loading
close
SON DAKİKALAR

Çavuşoğlu ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'den ortak açıklama

Çavuşoğlu ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'den ortak açıklama
Tarih: 11.10.2019 - 11:50
Kategori: Gündem

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın toplantısı düzenliyor.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Stoltenberg'e Barış Pınarı Harekatı hakkında bilgi verdim. Söz konusu harekat NATO'nun güneydoğu sınırlarını teşkil eden terör tehdidine son verilmesi amacını taşıyor. İttifakımızın ve müttefiklerimizin ülkemizle güçlü dayanışma sergilemesi beklentilerimiz bir kez daha vurguladık. Türkiye kritik roller üstlenmiştir. Türkiye'nin meşru endişelerini anlıyoruz demek yetmez bu dayanışmayı açık ve net şekilde görmek istiyoruz. 

Bugün sayın Cumhurbaşkanımız da genel sekreteri kabul edecek.

Stoltenberg'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"NATO Türkiye'yi güney sınırlarının korumasında desteklemektedir. Harekatle ve DEAŞ'la mücadele konusunda kaygılarımı ilettim. NATO üyelerinden hiçbiri Türkiye kadar Orta Doğu'dan gelen saldırılara maruz kalmadı. DEAŞ ortak düşmandır ve hala tehlikelidir.  Kazanımlar tehlikeye atılmamalıdır. NATO Kuzey Suriye'de yer almıyor. YPG konusunda NATO'da bir fikir birliği yok."

SORU-CEVAP

 NATO, YPG/PYD'yi terör örgütü olarak görüyor mu? (Stoltenberg)

NATO'nun terör örgütü gibi bir listemiz bulunmamakta. DEAŞ'a karşı mücadelede ortak koalisyon olarak hareket ettik. Bölgede DEAŞ'a karşı elde ettiğimiz kazanımlar tehlikeye atılmamalı. YPG konusunda müttefiklerimiz arasında bir fikir birliği söz konusu değil. Kuzey Suriye'de biz yer almıyoruz, orada NATO bulunmuyor.

Terör örgütünün sosyal medya üzerinden yaptığı kara propaganda hakkında ne düşünüyorsunuz? (Çavuşoğlu)

Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekatları sırasında da terör örgütlerinin kara propagandalarını gördük. İHA'ların görüntü almasını engellemek için yaktıkları lastikleri, "Türkiye buraları bombalıyor" diye aktarıyorlar. Harekatla ilgili kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz.

ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulaması halinde NATO'nun tutumu ne olur? (Stoltenberg)

Varsayımlar üzerinden konuşmamız doğru olmaz. Türkiye önemli ve güçlü bir NATO müttefikidir. Türkiye'nin NATO'ya katkılarını önemsiyorum ve takdir ediyorum.

Terör örgütünün elindeki bölgelerinden yapılan saldırılara karşı NATO ve BM'nin Türkiye'nin yanında yer almamasını nasıl değerlendiriyorsunuz? (Çavuşoğlu)

Herkes Türkiye'nin endişesi haklı diyor. Terör örgütüyle mücadele meşru hakkımızdır. Hem Türkiye'nin endişesi haklı diyeceksiniz hem de harekata karşı çıkacaksınız. Türkiye, müzakere yolunu sonuna kadar denemiştir.

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları