loading
close
SON DAKİKALAR

Cahit Sıtkı Tarancı'nın aramızdan ayrılışının 65. yılı

Cahit Sıtkı Tarancı'nın aramızdan ayrılışının 65. yılı
Tarih: 13.10.2021 - 09:28
Kategori: Gündem

Bugün Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin önde gelen şairlerinden Cahit Sıtkı Tarancı'nın 65. ölüm yıl dönümü.

Cahit Sıtkı Tarancı 4 Ekim 1910 tarihide Diyarbakır'da dünyaya geldi. Eski bakanlardan Feyzi Pirinççioğlu amcasıdır.

Asıl adı Hüseyin Cahit Tarancı'dır. Hikayelerinin bir bölümünde Cevad Sadık ve İrfan Kudret imzalarını da kullandı.

Galatasaray Lisesi'nde, ömrü boyunca yakın dost olacağı şair ve yazar Ziya Osman Saba ile tanıştı. Mülkiye Mektebi (Siyasal Bilgiler Okulu) ve Yüksek Ticaret Okulundaki öğrenimini tamamlamadan bıraktı. Yüksek Ticaret Okulu'nda okurken Sümerbank'ta memur olarak çalışmaya başladı.

Oktay Rifat ile birlikte Paris Radyosu'nun Türkçe yayınlarında sunuculuk yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra bir süre Diyarbakır'da kaldı. 1941-43 yılları arasında Ankara, Balıkesir Burhaniye ve Erzurum Ilıca'da askerliğini yaptı. Bir süre, İstanbul'a taşınmış olan babasının yanında ticaretle meşgul oldu.

Cahit Sıtkı Tarancı, 1944 yılından itibaren Ankara'da Anadolu Ajansı, Toprak Mahsulleri Ofisi, Çalışma Bakanlığı ve MEB Tercüme Bürosu'nda çevirmen olarak çalıştı. 1951'de evlendiği Cavidan Hanım'dan 1954 yılında ayrıldı.

CAHİT SITKI TARANCI'NIN VEFATI

1954 yılında yıl kısmi felç nedeniyle konuşma ve hareket yeteneğini yitirdi. Türkiye'de sonuç vermeyen tedavisini sürdürmek için 6 Eylül 1956 tarihinde götürüldüğü Viyana'da 1 ay kadar yaşayabildi.

Cahit Sıtkı Tarancı 12 Ekim 1956 tarihinde Avusturya'nın Viyana kentinde 46 yaşında hayatını kaybetti. Ölüm nedeni resmi kayıtlara 'zatülcenpten' olarak geçti.

Yurda getirilen cenazesi Ankara'da Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları