loading
close
SON DAKİKALAR

Bugün 'Dünya Tiyatrolar Günü'

Bugün 'Dünya Tiyatrolar Günü'
Tarih: 27.03.2022 - 10:41
Kategori: Kültür & Sanat

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü 1961 yılından bu yana kutlanıyor.

Bugün 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü. 1961'den beri kutlanan Dünya Tiyatrolar Günü dolayısıyla her sene ücretsiz olarak tiyatro oyunları sahnelenir.

Dünya Tiyatro Günü 1961'de Uluslararası Tiyatrolar Birliği tarafından ilan edildi. Her yıl 27 Mart günü ITI (Uluslararası Tiyatrolar Birliği) merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından kutlanıyor. Pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik kutlamalarda yer alıyor.

UNESCO tarafından kurulan ITI’nin “sahne sanatları bağlamında, dünya çapında bilgi ve uygulama alışverişini arttırmak, gelişim sürecinde sanatsal yaratıcılığın ve üretimin gerekliliği konusunda toplumsal bilinci uyandırmak, insanlar arasındaki barış ve dostluğun sağlanması ve artmasını gerçekleştirmek adına karşılıklı anlayışı geliştirmek, UNESCO’nun hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmak” gibi hedefleri, Dünya Tiyatro Günü’nde bir kez daha hatırlatılıyor. Her yıl tiyatro ve tiyatroyla ortak çalışan diğer sanat disiplinlerinden gelen üstün başarılı bir sanatçı bu gün için bir konuşma yapmaya davet ediliyor. Uluslararası Bildirge olarak görülen bu konuşmanın metni 20’den fazla dile çevriliyor, pek çok gazetede yayınlanıyor ve dünya üzerindeki pek çok tiyatro grubunun oyunundan önce okunuyor.

Dünya Tiyatro Günü Uluslararası Bildirgesi

Jean Cocteau ilk bildirgenin yazarıdır. 1993'te Venezuela ITI Merkezi 1962'den 1993'e kadar yayınlanan tüm bildirgeleri biri özgün dillerinde, diğeri İspanyolca olmak üzere iki antoloji halinde yayımlamıştır.

İBB'ye bağlı Şehir Tiyatrolarının Usta Oyuncular Dünya Tiyatrolar günü nedeniyle paylaşım yaptılar;

27 MART DÜNYA TİYATRO GÜNÜ'NDE ''SÖZ USTALARDA''

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları’nın tiyatroyu ve sanatı hayatlarının merkezine alan ve bir ömür tiyatroya gönül vermiş ustaları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü için kamera karşısına geçti. Ayla Algan, Zihni Göktay, Esin Eden, Gökhan Mete, Mazlum Kiper, Suphi Tekniker, Naşit Özcan, Emin And, Betül Arım, Sevtap Çapan, Binnur Şerbetçioğlu, Funda Postacı, Hakan Altıner, Mert Asutay; İstanbul Şehir Tiyatroları’nda geçen yıllarından, unutamadıkları anılarına, ustalarından ustalıklarına uzanan uzun sanat yolculuklarını kamera karşısında anlattılar. İBB Şehir Tiyatroları sanatçılarıyla yapılan röportajların tam kayıtlarına tiyatromuzun Youtube hesabından ulaşılabilir.

Sanatçılarımızdan 27 Mart Dünya Tiyatro Günü için birer mesaj vermelerini istedik. Usta sanatçılarımızın verdiği mesajlar:
Ayla Algan: 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde 2010 yılında kaybettiğimiz tiyatromuzun duayen isimlerinden Beklan Algan’a ve tiyatromuzun kurucusu Muhsin Ertuğrul’a bir mektup yazdığını söyleyen Ayla Algan, “Bugünümüz çok iyi. Dünya’dan çok iyiyiz tiyatroda.” diyor. Özellikle salgın döneminde tiyatroların perde açmasından çok mutlu olduğunu söyleyen Algan, mektubunda “Yolunda her şey… Bu durumda şube bile açıyoruz” dediğini ifade ediyor. Algan, tiyatroyu şöyle tarif ediyor: “Tiyatro bir yaşam öyküsü. Bir şairin gün düşlemesi…”

Zihni Göktay: Bütün seyircilerimiz ve tiyatroyla ilgilenen sanatsever halkımızı kutluyorum. Türkiye Cumhuriyeti’ndeki tiyatro gününün daha güzel günlerde; terörsüz, afetsiz, geçim gürlüğü içinde kutlanmasını istiyorum.

Esin Eden: Tiyatroya gidin. Tiyatro ayakta durmalı. Çünkü tiyatro birçok sanat dalını bulunduran, insanlara umut aşılayan çok güzel bir sanat. Yalnız oyuncu açısından değil, seyirci açısından da bence çok önemli bir sanat. Sahnede canlı oynanan bir oyunu seyretmek ve oradan iyi ya da kötü bir takım izlenimler edinmek çok önemli. Oyuncu olmuş olmaktan çok mutluyum. Oyuncu arkadaşları tanımış olmaktan çok mutluyum. Bütün seyircilerimizin, oyuncularımızın, yapımcılarımızın, yazarlarımızın, 27 Mart Tiyatro Günü’nü kutlarım.

Gökhan Mete: Dünya literatüründe en zor iş madencilik, ikincisi tiyatroculuk. Tiyatro zor meslektir, ne olursa olsun o sahneye çıkacaksın. Tiyatro bu yüzden kutsal bir iştir. Bilinçli olarak bu zor mesleği yapanların kazandıkları analarının ak sütü gibi helal olsun. Tüm oyuncu arkadaşların yolu açık olsun, ayaklarına taş değmesin.

Mazlum Kiper: Hepimiz aslında oyuncuyuz, oynuyoruz. Hayat bir oyundan ibaret. Tiyatroyla bunu daha da derinleştiriyoruz, güzelleştiriyoruz. Mesela Shakespeare’in Othello’su. Shakespeare Londra’da yaşıyor, öğrendikleriyle bir dünya kuruyor. Tiyatro böyle bir şey.

Naşit Özcan: İnsanoğlu var olduğundan beri tiyatro var. Dünya bir sahneyse, biz de oyuncularız. Hepimizin bir hikâyesi var. Biz o hikâyeyi tiyatro oyunu gibi oynarız. 27 Mart Dünya Tiyatro günümüz hepimize kutlu ve mutlu olsun.

Emin And: Ben her şeyimi tiyatroya borçluyum. Her şeyin başı sevgidir. Şimdi herkes birbirinden ayrışıyor. Bunu birleştirecek olan sanattır, sanatçıdır. Birbirimizi sevelim, sayalım.

Suphi Tekniker: Savaşsız, barış içinde bir dünya; çocukların, kadınların ölmediği, insanların ölmediği bir dünya; emperyalizmin küçük devletleri ezmediği bir dünya diliyorum. Barış içinde tiyatro, sanatla geçen bir ömür diliyorum. Dünya Tiyatro Günü insanlığa kutlu olsun.

Funda Postacı: 27 Mart, tiyatro emekçilerinin, tüm tiyatroseverlerin bayramı. Daha çok sahnemiz olması, daha çok seyirciyle buluşmak dileğiyle. Perdelerimiz hiç kapanmasın. 27 Mart Dünya Tiyatro Günümüz kutlu olsun.

Betül Arım: Tiyatronun değerinin ve öneminin, gerçekten onun ekmek gibi, hava gibi; bizim için, toplum için vazgeçilmez olduğunun, çocuklarımızla büyüklerimizle birlikte sosyalleşebileceğimiz bir alan olduğunun farkına varmalıyız. Tiyatroyu çok daha geniş kitlelere sevdirmek için kendimize sormalıyız. Ben ne yapabilirim? Biz bu soruyu sorduğumuzda tiyatro bambaşka bir yere gelecek. Hepimizin orda eğlendiği, sohbet ettiği, öğrendiğimiz bir kültür ve sanat yuvası haline gelecek.

Sevtap Çapan: Tiyatroyu sevin. Bizim sevdiğimiz gibi, anladığımız gibi anlayan insanların çoğalmasını temenni ediyorum. Çünkü sanat, özellikle tiyatro gerçekten herkesin yapabileceği bir iş değil. Çok kolay zannediliyor, ama kolay değil. Bilimsel boyutu var bu işin. Tiyatro, sanat dijital ortamda yapılamıyor. Bunu küresel salgın döneminde her birimiz öğrendik. O sıcak temasın yarattığı atmosfer çok kıymetli. Tiyatroyu sevin, tiyatroya gelin demek istiyorum.

Hakan Altıner: İnsan var oldukça, dünyanın en eski sanat dallarından biri olan ve aynı şekilde insanların ruh sağlığı için vazgeçilmez bir öğe olan tiyatro, perdesini açmaya devam edecektir. Benim içten temennim odur ki bizlerde olduğu gibi, bizden sonraki kuşaklar da aynı sevgiyle bu yoldan yürüsünler.

Binnur Şerbetçioğlu: Zamanımızı yazarlar, çizerler, aydınlar olarak çok iyi gözlemlememiz gerekiyor. Çok iyi anlamamız gerekiyor ki anlatabilelim. Oyunculara, sanatçılara düşen görev çok gözlemlemek, anlatabilmek ve aktarabilmektir. İnşallah bu günleri çok iyi aktarabiliriz ki yarınımıza ışık olalım. Hepimizin Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun. Umutlara sarılalım ama gerçeğe dönüşsün.

Mert Asutay: Sanki bir miktar kar var burda. O karı bir metin olarak düşünün. Oyuncu, yönetmen onu sıkıyor ve bir kar topu yapıyor.  Fırlatıyor şöyle yere. Seyirci katıldığı zaman üstüne, bu bir çığa dönüşüyor. O duygu bütünlüğünü, aşık olduğum halde ne sinemada yaşayabiliyorum, ne resimde yaşayabiliyorum. Tiyatro karşılıklı canlı iletişimle yapılabildiği için, bu canlılığı hiç kaybetmeyelim, çünkü çok can kaybettik bu pandemide. Hiç olmazsa bu canı birlikte üfleyelim hayata. Nice Dünya Tiyatrolar Günü’nde hastalıksız, savaşsız, barış içinde yeni duygu yoğunluklarına yelken açalım.

İBB ŞEHİR TİYATROLARI’NDAN DÜNYA TİYATRO GÜNÜ’NE ÖZEL ÜCRETSİZ 9 OYUN

İBB Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’ne özel sahnelenecek 9 oyunu İstanbullularla ücretsiz buluşturacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Şehir Tiyatroları’nın oyuncuları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde ücretsiz olarak sahnelenecek 9 oyunla İstanbullu sanatseverlerle bir araya gelecek.

27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde sahnelenecek oyunların davetiyeleri; 21 Mart 2022 Pazartesi günü 11.00’den itibaren İBB Şehir Tiyatroları gişelerinden, 11.15’te sehirtiyatrolari.ibb.istanbul adresinden ve Şehir Tiyatroları mobil uygulamasından temin edilebilir. Davetiyeler iki kişiyle sınırlıdır.

27 Mart’ta sahnelenecek oyunlar; Gül’e Ağıt, Antigone, Yatak Odası Komedisi, Kutlama, Sen İstanbul'dan Daha Güzelsin, Bekçi İle Postacı (2 Seans), Benim Güzel Pabuçlarım, Herkes Sihirbaz Olacak.


İBB Şehir Tiyatroları 27 Mart 2022 Programı

GÜL’E AĞIT

Oyun, 2004 yılında kendi ailesi tarafından öldürülerek Türkiye'de işlenen töre cinayetlerinin simgesi haline gelen Güldünya’nın hikâyesi ekseninde namus, töre ve ahlak kavramlarını sorguluyor. Deniz Altun’un yazdığı Özgür Kaymak’ın yönettiği oyunda Aslı Nimet Altaylar, Ayşem Yağmur Ulusoy, Can Tarakçı, Cüneyt Arda Pamuk, Çağrı Büyüksayar, Fahri Kıncır, Gülsün Odabaş, Hikmet Körmükçü, İskender Bağcılar, Murat Üzen, Tarık Köksal, Tarık Şerbetçioğlu, Uğur Dilbaz, Uğurtan Atakan, Yasemin Güvenç rol alıyor. Oyun,27 Mart 2022 tarihinde Ümraniye Sahnesi’nde.

ANTİGONE

Devletin olmazsa olmaz yasası, bireyin vicdanında karşılığını bulamazsa, iktidarın elinde tuttuğu iki ucu kızgın demir kimi yakar? Sophokles’in binlerce yıl önce kaleme aldığı aynı adlı oyunundan uyarlanan Antigone’de;  aynı savaşta birbirini öldüren, ama biri kahraman diğeri hain ilan edilen iki kardeşine de, son görevini yapmakta kararlı olan Antigone ile; devletin varlığıyla kendi varlığını eş tutan Kreon’un buyruklarından geri adım atmayan duruşu karşı karşıya geliyor. İnsanlığın tüm kadim deneyimleri tarihe gömülürken yine de çözülmeyen, kaybolmayan çelişkilerimizi sahneye getiren “Antigone”, dünden bu günü tartışıyor. Sofokles’in yazdığı, Sabahattin Ali’nin çevirdiği Engin Alkan’ın uyarlayıp yönettiği oyunda Cengiz Tangör, Zafer Kırşan, Aslı Menaz, Gözde İpek Köse, Özgün Akaçça, Destan Batmaz, Onur Şirin rol alıyor. Oyun, 27 Mart 2022 tarihinde Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi’nde.

YATAK ODASI KOMEDİSİ

Oyun, evliliklerinin farklı aşamalarında olan dört çiftin iç içe geçmiş hayatlarını sıra dışı ama komik bir bakışla ortaya koyuyor. Evlilik kavramı, çiftlerin tuhaf nedenlerle sarsılan ve yeniden kurulan ilişkileri üzerinden, geleneksel, alışılagelmiş kalıpların ve kuralların dışına çıkılarak irdeleniyor. Alan Ayckbourn’un yazdığı, Mert Dilek’in çevirdiği, Ali Gökmen Altuğ’un yönettiği oyunda Aslıhan Kandemir, Ayşen Sezerel, Buket Kubilay, Engin Gürmen, Gökçer Genç, Mert Aykul, Nurdan Kalınağa, Özgür Atkın rol alıyor. Oyun, 27 Mart 2022 tarihinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

KUTLAMA

Şehrin en lüks restoranında herkesin birbirini küçümseyerek kendi varlığını yücelttiği, ağızına geleni söylediği, evlilik, tanışma, yükselme gibi nedenlerle sözde “kutlama” yapılan bir akşam yemeği... Kutlama, ömrü boyunca insan hakları mücadelesi vermiş Nobel Edebiyat Ödülü sahibi, Pinter’ın son oyunu. Harold Pinter’in yazdığı Yıldırım Fikret Urağ’ın yönettiği oyunda Erkan Sever, Şehnaz Bölen Taftalı, Can Ertuğrul, Selin İşcan, Selim Can Yalçın, Çağlar Polat, Pınar Demiral, Gizem Akkuş, Orçun Tekelioğlu, Özgür Efe Özyeşilpınar rol alıyor. Oyun, 27 Mart 2022 tarihinde Müze Gazhane Büyük Sahne’de.

SEN İSTANBUL'DAN DAHA GÜZELSİN

Bir ailenin üç kadını; anneanne, kız ve torun… Üçünün ortak yazgısı, aynı mekanda, dile gelenlerden daha çok içlerinden sessiz sedasız geçen cümlelerde gizli… Erkeklerin yalnız ve eksik bıraktığı yaşamlarında, birbirlerine tutunurken ve giderek birbirine benzerken, geçmiş, şimdi ve gelecek içiçe geçiyor. Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin, İstanbul fonunda Ayfer, Başak ve Melis’in hikâyesini anlatıyor. Kadının değişmeyen hikâyesini… “Kucağıma almışım seni… yürümüşüz beraber, çelik tellere bakmışım, çimentoya, karşıdan yeni yeni çıkan uzun binalara… yerdeki asfalta bakmışım… yolun yarısında yorulanların sigara dumanları arasından geçmişiz, ter kokusu her yer Allah kahretsin, “boğaz havasının içine ettiniz” diye bağırdım. ‘gel kız eve gidiyoruz, sen İstanbul’dan daha güzelsin’ O gün hayatımın en güzel günüymüş, meğerse…” Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazdığı, anlatı geleneğiyle tiyatronun çağdaş araçlarını buluşturan oyun, “üç anlatıcı’lı bir kurguyla ilerliyor. Mekânın birliğine hikayenin parçalanmışlığı ekleniyor ve farklı bir kurgu ortaya çıkıyor. Bu kurgu, geçmiş, gelecek ve şimdide çakılı kalmış üç hikâyeyi birleştiriyor. Zamanla üç hikâye de tekleşiyor ve ‘kadın’ın hikâyesine dönüşüyor… Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazıp yönettiği oyunda Esin Umulu, Şebnem Köstem, Yeliz Şatıroğlu rol alıyor. Oyun, 27 Mart 2022 tarihinde Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.


Çocuk Oyunları

BEKÇİ İLE POSTACI (3+ Yaş)

Postacı Piero ile Gece Bekçisi Marcello adlı çocuk kitabından uyarlanan eserde bir bekçi ile bir postacı ev arkadaşlarıdır. Biri gece diğeri gündüz çalıştığından hiç görüşemezler. Soğuk bir kış günü ikisi de hastalanınca, evi aynı anda paylaşmaları gerekir. Lodovica Cima, Gabriele Clima’nın yazdığı Ceylan Özçapkın’ın çevirdiği, Derya Yıldırım’ın oyunlaştırıp yönettiği oyunda Besim Demirkıran, Cafer Alpsolay, Melisa Demirhan, Zeynep Ceren Gedikali rol alıyor. Oyun, 27 Mart tarihinde Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde; 27 Mart tarihinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde.

BENİM GÜZEL PABUÇLARIM (3+)

Günün birinde sirke, bir robot palyaço gelir ve sevimli palyaço sirkten kovulur. Bu kadarıyla da kalmaz, parası olmadığı için çok sevdiği pabuçları elinden alınır. Palyaçomuz pabuçlarını geri almak için iş aramaya başlar. Girdiği işlerden çocuksu duyarlılığı nedeniyle bir bir kovulur. Pabuçlarına asla kavuşamayacağını düşünüp umutsuzluğa kapıldığında, imdadına çocuklar yetişir ve onların desteğiyle pabuçlarına ulaşır. Yeniden çocuklarla birlikte kahkaha dolu gösterisini gerçekleştirmeye devam eder. Dersu Yavuz Altun’un yazıp yönettiği oyunda Ayşe Günyüz, Çağrı Büyüksayar, Oğuzhan Oğuz, Gülsüm Alkan, Samet Silme, Sefa Turan rol alıyor. Oyun, 27 Mart 2022 tarihinde Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

HERKES SİHİRBAZ OLACAK (3+ Yaş)

Ünlü sihirbaz Zubi’nin öğrencileri “usta”lığa geçip onun sihirli şapkasını almanın hayalini kurarlar. Zubi, sihirli şapkanın yeni sahibini belirlemek için bir yarışma düzenler. İllüzyon gösterileriyle ilerleyen oyunda, hedefe ortaklaşa ilerlemenin önemi anlatılıyor. Kubilay Tuncer’in yazıp yönettiği oyunda   Aslı Şahin, Aybar Taştekin, Cihat Faruk Sevindik, Damla Cangül Yiğit, Zeliha Bahar Çebi rol alıyor. Oyun, 27 Mart 2022 tarihinde Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları