loading
close
SON DAKİKALAR

Bu muydu toplusözleşmeniz?

Bu muydu toplusözleşmeniz?
Tarih: 12.02.2012 - 20:44
Kategori: Sendika

AKP, “memura toplusözleşme hakkı tanıyoruz” diyerek referandumda kamu emekçilerinden oy istedi.

Referandumda Anayasa değişikliği onaylandı. Ancak hükümet yasayı değiştirmek için çalışmaları aylar sonra başlattı. Görüşmelerden toplusözleşmenin esasına dair uzlaşma çıkmadı. Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan taslak ise tepkileri çekeceğe benziyor. İmzaya açılan taslağa göre, TİS için oluşturulacak kurullarda hükümet belirleyen olacak.

Toplusözleşme hakkı tanıma iddiasındaki yasa taslağında, yıllardır belediyelerde imzalanan sözleşmelerin de önüne geçiliyor.

Anayasa değişikliğinin ardından 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nda yapılması gereken düzenlemeler için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kamu işveren temsilcileri ve konfederasyon temsilcileri geçtiğimiz aylarda çalışmalar yürütmüş, 24 maddede değişiklik için anlaşılmıştı.

Ancak toplusözleşmenin düzeyi, kapsamı, tarafları, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun oluşumu ve uyuşmazlık halinde oluşturulacak mekanizma gibi temel meselelerde uzlaşma sağlanamamıştı.
KESK ve Kamu-Sen, hükümete yakın Memur-Sen’in toplusözleşmede tek yetkili olmaya çalıştığını, kamu işveren temsilcilerinin de Memur-Sen’i destekler bir tutum aldığını iddia etmişlerdi. KESK’in gündeme getirdiği grev hakkı ise taslağa girmemişti. Bunun üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yasanın üzerinde anlaşılamayan maddelerinin Bakanlar Kurulu’nda tartışılacağını bildirmişti. Bakanlığın hazırladığı yasa taslağı Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı.

Bakanla memur-sen konuşacak

Taslağa göre genel toplusözleşmede masaya oturacak olan Kamu İşveren Heyeti’ne Çalışma Bakanı başkanlık edecek. İşveren tarafında masaya oturacakları da Bakan belirleyecek. Sendikaları temsilen oluşturulacak 7 kişilik Kamu Görevlileri Heyetine ise en çok üyesi bulunan memur konfederasyonunun genel başkanı başkanlık yapacak. Heyetin kalan 6 üyesi ise konfederasyonların üye sayısına göre nispi temsille üç büyük memur konfederasyonundan oluşacak. Mevcut haliyle kaba bir hesap yapıldığında, 2012 yılı için yapılacak toplusözleşme görüşmelerinde Memur-Sen 4 kişi, diğer konfederasyonlar 3 kişi ile temsil edilmiş olacak.

Herhangi bir konfederasyon temsilcisi toplusözleşme masasını katılmazsa, yerine en çok üyeye sahip olma sırasına göre diğer konfederasyonlardan temsilciler atanacak.

‘Kolaysa masadan kalk’

Hizmet kolu toplusözleşmelerinde de işveren kesimini yine Çalışma Bakanı belirleyecek. Ancak kamu emekçilerini hizmet kolu toplusözleşmelerinden yetkili sendika tek başına temsil edecek.

Taslak yasalaşırsa, grev hakkı yasalaşmayan yetkili sendikanın masadan kalkması da adeta engelleniyor. Yetkili sendika masadan kalkarsa, ikinci en çok üyeye sahip sendika masaya oturacak. Yani uzlaşma sağlanamaması halinde yetkili sendikaların her türlü yaptırım gücü elinden alınıyor.

Hakem kurulu’nda hükümet ağırlığı

Taslakta, uzlaşma sağlanamaması halinde başvurulacak Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun 11 kişiden oluşması öngörülüyor. Kurula Sayıştay Başkanı başkanlık edecek. Kurulda, kamu işveren heyetinden 4, kamu görevlileri sendikaları heyetinden de 4 kişi yer alacak. Kamu işveren heyetini yine Bakan belirleyecek. Heyet de iki de akademisyen olacak.

Akademisyenler, Devlet Personel Başkanlığı’nın göstereceği 7 öğretim üyesi ile kamu görevlileri sendikaları heyetinin göstereceği 7 öğretim üyesi arasından seçilecek. Bu seçimi Kamu İşveren Heyet Başkanı sıfatıyla Çalışma Bakanı yapacak. Yani Hakem Kurulu’nda da hükümetin ağırlığı hissedilecek. Konfederasyonların seçeceği 7 öğretim üyesi de en büyük 3 konfederasyonunun üye sayılarına göre nispi olarak gerçekleşecek. Sayıştay Başkanı’nın Meclis tarafından seçilmesi kurulda hükümet ağırlığının hissedileceğini gösteriyor.

Kesk: ‘eşitlik bunun neresinde’

Taslağı gazetemize değerlendiren KESK Genel Başkanı Lami Özgen, uzlaşılamayan maddelerin Memur-Sen’in istekleri çerçevesinde şekillendirildiğini savundu. Özgen, “Anlaşılıyor ki, siyasi iktidar ve Çalışma Bakanlığı, yandaş sendika Memur-Sen’in isteklerine yer vermiş, hatta bazı isteklerini geliştirmiştir” dedi. Taslağın grevli toplusözleşme hakkının engellenmesi anlamına geldiğini belirten Özgen, hükümetin iddialarının aksine sendikaya üye olma yasaklarının korunduğuna dikkat çekti. Maaş ve ücret sisteminde değişiklik öngören taleplerin toplusözleşme kapsamını dışında tutulmasını eleştiren Özgen, “Bırakın özlük haklarını, mali haklar bile sınırlandırılıyor. Bunlar toplusözleşmede tartışılamayacaksa, nerede tartışılacak?” dedi.

Özgen, TİS tarafları konusunda da 3 büyük konfederasyon dahil ediliyormuş gibi gösterilse de, aslında Memur-Sen’in matematik oyunuyla tek yetkili kılındığını kaydetti. Hakem Kurulu’na Sayıştay Başkanı’nın başkanlık etmesini de eleştiren Özgen, “Hükümetin kendi milletvekili sayısıyla seçtiği memuru, hakem kurulu başkanı seçiyorlar ve bize tarafsız diyorlar. Akademisyenleri bakan seçiyor. Buna da ‘eşitlik’ deniyor. Eşitlik bunun neresinde?” diye sordu.
‘Varolan da engelleniyor’

Lami Özgen, taslağın yerel yönetimlerde yıllardır süren toplusözleşmenin de engellemeye dönük olduğunu söyledi.
Yerel yönetimlerdeki sözleşmenin yerine, “İdari tazminatı belirlemek üzere ihtiyari sözleşme” getirildiğini kaydeden Özgen, personel giderlerini karşılayamayan mahalli idare ve yerel yönetimlerde sözleşme yapılamayacak olmasını da eleştirdi. Seçimlere 2 yıl kala sözleşme yapılamayacağına dair hükme dikkat çeken Özgen, “Yani 4 yılda bir sözleşme yapılacak. Şimdiye kadar yerel yönetimlerde yapılan sözleşmeleri engelleyen bir yaklaşım bu” diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları