loading
close
SON DAKİKALAR

Çağlayan'dan Teşvik Sistemi Ayrıntıları

Çağlayan'dan Teşvik Sistemi Ayrıntıları
Tarih: 06.04.2012 - 15:12
Kategori: Ekonomi

Ekonomi Bakanı Çağlayan Yeni Teşvik sisteminin ayrıntılarını açıkladı...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bugüne kadar açıklanan en iddialı teşvik sistemi olan yeni teşvik sisteminin Türkiye'nin 2023 hedeflerini tamamıyla karşılayacak bir mekanizma olmakla beraber, diğer taraftan da baş belası haline gelmiş 'cari açığın' eylem bazında çözümü noktasında önemli bir yaklaşım olduğunu belirtti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 'Yeni Teşvik Sistemi'nde cari açığın indirilmesi noktasındaki hedeflere ilişkin olarak, "Ülkemizin temel problemi olan cari açık meselesinde, ülkemizin problemi olan bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasında nasıl bir yol belirleyeceğimiz noktasında çalışmaya başladık" dedi.

Bugüne kadar açıklanan en iddialı teşvik sistemi olduğuna dikkati çeken Çağlayan, yeni teşvik sisteminin Türkiye'nin 2023 hedeflerini tamamıyla karşılayacak bir mekanizma olmakla beraber, diğer taraftan da baş belası haline gelmiş 'cari açığın' eylem bazında çözümü noktasında önemli bir yaklaşım olduğunu söyledi. "İlk defa Türkiye'de yıllardır istenilen şeyler yeniden gerçekleştirilmiş oluyor" diyen Çağlayan, "Cari açıkla etkin bir şekilde mücadele etmek ve cari açığı ithalatın azaltılıp yerli üretime dönüştürülmesi noktasında stratejik yatırımlar başlığını koyduk" diye konuştu.

En az gelişmiş bölgelere daha yoğunluklu destekler sağlanacağı belirten Çağlayan, ekonomi, sosyal ve terör boyutunun dikkate alınarak çalışma yapıldığını ifade etti. Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bilhassa Doğu ve Güneydoğu'daki 6. bölge diye ifade ettiğimiz 15 ilimizde çok ayrıcalıklı çok yoğun destekler veren, oraya gidecek yatırımları özendirecek ve Türkiye'nin iş gücü maliyetleri konusunda önemli avantajlarının sağlanacağı emek-yol sisteminin olacağı bir sistem öngördük. Asıl bir detay var ki, kümelenme faaliyetleri desteği geliyor, teknolojik dönüşümü sağlanacak ve Türkiye'nin artık yüksek ve orta büyüklükteki teknoloji sistemleri geçmişini sağlayacak bir yapıya gelmesi gerekiyor."

Çağlayan, bölgesel teşvik sisteminin il bazlı teşvik sistemine döndürüldüğünü bildirerek, 81 ilin tek tek ele alınarak sosyal ve ekonomik endekslerinin ayrı ayrı çıkarıldığını söyledi. Bu illerin gelişmişlik endekslerinin Kalkınma Bakanlığı'nca 2 veya 3 yıllık periyotlarla ele alınacağına işaret eden Çağlayan, "2 yıl önce yapılan çalışmayla bugün illerin içinde bulunduğu sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksine göre iller bir üst veya bir alt lige devredecek" dedi.

Türkiye'nin 6. bölgesine giden bir yatırımcının devletten sigorta primi ve işveren desteğini 10 yıl boyunca alacağını bildiren Çağlayan, "6. bölgede gerek terör, gerek sosyo-ekonomik durumu ve o illerimizde kahve köşelerinde oturan değil, yatırıma yönelmesini sağlayacak olan iddialı bir mekanizma oluşturduk" şeklinde konuştu.

Çağlayan, 50 milyon yatırım yapan bir yatırımcının 34 milyona yakın bir devlet desteği alacağına dikkati çekti. Çağlayan, 'yabancı sermayenin bu sistemden faydalanıp faydalanamayacağına' ilişkin, Türkiye'nin önemli bir liman haline geleceğini ve stratejik yatırım kapsamına giren yatırımlar için bunun geçerli olacağını söyledi. Yatırımcının kendisine uygun araziyi seçmesi gerektiğini belirten Çağlayan, yatırımcının yatırımının yan sanayisinin, yatırım yapacağı yerde olup olmayacağına dikkat etmesi gerektiğini bildirdi. Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yarın biz liste ikiyi açıklayacağız. Tüm bölgelerimizin her ilde desteklenecek olan sektörleri açıklayacağız. Biz, her şeyi zaten teşvik etmiyoruz. Un, yem sanayi bunlar zaten tamamıyla teşvik kapsamı dışındadır. Türkiye'de kapasite fazlalığı olan sektörler desteklenmeyecek. Her ili o ilin öne çıkan sektörleri ve belli yatırım büyüklüklerini destekleyeceğiz. Birinci bölgedeki yatırımın büyüklüğü ile 6. bölgede yapılacak yatırımın büyüklüğü aynı olmayacak. Birinde asgari 4 milyon liralık yatırım şartı varsa, diğerinde 1 milyon lira olacak." 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları