loading
close
SON DAKİKALAR

Bugün 17 Aralık yolsuzluk operasyonunun yıl dönümü

Bugün 17 Aralık yolsuzluk operasyonunun yıl dönümü
Tarih: 17.12.2019 - 07:05
Kategori: Gündem

6 yıl önce bugün AKP'li 4 Bakan ve aralarında çeşitli düzeyde bürokrat ve iş adamların olduğu yolsuzluk, rüşvet ve kaçakçılık operasyonları gerçekleşti.

17 Aralık 2013 sabahı, Türkiye’yi sarsan bir operasyon yapıldı. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında birçok bürokrat, işadamı ve siyasetçilerin çocukları gözaltına alındı.

Cumhuriyet Savcısı Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’in talimatıyla yürütülen operasyonda o dönemdeki İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, işadamları Ali Ağaoğlu, Rıza Sarraf ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de aralarında yer aldığı 89 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan kişilere, ‘rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık’ gibi suçlamalarının yöneltildiği operasyonu İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Zekeriya Öz koordine etti.

Dönemin başbakanı Erdoğan, operasyonların ardından yaptığı ilk açıklamada, “Arkasına karanlık odakları alanlar, çeteleri alanlar bu ülkeye istikamet çizemezler. Arkasına sermayenin medyanın gücünü alanlar bu ülkeye istikamet çizemezler. Türkiye içinde ve dışında bir takım karanlık çevrelerini alanlar istikametiyle oynayamazlar. Ayarlarımızı değiştiremezler. Türkiye üzerinde operasyon yapılacak, ameliyat yapılacak bir ülke değildir. Ak Parti iktidarı buna izin vermez” dedi.

17 ARALIK’TAN BUGÜNE NELER OLDU?

17 Aralık operasyonunun ardından ilk deprem Emniyet’te yaşandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğünde Organize Suçlarla Mücadele, Terörle Mücadele, Mali Suçlarla Mücadele, Kaçakçılıkla Mücadele ve Asayiş şubelerinin müdürleri değişti. Emniyet’teki operasyon sürdü. İstanbul, İzmir ve Ankara Emniyet’lerinde de birçok şube müdürünün yeri değişirken, operasyonu yapan polisler için de tutuklama kararları çıktı.

-Emniyet’teki deprem İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ı da vurdu. Görevden alınan Çapkın “Nasıl geldiysem öyle gidiyorum. Hayırlısı olsun. Merkez Valiliğine gidiyorum” dedi. Çapkın’ın yerine Aksaray Valisi Selami Altınok, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne atandı.

-Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül operasyon ile ilgili “Hiçbir şeyin üstü kapanmaz. Devlet otoritesinden başka otorite olamaz” diye konuştu.

-Oğulları tutuklanan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile İçişleri Bakanı Muammer Güler, bakanlık görevlerinden istifa etti.

-NTV’nin canlı yayınına katılan Erdoğan Bayraktar ise canlı yayında ‘Soruşturma dosyasında var olan ve onaylanan imar planlarının büyük bir bölümü Sayın Başbakan’ın talimatıyla yapıldı. Başbakan’ın istifa etmesi gerekir’ diyerek bakanlıktan ve milletvekilliğinden istifa ettiğini açıkladı.

- 17 Aralık tapelerinde “Bakara makara” dediği iddia edilen Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış görevinden alındı.

-Milletvekilleri İdris Naim Şahin, Erdal Kalkan, Hasan Hami Yıldırım, Haluk Özdalga, İdris Bal, Muhammed Çetin, Ahmet Öksüzkaya ve Ertuğrul Günay AKP’den istifa etti.

- Ebru Gündeş, eşi Reza Zerrab’ın tutuklanmasının ardından Star TV’de O Ses Türkiye adlı programda operasyondan sonra yaşadıklarıyla ilgili ilk kez konuştu.

Gündeş ”Biliyorum ki bu gecenin de sabahı var. Hayatta her şey hiç kimse unutmasın ki insanoğlu için. Dilerim bu kara günler çok çabuk geçer. Çünkü çocuğumun incinmesini istemiyorum. Vücut olarak buradayım ama duygu olarak asla burada değilim. Çünkü için kan ağlıyor” dedi.

-17 Aralık 2013 tarihinden sonra üç kabine değişti.

-17 Aralık 2013 tarihinden sonra Türkiye biri yerel seçim, biri cumhurbaşkanlığı seçimi, ikisi de genel seçim olmak üzere dört kez sandığa gitti.

- 30 Mart yerel seçimlerinde Erdoğan başkanlığındaki AKP 45.6 oy aldı. Erdoğan balkona ailesiyle birlikte çıkarak ‘zafer konuşması’ yaptı.

-10 Ağustos 2014′te %51,79 oy alan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı seçildi. Ahmet Davutoğlu ise başbakan koltuğuna oturdu.

-17 Aralık soruşturmasında İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ekrem Aydıner takipsizlik kararı verdi. Aydıner’in takipsizlik kararının ardından dosyanın tek müştekisi olan eski Fatih Emniyet Müdür Yardımcısı Orhan İnce karara itiraz etti. Ancak İnce’nin itirazı reddedildi. 17 Aralık soruşturmasının birinci yıldönümüne saatler kala soruşturma dosyası kapanmış oldu.

-Meclis’te adları yolsuzluk iddialarına karışan 4 eski bakan için oturum düzenlendi. Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’a gönderilmesine yönelik önergeler reddedildi.

-Eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçlarından tutuklama amaçlı yakalama emri çıkarıldı. HSYK başta Ergenekon eski savcısı Zekeriya Öz olmak üzere 17-25 Aralık savcıları ile ilgili önce görevden uzaklaştırma daha sonra da meslekten ihraç kararı vermişti.

-17 Aralık’ın ardından iki kez genel seçim yapıldı. 7 Haziran seçimlerinde hükümet kuramayan Davutoğlu başkanlığındaki AKP, 1 Kasım seçimlerinde %49.8 oy alarak Meclis’te çoğunluğa erişti.

- 17 Aralık tapelerinde konuşmalarının olduğu iddia edilen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde Meclis’e girdi. Albayrak, Yeni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak kabinede de yer aldı.

-17-25 Aralık yayını yapan cemaat kanalları uydudan çıkarıldı, cemaate yakınlığıyla bilinen gazetelere kayyum atandı. “Paralel” olarak adlandırılan şirketlere el kondu.

- Muhalefet milletvekilleri 17 Aralık’ın peşini bırakmadı. Kimi zaman pankartlarla, kimi zaman da giydikleri t-shirtlerle 17 Aralık’ı hatırlattıla

-2 sene içinde CHP Milletvekilleri Veli Ağbaba, Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, Muharrem Erkek; MHP Milletvekili Oktay Vural, ’17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele Haftası Kanun Teklifi’ verdi.

-HDP, 17-25 Aralık operasyonlarını tekrar ülke gündemine taşımak için Meclis Araştırması teklifi verdi.

-CHP’li Eren Erdem 17 ve 25 Aralık tarihleri arasındaki Cuma gününde, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından “yolsuzluk ve rüşvet” hakkında hazırlanacak hutbelerin tüm camilerde okunması için kanun teklifini TBMM’ye sundu. TBMM’ye çok sayıda teklif ve soru önergesi veren vekiller, cevapsız kaldı.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları