loading
close
SON DAKİKALAR

Çalıkuşu kapalı gişe oynadı

Çalıkuşu kapalı gişe oynadı
Tarih: 11.02.2012 - 19:22
Kategori: Kültür & Sanat

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), devlet sanatçısı Merih Çimenciler’in sahneye koydu...

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), devlet sanatçısı Merih Çimenciler’in sahneye koyduğu, 1920’li yıllarda savaşın yoksullaştırdığı Anadolu’da fedakar bir öğretmenin öyküsünü anlatan 2 perdelik ’Çalıkuşu’ balesini sahneledi.

Eser çevre illerden gelen sanatseverler nedeniyle kapalı gişe oynarken, temsilde balet ve balerinler performansı ile yer çekimine adeta meydan okudu.

MDOB, Reşat Nuri Güntekin’in ’Çalıkuşu’ romanının bale uyarlamasını Kültür Merkezi’nde sahneledi. 

Geçtiğimiz yıllarda Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİV) tarafından verilen ’En Başarılı Türk Eseri’ ödülünü alan ’Çalıkuşu’nun biletleri satışa sunulmasının hemen ardından tükenirken, Adana ve Hatay’dan gelen sanatseverler nedeniyle yine kapalı gişe oynadı. Aralarında Rahmi Bey ve Veli Dede Efendi’nin yanı sıra Türk sanat müziğinin seçkin eserlerinin de seslendirildiği balenin libretto ve koreografisini Merih Çimenciler üstlenirken, dekor ve köstüm tasarımları Alexandre Vassiiliev tarafından gerçekleştirildi. Işık tasarımını Tarı Deniz’in yaptığı ve 70’e yakın dansçının görev aldığı eserde, Özlem Şenormanlılar, Büşra Ay, Özge Hoşer, Meltem Ayar, Ender Üçdemir, Burak Cebeci, Irakli Bkhtadze, Mahmut Akyol, Serbülent Biçer, Bleda Özlem, Özge Uzun Ösmen dönüşümlü olarak rol aldı.

Yaklaşık 2 saat süren temsil sonunda salonu dolduran 700 kişi, performanslarıyla yer çekimine meydana okuyan balet ve balerinleri uzun süre ayakta alkışladı. Eseri sahneye koyan Devlet Sanatçısı Merih Çimenciler, "Yine bugün fevkalade güzel bir Çalıkuşu temsili sergilendi. Mersin’in seyircinin ilgisi anlatılmaz, onlar her şeye layıklar. Elleri patlayana kadar alkışladılar. Onlarla birlikte bu muhteşem geceyi yaşamak bana ayrı bir zevk verdi. Balet ve balerinlerim de çok başarılı. Her ay bir kez seyirci ile buluşuyoruz. Salon doluydu. Herkes ayakta bizleri alkışladı. Temsile gelenler, kendi romanını ve kendi Türk Sanat Müziğini dinliyor, en önemlisi bu zaten" dedi. Çalıkuşu balesi, 25 Şubat cumartesi günü saat 15.00’da yeniden sahnelenecek.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları