonya Miyazaki, İngiltere Aldeburgh, Tanglewood ve ABD'deki Mozart Festivallerinde konserler gerçekleştirdi. 

Jian Wang 2008 yılında, Bbc Proms konserlerinde Bach'ın üç ayrı solo viyolonsel süitini seslendirmiş; geçtiğimiz sezon Kristjan Jarvi yönetimindeki Londra Senfoni Orkestrası ve Louis Langrée yönetimindeki Cincinnati Senfoni Orkestrası ile ilk kez sahneye çıkma fırsatı bulmuştur. 2011-12 sezonunda Los Angeles, Brüksel, Taipei ve Singapur sanatçının konser vereceği yerlerden bazılarıdır. 

DGG etikEti ile birçok CD kaydı gerçekleştiren Jian Wang, son olarak Reverie viyolonsel-gitar düzenlemeleri ve Bach viyolonsel süitlerini içeren kayıtlarını yayınlamıştır. Camerata Salszbug ile gerçekleştirdiği Barok Albüm; Berlin Filarmoni, Claudio Abbado ve Gil Shaham ile Brahms İkili Konçerto; Gulbenkian Orkestrası ile Haydn Konçerto; Brahms, Mozart ve Schumann'ın oda müziği eserleri kayıtları arasında yer almaktadır. 

Jian Wang, merhum Sau-Wing Lam'ın ailesi tarafından kendisine ödünç verilmiş enstrüman ile sanatını icra etmektedir. 

1 Ekim Cumartesi günü Bilkent Konser Salonu'nda saat 20.00'de başlayacak konserin biletleri; www.mybilet.com adresinden temin edilebilir. Konserden bir saat önce Tunus Caddesi ve Milli Kütüphane'den hareket eden ücretsiz servisler izleyicileri Bilkent Konser Salonu'na ulaştıracaktır. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları