loading
close
SON DAKİKALAR

Büro İş Sendikası'ndan Başkentgaz ve Kızılay protestosu

Büro İş Sendikası'ndan Başkentgaz ve Kızılay protestosu
Tarih: 08.02.2020 - 10:44
Kategori: Sendika

Büro-İş Sendikası ile Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu doğalgaz faturaları ve Kızılay üzerinden Ensar Vakfı'na bağış skandalını protesto etti.

Büro-İş Sendikası bağlı olduğu Birleşik Kamu-İş ve bağlı sendikaların yönetici ve üyelerinin katılımı ile doğalgaz faturalarını ve Kızılay'ın yandaş vakıf ve derneklere para aktarılmasını Ulus Meydanı Atatürk Heykeli önünde “Tezek Yakarak” basın açıklaması ile protesto etti.

Açıklamaya Birleşik Kamu-İş’in Genel Başkanı Mehmet Balık, Genel Örgütlenme Sekreteri Hasan Kütük, Birleşik Kamu-İş Ankara Temsilcisi Kamil Özdemir, Tüm Yerel-Sen Genel Başkanı Arap Mucur konfederasyona bağlı şube başkanları ve üyeler katıldı.

Büro İş'ten yapılan basın açıklamasında, çalışan dar gelirli emekçilerin en büyük sorunlarının ısınma sorunu haline geldiği doğalgaz fiyatlarının yürek yakar seviyelere ulaştığı belirtilirken, "Malumunuz kış mevsimindeyiz. Çalışan dar gelirli emekçilerin en büyük sorunu yüksek doğalgaz fiyatları nedeniyle ısınamamaktır.  Son bir yılda dünyada doğalgaz fiyatları % 50 gerilerken Türkiye’de doğalgaz fiyatlarına % 53,8 oranında artış yapılması kamu emekçileri başta olmak üzere bütün dar gelirlilerin cebini yanmaktadır. Eskiden kira öder gibi ev sahibi olunuyordu şimdi kira öder gibi doğalgaz faturası ödüyoruz. Sanki peteklerin üzerinde kuzu çevirme yapmış gibi yüksek doğal gaz faturaları dar gelirlinin tansiyonunu, kolesterolünü yükseltmekte, emekçileri kaz gibi yolmaktadır. Doğal gaz fiyatları doğal seviyesine çekilmelidir." ifadeleri kullanıldı.

Basın açıklamasında ayrıca şu ifadeler yer aldı:

"Doğalgaz faturalarının ceplerimizi yakan fiyatlarını ve Türk Kızılay’ının paravan olarak kullanılmasını protesto etmek adına Birleşik Kamu-İş Konfederasyonuna bağlı sendikamız Büro-İş’in görüşlerini kamuoyu ile paylaşmak için toplanmış bulunmaktayız. 

Ülkemiz son zamanlarda büyük acılar yaşadı. Elazığ ve Malatya depreminde vefat eden vatandaşlarımıza, Suriye’nin İdlib kentinde şehit olan askerlerimize, Van Bahçesaray'da meydana gelen çığ felaketlerinde şehit olan Mehmetçiklerimize, güvenlik korucularımıza, itfaiye erlerimize, Afad ekiplerine, İstanbul’da meydana gelen uçak kazasında vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Milletimiz var olsun. Soğuk kış mevsiminde doğalgaz fiyatları cebimizi, vatandaşlarımızın ve şehitlerimizin acısı da yüreğimizi yakmıştır. 

Sizleri bu vesileyle bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum. 

Malumunuz kış mevsimindeyiz. Çalışan dar gelirli emekçilerin en büyük sorunu yüksek doğalgaz fiyatları nedeniyle ısınamamaktır.  Son bir yılda dünyada doğalgaz fiyatları % 50 gerilerken Türkiye’de doğalgaz fiyatlarına % 53,8 oranında artış yapılması kamu emekçileri başta olmak üzere bütün dar gelirlilerin cebini yanmaktadır.  

 Eskiden kira öder gibi ev sahibi olunuyordu şimdi kira öder gibi doğalgaz faturası ödüyoruz. Sanki peteklerin üzerinde kuzu çevirme yapmış gibi yüksek doğal gaz faturaları dar gelirlinin tansiyonunu, kolesterolünü yükseltmekte, emekçileri kaz gibi yolmaktadır.  

Doğal gaz fiyatları doğal seviyesine çekilmelidir. 

Doğal gaz fiyatları gibi son günlerde sıkça gündeme gelen ve adı Başkent Doğalgaz ve çeşitli Vakıflarla olan ilişkileri dolayısıyla hiç de iyi anılmayan yetimlerin babası, öksüzlerin anası, garip gurabanın hamisi Türk Kızılay’ımızın ahlaksız işlere alet edilmesi hususuna da değinmek istiyoruz.  

Başkent Doğalgaz’ın Türk Kızılay’ı üzerinden Ensar Vakfına 7 milyon 925 bin dolar bağışladığını, bağışlanan bu paranın aynen Ensar Vakfı üzerinden ABD’de bulunan Türken Vakfına aktarıldığı, yine Başkent Doğalgaz’ın 2018 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan KİPTAŞ’ın 5. Levent Güzeltepe Konutları’ndan satın aldığı 30 milyon değerinde 31 adet işyerini Türkiye Gençlik Vakfı TÜRGEV’e bağışladığını basına yansıyan haberlerden ve Kızılay Başkanının itiraflarından öğrenmiş bulunmaktayız. 

Bir işin kâr marjı üç aşağı beş yukarı bellidir. Hiç kimse, bir başka kimseye bu kadar yüksek kâr’ı babasının hayrına vermez.   

Son yıllarda herkesin yakındığı ve merak ettiği doğalgaz fiyatlarında yaşanan  aşırı fiyat artışlarının nedeni de böylece açıklığa kavuşmuş oldu. 

 Başkent Doğalgaz aracılığıyla milletten tahsil edilen paraların ne yazık ki paravan olarak kullanılan Türk Kızılay’ı üzerinden karanlığı tescilli kişi ve kurumlara aktarılmasını biz kamu çalışanları olarak kabul etmiyoruz. 

Başkent Doğalgaz vergiden, bizler kombiden kaçınıyoruz. 

En temiz kalması ve masum olması gerektiğine inandığımız çocuklarımız ve doğamızdan sonra şimdi de Cumhurbaşkanının himayesinde olan göz bebeğimiz, yüce Türk Milletinin namusu sayılan Türk Kızılay’ımızın veri imtiyazlarından faydalanılarak, vergi kaçırmaya alet edilerek, kirletilerek, Kızılay Vergi Cenneti haline getirilmiştir. 

Kızılay Başkanı beyanında, bu para transferinin vergi kaçırma değil vergiden kaçınma olduğunu, bağış yapmak isteyenlere yardımcı olduklarını söylemiş.  

O zaman Kızılay Başkanı’na sesleniyoruz. Biz kamu çalışanları da gelir vergisinden kaçınma adına her ay maaşımızı Kızılay’a aktarsak, Kızılay da tekrar bize maaşımızı geri aktarsa, yada doğalgaz, elektrik, su faturalarını Kızılay’a bağışlasak Kızılay Başkanı bizlere de kıyak yapar mı.? Elbette böyle çirkin bir talebimiz olamaz. Kızılay kıyakçı ya da kaçakçı bir kurum haline getirilemez. İnsanlara kan bulup hayat veren Kızılay’ımız bu basiretsiz yönetimle Kan kaybediyor. Amacımız Türk Kızılay’ını yıpratmak değil, topluma güven veren saygın bir kurum haline gelmesidir.

Kızılay Başkanı derhal istifa etmelidir.

Kızılay üzerinden yapılan bu bağışları vergi kanunları açısından değerlendirirsek; 

Kurumlar Vergisi Kanunun 10. maddesine göre Yurtdışında yapılan bağışlar Türkiye’de ki kazançtan indirilemez. Yurt içi bağışlarda kazancın % 5 i kadarı, Türkiye Kızılay Derneğine ve Türkiye Yeşilay Cemiyetine makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış veya yardımların da tamamı indirilebilir. 

Başkent Gaz; Sermaye Piyasası Kanununun 48. Maddesine göre gayrimenkul yatırım ortaklığıdır (GYO). Sadece  portföy işletmeciliği yapabilirler. Dolayısıyla gaz dağıtım ve satış işi ile gayrimenkul yatırım ortaklığı faaliyeti aynı şirket bünyesinde toplanamaz. Gayrimenkul yatırım ortaklığı faaliyetinden elde edilen kazanç kurumlar vergisinin 5. Maddesine göre kurum kazancından istisna olması nedeniyle, iki faaliyeti aynı şirkette toplayıp gayrimenkul yatırım ortaklığı kazancını gaz dağıtım işinden elde edilen kazançtan mahsup ederek vergi matrahını azaltmak veya sıfırlamak kanuna aykırıdır. 

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 3. Maddesinde belirtilen “Vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır.” Hükmüne göre muvazaalı bir  işlemdir. 

Aynı kanunun 8. Maddesine göre “Mükellefiyete veya vergi sorumluluğuna mütaallik özel mukaveleler vergi dairelerini bağlamaz. 

Yine aynı kanunun 359. Maddesine göre vergi kaçakçılık suçu işleyenler on sekiz aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar. 344. Maddesine göre ise vergi ziyaına sebebiyet verenler hakkında kaçakçılık suçu işleyenler hakkında 3 kat vergi cezası, iştirak edenler hakkında ise bir kat vergi cezası kesilir.  

Kızılay’ın vergi imtiyazlarından faydalanılarak kamu zarara uğratılmış, vergi ziyaına sebep olunmuş, görev kötüye kullanılmıştır. 

Savcıları, Vergi Denetim Kurulunu ve Gelir İdaresini göreve çağırıyoruz. Kızılay’ın bütün hesapları incelensin, sorumlular hakkında yasal işlem yapılsın. Buzdağının görünmeyen kısmına bakmak içinde Yeşilay gibi vakıf ve dernekler ile Hazine garantili köprü, otoyol, tüneller gibi altyapı tesislerinin ihalesini alan ve inşa eden kurumlar da tarafsız ve bağımsız bir kurulca incelenmelidir. 

Mide bulandıran iğrenç ilişkileri şiddetle kınıyoruz.  

Yandaş ve sarı sendikalar toplu sözleşme masalarında tiyatro oynamaya, yöneticileri oldukları sendikanın mali kaynaklarını peşkeş çekmeye, milyonluk araçlara binmeye, kasasını boşaltmaya, çarçur etmeye devam ededursunlar Büro-İş Sendikası olarak bizler Kızılay’ımızı eski itibarına kavuşturma adına  Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Bu işin sonuna kadar takipçisi olacağız. Göz bebeğimiz Kızılay’ımıza, Cumhuriyet kazanımlarına, Atatürk devrimlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz.

İstanbul Kanal’ı için çok güçlü devletiz, kendi imkânlarımız ile yaparız diyen, 200 milyon lirayı Ukrayna’ya bağışlayan, ancak Elazığ-Malatya depremzedeleri için 10 TL ye muhtaç olup Kızılay üzerinden bu parayı milletten toplamaya çalışan bir hükümetimiz var.

Kızılay’ın istediği 10 TL SMS güvenmeyip, yaptığı sosyal yardım çalışmalarını takip ve takdir ettiğimiz Haluk LEVENT’e iban sorduran, toplanan deprem paralarını hiç eden sistemin nesi Yeni Türkiye’dir. 

AKP Hükümetinin uygulamış olduğu yanlış ekonomi ve siyasi politikalar sonucu yoksulluk, sefalet içinde yaşamaya mecbur bırakılıyoruz.  

Kamu emekçileri olarak pahalı Doğalgaz yerine  Tezek yakarak ısınmayı tercih ediyoruz.  Bir taraftan da acaba hükümet ineklerin kıçına sayaç takar mı diye de endişe etmekteyiz. 

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları