loading
close
SON DAKİKALAR

Büyümüş de küçülmüş!

Büyümüş de küçülmüş!
Tarih: 09.11.2011 - 10:34
Kategori: Ekonomi

BMW'nin yeni 1 Serisi, prestijli markaya uygun fiyata sahip olma imkanı sunuyor.

Kompakt sınıfta ne zamandır bu kadar keyif veren bir otomobil kullanmamıştım. Yeni BMW 1 Serisi, dikkat çekici burun tasarımı, başarılı direksiyonu, tatminkar yol tutuşu ve dinamik motoruyla takdirimi kazandı.
1 Serisi, sürücüsünü memnun etmek için adeta elinden geleni yapıyor. Münihli üreticinin önceki 1 Serisi’ni yıllar önce de test etmiştim ama nedense beni çok etkilememişti. Özellikle arka koltuktaki diz mesafesini kabul edilemez ölçüde yetersiz bulduğumu hatırlıyorum. Fakat bu kez gerçekten farklı bir BMW çıktı karşıma. Her şeyden önce aracın ön tasarımı çok çekici ve sevimli. Otomobilde bu iki duyguyu bir arada vermek zordur. BMW tasarım ekibi bunu iyi başarmış.
Sürücü odaklı tasarım
Otomobilin içine biner binmez BMW’nin diğer bütün modellerindeki o çekici atmosfer insanı karşılıyor. Bu anlamda BMW 1 Serisi ile örneğin 5 Serisi arasında pek bir fark yok. Kokpit ve kumanda elemanları diğer modellerde olduğu gibi sürücü odaklı ancak tasarımcılar bunu eski Saab modellerinde olduğu gibi yan koltukta oturanla araya duvar örmeden yapmışlar.

2004 yılında tükteciyle buluşan birinci nesil 1 Serisi, 1 milyon adetlik satış başarısı elde etmişti. Bu aracı satın alanların yüzde 70’inin başka modellerden gelmiş olması BMW adına önemli bir başarı.

Sürüş pozisyonu ve kumanda elemanlarına ulaşım neredeyse mükemmel seviyede. BMW 1 Serisi çok çevik ve kullanımı kolay bir otomobil. Bu anlamda özellikle şehir içinde bir yerden bir yere gitmek işkenceye dönüşmüyor. Elektrik destekli direksiyon teknolojisi otomobili park etmeyi basitleştiriyor. Geri görüş kamerası park akınında İstanbul gibi şehirlere özgü çukur, çıkıntı, boşluk gibi sürprizleri yaşamamaya katkı sağlıyor.

ÖTV avantajı da var

Yeni 1 Serisi yandan ve arkadan bakıldığında önceki modele çok benziyor. Ben BMW tasarımcılarının yerinde olsaydım ön bölümdeki başarılı dönüşümü yan ve arkaya da taşırdım. 136 beygir gücündeki 1.6 litrelik motor çok iyi performans sunuyor. Buna karşın yakıt tüketimi son derece tatminkar. Yeni vergi düzenlemesiyle bu motor ÖTV açısından da avantajlı dilimde kalıyor. Sürüş anında tek bir düğmeye basarak ‘Eco Pro’ moduna geçmek mümkün.

Kabindeki oturma pozisyonu çok başarılı. Malzeme kalitesi yeterince iyi. Motor şanzıman uyumu mükemmel.
Çevreyle uyumlu yeni motor teknolojisi bu fonksiyon sayesinde motor devrini düzenleyerek daha az yakıt tüketilmesine yardımcı oluyor. Ayrıca ön paneldeki göstergeden ne kadar yakıt tasarruf edildiğini görmek mümkün oluyor. Uzun süreli duruşlarda devreye giren ‘Start Stop’ teknolojisiyle birleşince hiç de küçümsenemeyecek seviyede yakıt tasarrufu sağlanıyor.

BMW’yi diğer otomobillerden farklılaştıran en önemli özelliklerden biri 8 ileri Steptronic şanzıman. Sürüş zevkini hiç düşürmeden motorla çok uyumlu çalışıyor. 1.6 litre benzin motorlu 1 Serisi’nin fiyatı 25 bin 500 euro’dan başlıyor. Otomatik şanzımanlı yüksek donanım seviyesindeki ‘Urban Line’ paketli aracın fiyatı ise 33 bin 179 euro.

Hyundai’den deprem yardımı

Dünyanın en hızlı büyüyen otomotiv markalarından olan Hyundai Motor Company, 23 Ekim’de Van’da yaşanan deprem için çok önemli ve anlamlı bir yardımda bulundu. Hyundai Motor Company, deprem yaralarının sarılmasına destek olmak ve afetzedelerin barınması için yapılacak prefabrik evlerin fonunda değerlendirilmek üzere Türk Kızılayı’na 300 bin dolar (540 bin TL) yardım yaptı.

Hyundai Assan Başkanı ve CEO’su Won-Shin Chang 300 bin dolarlık bağışın sembolik çekini Kızılay Başkan Vekili Hasan Karahan’a verdi.

Kızılay’ın İstanbul-Maltepe’deki binasında gerçekleştirilen yardımın teslim edildiği törene Hyundai Motor Company adına Hyundai Assan Başkanı ve CEO’su Won-Shin Chang, Kızılay Başkan Vekili Hasan Karahan ve Kızılay Denetleme Kurulu Üyesi Tuncay Kopuz katıldı.

Renault ilk sıraya yerleşti

-Binek araç satışında 2010 yılına göre 1.4 puanlık artışla yüzde 18.9 pazar payına ulaşan Renault Grubu, markalar arasında ilk sıraya yerleşti. Renault binek araç kategorisinde Ekim’de de pazarın en çok satan markası oldu. Renault Grup (Renault ve Dacia), Ekim ayında binek araç satışında otomobil markaları içinde ilk sırada yer aldı. Böylelikle satılan 7 binek araçtan 1’i Renault Grubu’na ait oldu.

 
-Renault otomatik ve dizel EDC versiyonuyla da başarısını sürdürdü. Megane Sport Tourer, 224 satış adedi ile 2011 yılının en iyi pazar payını elde etti. Fluence ise, Ekim ayında 2454 satış adedi ve yüzde 5.2’lik pazar payı ile orta sınıf sedan lideri oldu. Renault’nun kardeş kuruluşu Dacia’nın Duster modeli Türkiye’de 639 adetlik satışla markanın amiral gemisi olmaya devam ediyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları