loading
close
SON DAKİKALAR

Çek mağdurları için yasa teklifi

Çek mağdurları için yasa teklifi
Tarih: 13.02.2012 - 09:59
Kategori: Gündem

CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün ''çek mağdurları'' konusunda TBMM Başkanlığına yasa teklifi verdi.

CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, karşılıksız çek keşide edenlere hapis cezası yerine ''çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilmesini'' öngören yasa teklifini TBMM Başkanlığına verdi.

Aygün, ''çek mağdurları'' konusunda TBMM Başkanlığına verdiği yasa teklifiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

10 bine yakın ''çek mağdurunun'' hapiste olduğunu ifade eden Aygün, 45 bin kişinin de devletten kaçtığını söyledi.

Çek Kanunu'nun yüz binlerce ''çek mağduru'' yarattığını dile getiren Aygün, yerel mahkemelerde 1 milyon 480 bin civarında karşılıksız çek dosyasının olduğunu, 50 bin dosyanın Yargıtay'da karara bağlanmak üzere beklediğini, 110 bin dosyanın da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında incelendiğini bildirdi. Aygün, şunları söyledi:

''Yasaya göre; 10 lira borcun varsa ve ödeyememişsen 10 bin lira da devlet istiyor ve borcun 20 bin liraya çıkıyor. Devlete 10 bin lirayı yatırmazsan hapis cezası veriliyor. Borçlu zaten 10 bin lira parayı malı aldığı adama ödeyememiş, bir de devlet 10 bin lira istiyor. Devlet '10 bini öde çık' diyor yani rehin alıyor. Devlet burada fidyecilik yapıyor. 'Fidyeyi getir seni bırakayım' diyor. Hapisteki adam borcunu nasıl ödeyecek? Hapisteki adam boncuk yaparak bu parayı ödeyemez.''

Aygün, ayrıca ''kredi kartları'' ve ''iş adamlarına yeşil pasaport verilmesiyle'' ilgili yasa teklifi hazırladıklarını ve bunları önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını söyledi.

Aygün'ün teklifi, 5941 sayılı Çek Kanununda değişiklik getiriyor.

Teklifte, karşılıksız çek keşide edenlere hapis cezası uygulaması kaldırılıyor. Bunun yerine ''çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilmesi'' öngörülüyor.

Hakkında çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı uygulanan kişilere, bu cezanın infazının ertelenmesi ve kaldırılması konusunda da yeni bir imkan sağlanıyor.

Karşılıksız çekler için bankanın yükümlü olduğu miktar da artırılıyor.

Aygün'ün basın toplantısına katılan Yurdanur Gödek, eşinin çek nedeniyle 7 ay hapiste kaldığını, mağdur olduklarını ve çocuğunu okula yazdıramadığını belirterek, borçlarını hala ödeyemediklerini ve bu durumda binlerce insanın bulunduğunu kaydetti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları