loading
close
SON DAKİKALAR

Bugün Dünya Tiyatrolar Günü

Bugün Dünya Tiyatrolar Günü
Tarih: 27.03.2019 - 11:30
Kategori: Kültür & Sanat

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü 1961 yılından bu yana kutlanıyor...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları (ŞT) da 27 Mart Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla, bugün sahnelenecek bütün oyunları ücretsiz olarak tiyatroseverlerle buluşturacak.

Bu kapsamda Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde "Tatlı Kaçık", Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde "Söz Veriyorum", Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde "Felatun Bey ile Rakım Efendi", Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde "Can Yeleği", Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde "Aşk Bir Zamanlar (Gazele)", Ümraniye Sahnesi’nde "Ocak’ta Bahar", Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde "Nora-Bir Bebek Evi" ve Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde "Amanvermez Avni" oyunu sahnelenecek.

***

Dünya Tiyatro Günü 1961'de Uluslararası Tiyatrolar Birliği tarafından ilan edildi. Her yıl 27 Mart günü ITI (Uluslararası Tiyatrolar Birliği) merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından kutlanıyor. Pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik kutlamalarda yer alıyor.

UNESCO tarafından kurulan ITI’nin “sahne sanatları bağlamında, dünya çapında bilgi ve uygulama alışverişini arttırmak, gelişim sürecinde sanatsal yaratıcılığın ve üretimin gerekliliği konusunda toplumsal bilinci uyandırmak, insanlar arasındaki barış ve dostluğun sağlanması ve artmasını gerçekleştirmek adına karşılıklı anlayışı geliştirmek, UNESCO’nun hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmak” gibi hedefleri, Dünya Tiyatro Günü’nde bir kez daha hatırlatılıyor. Her yıl tiyatro ve tiyatroyla ortak çalışan diğer sanat disiplinlerinden gelen üstün başarılı bir sanatçı bu gün için bir konuşma yapmaya davet ediliyor. Uluslararası Bildirge olarak görülen bu konuşmanın metni 20’den fazla dile çevriliyor, pek çok gazetede yayınlanıyor ve dünya üzerindeki pek çok tiyatro grubunun oyunundan önce okunuyor. 

Dünya Tiyatro Günü Uluslararası Bildirgesi

Jean Cocteau ilk bildirgenin yazarıdır. 1993'te Venezuela ITI Merkezi 1962'den 1993'e kadar yayınlanan tüm bildirgeleri biri özgün dillerinde, diğeri İspanyolca olmak üzere iki antoloji halinde yayımlamıştır. Uluslararası Bildirge'nin yanı sıra, ITI dünyanın hemen her yerinde büyük gösteriler ve festivaller düzenlemektedir. Bu etkinliklerin tamamı ITI Resmi Sitesi'nde görülebilir.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları