loading
close
SON DAKİKALAR

Cem Karaca'nın 15. ölüm yıl dönümü

Cem Karaca'nın 15. ölüm yıl dönümü
Tarih: 08.02.2019 - 10:53
Kategori: Yaşam

Türk rock müziği sanatçısı, besteci, tiyatrocu, sinema oyuncusu ve Anadolu Rock türünün kurucularından usta sanatçı Cem Karaca, aramızdan ayrılalı 15 yıl oldu.

Anadolu ezgileriyle rock müziğini harmanlayarak Anadolu rock müziğinin öncülerinden biri olan Cem Karaca 8 Şubat 2004'te solunum yetmezliği sonucu aramızdan ayrıldı. 8 Şubat'ta yani bugün ise Cem Karaca'nın ölümünden tam 15 yıl geçti. Uzun saç ve sakalı, ilginç kıyafetleri ve güçlü sesiyle efsaneleşen Cem Karaca Namus Belası, Tamirci Çırağı, Resimdeki Gözyaşları gibi pek çok besteyi de ardında bıraktı.

Cem Karaca kimdir?

5 Nisan 1945’de Ìstanbul’da dünyaya gelen Cem Karaca, Toto Karaca ve Mehmet Karaca’nin ilk çocuğudur. Tiyatro ve Müzik ile birlikte iç içe büyüyen Cem Karaca’nin müzik ile ilk tanışması annesinin teyzesi Rosa’nın Cem Karaca'ya piyano notaları ve piyano nağmeleri öğretmesi ile olmuştur. 14 yaşında Ìzmir’de tatildeyken aşık olduğu kızı etkilemek için Johnny Guitar adlı şarkıyı söyleyen Cem Karaca, annesi Toto Karaca’yı daha çok etkiler. Cem Karaca’nın müziğe olan yatkınlığını gören Toto Karaca, oğlunun müziğe yönelmesinde büyük rol oynamıştır.

Profesyonel müzik hayatının ilk dönemlerinde Rock'n Roll tarzı çalışmalarıyla bilinen Cem Karaca, 1963 senesine doğru “Dinamitler” adı altında arkadaşları ile kurduğu grupla sahne almaya başladı. Aynı sene “Dinamitler” grubunun dağılmasının ardından “Bekledikleriniz” ile geri döndü Cem Karaca. Bir iki ay süren “Bekledikleriniz” grubunu Gökçen Kaynatan’ın grubu izledi. Gökçen Kaynatan’ın grubuyla müzik hayatını sürdüren Cem Karaca, gruptan ayrıldıktan sonra bir süre tiyatro ile ilgilendi. Müzikten kopmak istemeyen Cem Karaca 1964 yılında “Cem Karaca – Jaguarlar” grubunu kurdu. 1967 – 1969 yılları arasında Apaşlar grubu, Hürriyet gazetesinin düzenlediği altın mikrofon yarışmasında ikinci olarak büyük bir başarıya imza attı. Apaşlar’ı Kardaşlar grubu izledi. Kardaşlar Dadaloğlu çalışmasıyla büyük başarı elde etti. Kardaşlar grubundan ayrılan Karaca, Moğollar grubu ile çalışmalarını sürdürdü. Moğollar grubunun dağılması Cem Karaca’nın Dervişan grubunu kurmasına yol açtı.

Grup, politik – rock ve progressive rock çalışmalarıyla biliniyordu ve Cem Karaca tam anlamıyla ilk stüdyo albümü; “Yoksulluk Kader Olamaz”ı Dervişan ile çıkardı. Edirdahan grubunun çalışmaları ardından Almanya’ya gidip 1987 yılına kadar sürgün hayatı yaşamak zorunda kaldı. Gurbet acısı Cem Karaca’nın bu dönemdeki en iyi albümünü almanca dilinde çıkarmasına yol açtı. Yurda geri döndükten sonra 1990 ve 1992 yıllarında Yiyin Efendiler ve Nerede Kalmıştık albümleriyle müzik hayatını sürdürdü. 1997 yılında Ağır Roman’ın film müziği “Resimdeki Gözyaşları” Cem Karaca’yı yeniden popüler yaptı. 1999 yılında “bindik bir alamete…” albümünü çıkaran Cem Karaca, Kahpe Bizans filmi için 3 parça kaydedip filmde de küçük bir rol aldı. 2000’li yıllarda şiir çalışmaları ve Barış Manço’nun grubu Kurtalan Ekspres ile sahne aldı.

Cem Karaca, 8 Şubat 2004 sabahında, solunum ve kalp yetmezliğine bağlı olarak ağır bir kalp krizi geçirdi. Uygulanan tüm müdahalelere rağmen kaldırıldığı Bakırköy Acıbadem Hastanesi’nde 59 yaşında hayata gözlerini yumdu. Hastane tarafından yapılan açıklamada Karaca’nın ölüm sebebi kalp ve solunum durması olarak belirtildi. 9 Şubat 2004’de ikindi vaktinde Üsküdar Seyyit Ahmet Deresi Camii’nde kılınan cenaze namazın ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda babası ile aynı mezara defnedildi.
 

100'ün üzerinde plaket ve ödüllerden bazıları;

1967: Altın Mikrofon yarışması: Emrah adlı eserin bestesi ile birincilik ödülü. (Cem Karaca ve Apaşlar)
1971: Hey dergisi: Dadaloğlu ile birincilik ödülü. (Cem Karaca ve Kardaşlar)
1972: Hey Yılın Müzik Oskarları: "Yılın Erkek Sanatçısı"
1974: Hey dergisi: "Yılın Bestesi" - Namus Belası
1974: Demokrat İzmir: "Yılın Plağı" - Namus Belası (Cem Karaca ve Moğollar)
1975: Hey Yılın Müzik Oskarları: "Yılın Erkek Sanatçısı"
1975: Altın Kelebek: Türk Batı Müziğinde "Yılın Erkek Şarkıcısı" ödülü
1975: Ses dergisi: "Yılın Batı Müziği Sanatçısı"
1976: TGS İzmir Basın: "Yılın Erkek Sanatçısı"
1976: TGS İzmir Basın: "Başarılı Plak" - Kavga (Cem Karaca ve Dervişan)
1977: TGS İzmir Basın: "Yılın Topluluğu" - Dervişan
1977: TGS İzmir Basın: "Yılın Erkek Sanatçısı"
1990: 4. Altın Güvercin şarkı yarışması: "Yorumcu ödülü" - Kahya Yahya
1990: 4. Altın Güvercin" şarkı yarışması: "Söz Yazarı Ödülü" - Kahya Yahya
1993: Raks, Popsav ve Kültür Bakanlığı'nın düzenlediği "Türk Pop Müziğinde 35 Yıl": "Yılın bestesi ödülü" - Namus Belası
1995: Bahçelievler Belediyesi: Basın ödülü
1999: Avrupa Gençlik Festivali "Kuzey Yıldız"
2000: Gazeteci ve Yazarlar Vakfı: Çeyrek asrı aşan gurur tablosu
2001: Burç FM: Onur Ödülü

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları