loading
close
SON DAKİKALAR

Cazın yıldızları İstanbul'da!

Cazın yıldızları İstanbul'da!
Tarih: 04.07.2012 - 13:14
Kategori: Kültür & Sanat

İKSV tarafından düzenlenen İstanbul Caz Festivali’nin on dokuzuncusu, 3-19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek...

İstanbul Caz Festivali, bu yıl 20 mekânda yapılacak 50 konser ve 300’ü aşkın yerli ile yabancı sanatçıyla cazın yıldız haritasını İstanbul’a taşıyacak.

İKSV tarafından Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenen 19. İstanbul Caz Festivali, 3 Temmuz Salı akşamı The Marmara Esma Sultan’da yapılan açılış töreni ve konseriyle başladı. Simge Fıstıkoğlu’nun sunuculuğunu üstlendiği törene, festivalde yer alan müzisyenlerin yanı sıra sanat dünyasından ünlüler de katıldı.

Açılış Töreni’nde, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, 15 yıldır İstanbul Caz Festivali sponsorluğunu üstlenen Garanti Bankası adına Genel Müdür Ergun Özen’e ve festivale en yüksek katkıda bulunan gösteri sponsorlarından Matraş adına Marka Yöneticisi Bora Güler ile Mavi adına Pazarlama Müdürü Serpil Berkan’a birer teşekkür plaketi takdim etti.

Törende ayrıca, gitar tekniği ve ustalığıyla Türkiye’nin en saygın müzisyenlerinden biri olan, ülkemizde cazın gelişimine önemli katkılarda bulunmuş Neşet Ruacan’a festivalin bu yılki “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” sunuldu. Müzik hayatına 10 yaşında klasik gitar eğitimiyle başlayan, sonrasında caz eğitimini Leeds College of Music, Berklee College of Music ve Brooklyn School of Music gibi önde gelen okullarda tamamlayan, dünya çapında tanınmış sanatçılarla birlikte caz müzisyeni ve stüdyo gitaristi olarak yüzlerce stüdyo kaydına imza atan Neşet Ruacan’a ödülü Bülent Eczacıbaşı tarafından takdim edildi.

Tören, günümüz cazının ünlü vokallerinden, “M-U-S-I-C” isimli albümüyle de beğeni toplayan Elif Çağlar ve cazın önemli isimlerinden oluşan beşlisinin vereceği konserle devam etti. Elif Çağlar Beşlisi, funk, motown ve nu-soul parçalardan oluşan eğlenceli ve dinamik bir repertuar yorumladı. 19. İstanbul Caz Festivali açılış konserinde Elif Çağlar’a saksafonda Engin Recepoğulları, piyanoda Serkan Özyılmaz, kontrbasta Erdal Akyol ve davulda Ediz Hafızoğlu eşlik etti. Gecenin sürprizi ise “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” alan Neşet Ruacan’ın sahneye çıkarak Elif Çağlar Beşlisi’ne sahnede eşlik etmesi oldu.

Bu yıl 3–19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 19. İstanbul Caz Festivali, İstanbulluları 50 konser ve 300’ü aşkın yerli ile yabancı sanatçıyla buluşturmaya hazırlanıyor. İstanbul Caz Festivali konserlerine bu yıl ev sahipliği yapacak 20 mekan arasında, Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, İstanbul Modern, Salon ve The Marmara Esma Sultan’ın yanı sıra geçen yıl ilk kez bir konser mekanı olarak kullanılarak büyük ilgi gören Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kıyı Amfi’nin yanı sıra bu yıl festival kapsamında ilk kez kullanılacak Haliç Kongre Merkezi ve Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi yer alıyor.

Festival Biletleri Nerede?
19. İstanbul Caz Festivali’nin biletleri, İKSV’den (Nejat Eczacıbaşı Binası, Sadi Konuralp Cad. No: 5 Şişhane) ve konserden iki saat öncesine kadar Biletix satış kanallarından (BİLETİX satış noktaları, BİLETİX çağrı merkezi (0216 556 98 00), www.biletix.com) alınabilir. Konser günleri konser mekânlarında da bilet satışı gerçekleştirilecektir.

Açık Hava Sahnesi için biletini kendin bas, yanında getir!

Bu yıl ilk defa Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’ndeki konserlerle başlayacak bir uygulamayla sanatseverler, Biletix üzerinden satın aldıkları pdf formatındaki biletleri kendileri basarak ve konser girişinde çıktıların üzerlerinde yer alan barkodları okutarak mekâna girebilecek.

“BitamBiöğrenci” projesiyle öğrencilere destek olmak ister misiniz?

İKSV, 2007 yılında başlattığı “BitamBiöğrenci” projesinin kapsamını kırkıncı yılından itibaren genişleterek, işbirliği içinde bulunduğu çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle, sanata duyarlı herkesi, kültürel etkinliklere katılma şansı bulamayan öğrencileri sanatla buluşturmaya devam ediyor. Caz severler, alacakları biletlere ek olarak 15 veya 50 TL’lik bir katkıyla festivaldeki konserlere 3 ya da 10 öğrencinin katılmasını sağlayabilecekler.

Festivalde İlk Hafta Heyecanı

19. İstanbul Caz Festivali ilk haftasında cazseverleri birbirinden güzel konserlerle karşılıyor. Festivalin ilk konserinde Jamaika’nın efsane isimleri, ülkenin bağımsızlığının 50. yılında gerçekleştirilecek özel projede buluşacak. Ülkenin efsane isimleri Ernest Ranglin, Tyrone Downie, Sly & Robbie ve Jamaika kökenli İngiliz reggae sanatçısı Bitty McLean, 4 Temmuz Çarşamba akşamı saat 21.00’de DHL sponsorluğunda The Marmara Esma Sultan’ın etkileyici atmosferinde bir araya gelecek. Aynı gün saat 22.30’da ise Türkiyeli caz müzisyenlerinin Avrupalı meslektaşlarıyla aynı sahneyi paylaştıkları European Jazz Club serisinin ilk buluşmasında Tamer Temel Quintet, Matthias Pichler ile birlikte Salon’da bir konser verecek.

Marcus Miller ve arkadaşlarından İKSV’nin 40. yılında bir dünya prömiyeri:

“The İstanbul Project”

Bunun yanı sıra, festival ilk haftasında bir dünya prömiyerine de ev sahipliği yapacak. Marcus Miller’ın İKSV’nin kuruluşunun 40. yılında İstanbul Caz Festivali’nin siparişi üzerine Okay Temiz, Burhan Öçal, Hüsnü Şenlendirici, İmer Demirer ve Bilal Karaman ile gerçekleştirdiği “The Istanbul Project”in dünya prömiyeri, 5 Temmuz Perşembe akşamı saat 21.00’de Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde gerçekleştirilecek.

Almanya’nın en prestijli müzik ödüllerden Echo Award’ı da beş kez kazanan
usta trompetçi Till Brönner ile Arkeoloji Müzesi’nde bir gece

Almanya’nın en çok satan caz albümlerine imza atan, kuşağının en iyi trompetçilerinden, popüler tınıları caz müziğinin sofistike yapısı ile ustaca birleştirebilen nadir sanatçılardan biri Till Brönner, 6 Temmuz Cuma günü saat 21.00’de İstanbul Arkeoloji Müzeleri avlusunda İstanbullu cazseverlerle birlikte olacak. Till Brönner’e konserde, saksofonda Magnus Lindgren, davulda Wolfgang Haffner, basta Christian V. Kaphengst ve piyanoda Jasper Soffers eşlik edecek.

“Festival İçinde Festival” Tünel Şenliği’nde

1 Biletle 26 Farklı Mekânda 33 Etkinlik

Festival kapsamında bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilecek Tünel Şenliği, müzikseverlere “festival içinde festival” sunmaya devam edecek. Coca Cola ve Vodafone Freezone eş sponsorluğu, Beyoğlu Belediyesi işbirliğiyle 7 Temmuz Cumartesi günü saat 18.00’de başlayacak şenlik, Galata ve Tünel’de kurulacak iki ana sahnedeki ücretsiz konserlerle bütün bölgede bir festival atmosferi yaşanırken gece boyunca seyirciler değişik mekanlar ve sahneler arasında mekik dokuyarak, birbirinden farklı etkinliklere katılacaklar. Salon, Nardis, SALT Beyoğlu, Alt, Pera Palace Oteli Balo Salonu, Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi gibi Beyoğlu bölgesinin renkli mekanlarında gece boyunca sahne alacak sanatçılar arasında Phronesis, Jo Stance, Jülide Özçelik, Gevende, Daniel Zamir ile Hollanda ve Türkiye diplomatik ilişkilerinin 400. yılı kutlamaları kapsamında festivale konuk olacak Eric Vloeimans, New Cool Collective, Lefties Soul Connection, Jungle By Night ve Ntjam Rosie de bulunuyor. Şenliğin en özel mekanlarından, sınırsız biletle girilebilecek Hollanda Konsolosluğu bahçesi de etkinliğe renk katacak.

Festivalin Yıldızları Festival Albümünde

İstanbul Caz Festivali ve EMI Türkiye işbirliğiyle hazırlanan festival takipçilerinin koleksiyonlarında önemli bir yer edinen İstanbul Caz Festivali albümü raflarda yerini aldı. İstanbul Caz Festivali konuklarından seçme çalışmalar içeren 19. İstanbul Caz Festivali albümü, Morrissey, Marcus Miller, Caro Emerald, Sharon Jones & The Dap-Kings, Till Brönner gibi geniş kapsamlı ve önemli sanatçıların en sevilen şarkılarından oluşuyor. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları