loading
close
SON DAKİKALAR

Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü

Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü
Tarih: 24.11.2021 - 10:59
Kategori: Gündem

Bugün 24 Kasım, 1928 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği"ni kabul etmesi nedeniyle 1981 yılından itibaren ilan edilen Öğretmenler Günü.

Öğretmenlik mesleğinin önemini vurgulamak ve öğretmen olarak görev yapan vatandaşları onurlandırmak için dünyanın birçok yerinde kutlanan güne Öğretmenler Günü denir. Bu özel günde öğretmenleri onurlandırmak ve mutlu etmek adına çeşitli etkinlikler düzenlenyor ve kutlamalar yapılıyor.

Birçok ülkede kutlanan Öğretmenler Günü, 1994'ten bu yana UNESCO tavsiyesiyle kutlanıyor. Ülkelerin kendi kültürel özelliklerine, okul tatil günlerine ve tarihi özelliklerine göre Öğretmenler Günü tarihi değişmektedir. 12 arap ülkesinde (Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya, Mısır, Tunus, Umman, Ürdün, Suudi Arabistan, Yemen) her yıl 28 Şubat'ta kutlanan Öğretmenler Günü, Azerbaycan'da 5 Ekim'de kutlanıyor.

Örte yandan Avustralya'da öğretmenler Günü, Ekim ayının son Cuma gününde kutlanıyor. Öte yandan Çek Cumhuriyeti'nde 28 Mart, Hindistan'da 5 Eylül, İran'da 2 Mayıs, Malezya'da 16 Mayıs, Peru'da 6 Temmuz, Slovakya'da 28 Mart ve ülkemiz de dahil Avrupa'da 24 Kasım'da kutlanıyor

TÜRKİYE'DE ÖĞRETMENLER GÜNÜ İLANI

1994'ten bu yana UNESCO tavsiyesiyle birçok dünya ülkesinde kutlanmaya başlanan Öğretmenler Günü, ülkemizde 1981 yılında başladı.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 24 Kasım 1928 tarihinde "Millet Mektepleri'nin Başöğretmenliği" ünvanını kabul etti. Bakanlar Kurulu tarafından Atatürk'e verilen "Millet Mektepleri Başöğretmenliği" ünvanı, 11 Kasım 1928 tarihindeki toplantıda verilmiş ve 24 Kasım'da resmileşti.

Atatürk'ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981 yılından itibaren ise, Atatürk'ün "başöğretmen" oluşunun yıl dönümünde ülke çapında Öğretmenler Günü olarak kutlanmasına karar verildi. Öğretmenler Günü kutlaması, 26 Kasım 1992 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği" ile resmileşti.

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları