loading
close
SON DAKİKALAR

Çavuşoğlu'ndan 'NATO müttefikimiz Türkiye’ye karşı sınır ötesi saldırıyı kınıyoruz' diyen ABD'ye: 'Göstermelik bir açıklama'

Çavuşoğlu'ndan 'NATO müttefikimiz Türkiye’ye karşı sınır ötesi saldırıyı kınıyoruz' diyen ABD'ye: 'Göstermelik bir açıklama'
Tarih: 13.10.2021 - 14:20
Kategori: Siyaset

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’ya bir ziyarette bulunan Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada Colindres ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Ankara’ya bir ziyarette bulunan Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada Colindres ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, son dönemde Fırat Kalkanı bölgesinde Türk asker ve polisinin hayatını kaybetmesine yol açan saldırılarla ilgili konuştu:

“PKK/YPG terör örgütünün Suriye'de saldırılarını artırdığını görüyoruz. Operasyonlarımız öncesi terör örgütü Suriye'nin bu bölgesinden bizim topraklarımıza saldırıyordu. Son zamanlarda bu tür saldırıları da görmeye başladık.

Şimdi PKK ve YPG'nin Türkiye'ye roket atma menzili yaklaşık 30 km. Fırat Kalkanı ve Kuzeydoğu Suriye bölgesinde diğer harekatlardan sonra ABD ve Rusya ile birer mutabakata varmıştık. Her iki ülke de bu bölgedeki teröristleri en az 30 km güneye çıkartacaklardı. Rusya, Tel Rıfat bölgesinde ve Münbiç bölgesinde PKK’lıları da buradan uzaklaştıracaktı. Bu sözler maalesef tutulmadı. Bu bölgede sivillere yönelik de bize yönelik yapılan saldırılarda Rusya’nın da ABD’nin de sorumluluğu var çünkü sözlerinde durmadılar.

Bu teröristler burada olduğuna ve saldırılarını artırdığına göre bizim de yapmamız gereken şey nedir? Kendi göbeğimizi kendimiz kesmek. Bu bölgelerden bu teröristlerin temizlenmesi için ne gerekiyorsa yapacağız.

ABD kınama açıklaması yapıyor. Peki bu silahları kim veriyor? Kim eğitiyor bunları? Sen silah veriyorsun, sen eğitiyorsun, sonra da göstermelik bir kınama açıklaması yapıyorsun. Burada samimiyetsizlik apaçık ortadadır.

O nedenle, bunlar da sözünde durmuyor, biz kendi güvenliğimizi için gerekeni yapacağız. Aslında PKK/YPG’ye yönelik yapacağımız her hamle, tıpkı DAEŞ'e yönelik yaptığımız gibi, Suriye’nin sınır ve toprak bütünlüğü için de önemli. Bu konuda son derece kararlıyız, yapmamız gereken ne varsa yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz."

Afganistan’da insani yardımlar için angajmana girilmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, sistemin çökmesi durumunda “bundan terör örgütlerinin yararlanacağını” savundu. IŞİD-Horasan örgütünün yaptığı saldırıları hatırlattı.

Böyle bir kriz durumunda da milyonlarca Afganın göç edeceğini ve yeni bir göçmen kriziyle karşı karşıya kalınacağı konusunda uyarıda bulunan Çavuşoğlu, kapsayıcı bir yönetim oluşturulması ve istikrarın sağlanması için “Taliban yönetimine telkinlerde bulunduklarını” söyledi.

Çavuşoğlu, dört ya da beş dışişleri bakanının yakın zamanda "Bunları yerinde görme, nasıl bir angajmana girileceğini görme açısından ve Taliban'a telkinlerimizi söylemek adında" Afganistan’ı ziyaret edeceklerini söyledi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları