loading
close
SON DAKİKALAR

Can Yücel'in aramızdan ayrılışının 19.yılı

Can Yücel'in aramızdan ayrılışının 19.yılı
Tarih: 12.08.2018 - 09:35
Kategori: Yaşam

Türk edebiyatının büyük şairi Can Yücel 19 yıl önce bugün hayatını kaybetmiş, Datça'ya defnedilmişti.

Eski Milli Eğitim Bakanlarında Hasan Ali Yücel’in oğlu olan Can, 1926 yılında İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını Ankara ve Cambridge üniversitelerinde tamamlayan Yücel, birçok elçilikte çevirmen olarak görev alırken Londra’daki BBC Türkçe Radyosu’nda spikerlik de yaptı.
 
İlk kitabı şiir kitabı olan 'Yazma'yı 1950 yılında yayınlayan şair, askerliğini Kore'de yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra Bodrum'da turist rehberi olarak çalıştı. Bodrum'dan ayrılıp İstanbul'a yerleşen Yücel, buradaki hayatına bağımsız çevirmen ve şair olarak devam etti. Dünyaca ünlü birçok yazarın şiir ve yazılarını Türkçe'ye çeviren Yücel'in en unutulmaz çevirisi Shakespeare'in ünlü 'to be or not to be' sözünü 'bir ihtimal daha var, o da ölmek mi dersin' şeklinde Türkçeleştirmesidir.
 
Ailesine olan bağlılığını her fırsatta dile getiren Can Yücel, 'Küçük Kızım Su'ya', 'Güzel'e', 'Yeni Hasan'a Yolluk', 'Hayatta Ben En Çok Babamı Sevdim' şiirleriyle de ailesine olan sevgisini dizelere döktü. Yücel, 1989'da eşi Güler ile birlikte hayatlarının geri kalanını geçirmek üzere Datça'ya yerleşti. Bu yıllarda yazdığı şiir ve yazıları Leman ve Öküz dergilerinde yayınlandı. Muhalif kişiliğiyle ve siyasi şiirleri nedeniyle başı sık sık derde giren Yücel 'Özgeçmişim' şiirinde "Ben ömrümce muhalif yaşadım. Devletçe de menfi bi "tip" sayıldım onun için kan gurubum rh negatif" dizeleriyle vurguladı bu özelliğini.
 
Siyasetle de yakından ilgilenen Yücel, 18 Nisan seçimlerinde Özgürlük ve Dayanışma Partisinin İzmir 1. sıra milletvekili adayı oldu. Vazgeçemediği sigara ve rakısıyla bir bütün oluşturan ünlü şaire 'ağız boşluğu kanseri' teşhisi konulmasına ve doktorların tüm uyarılarına rağmen bu ikiliden vazgeçmedi. 12 Ağustos 1999'da tedavi gördüğü Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde hayata veda etti.
 
Yaşamının son 10 yılını geçirdiği Datça’da, "Mekanım Datça olsun, öldükten sonra beni Datça’ya gömün" diyen Yücel, 12 Ağustos 1999 gecesi günebakan çiçekleriyle uğurlanarak Datça'ya defnedildi. Yücel, yaşamını yitirmeden önce eşi Güler'e üç vasiyet bıraktı. Bunlardan ilki Datça'da toprağa verilmek ikincisi bir 'karhane'ye adının verilmemesi, son vasiyeti ise tohum bankası projesinin hayata geçirilmesi oldu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2013- 2014 eğitim öğretim yılı için ortaöğretim 10. sınıflara dağıttığı "Dil ve Anlatım" kitabında "Her Şey Sende Gizli" adlı şiir Can Yücel imzasıyla yayınlandı. Can Yücel’in kızı Su Yücel’in verdiği bilgiye göre Can Yücel böyle bir şiiri hiç yazmadı...

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları