loading
close
SON DAKİKALAR

Cemil Çiçek,Hasan Bozer ile Biraraya geldi

Cemil Çiçek,Hasan Bozer ile Biraraya geldi
Tarih: 12.02.2012 - 00:28
Kategori: Siyaset

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Her ne olursa olsun oradaki Kıbrıs Türkünün varlığını sürdürmesi noktasında Türkiye her zaman kardeşlerinin yanındadır dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Her ne olursa olsun oradaki Kıbrıs Türkünün varlığını sürdürmesi noktasında Türkiye her zaman kardeşlerinin yanındadır dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozerle biraraya geldi. İki başkanın baş başa görüşmesinin ardından heyetlerarası görüşmeye geçildi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, görüşmede yaptığı konuşmada Bizim Kıbrısla ilişkimiz sadece devletten devlete, parlamentodan parlamentoya bir ilişkinin ötesinde kardeşlik ilişkisidir. Anavatan-yavru vatan ifadesi bu ilişkiyi en iyi şekilde tanımlamaktadır dedi.

2012 yılının Kıbrısta adil ve kalıcı barışın tesis edileceği bir yıl olmasını temenni eden Çiçek, Biz inanıyoruz ki işin başından beri sizler ve Türkiye olarak da bizler adada kalıcı ve adil bir barış olsun diye çok uğraştık, çok didindik. Yeri geldi fedakarlık da yaptık ama tek taraflı bu sonucu elde etmek mümkün olmuyor şeklinde konuştu.

Her ne olursa olsun oradaki Kıbrıs Türkünün varlığını sürdürmesi noktasında Türkiye her zaman kardeşlerinin yanındadır diyen Çiçek, şunları kaydetti:

Bu desteği siyaseten verdiği kadar diğer alanlarda da en başta ekonomik alanda da bu desteğini sürdürmeye devam ediyor. Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Bakan olduğum dönemde de, belki uzun bir zamandan beri arzu edilen telaffuz edilen birçok konu vardı. Bugün bunların bir kısmı hayata geçti bir kısmı karar noktasında, bir kısmı uygulama noktasında. Doğrusu bu şahsen de beni memnun ediyor. Dün de iki ülke hükümetleri arasındaki su temini ile ilgili anlaşma Meclisimizden geçti, zaten uygulamasına başladık.

İnşallah kısa bir süre içerisinde açılış merasimini de birlikte yapmak bizlere kısmet olur. Bu hem oradaki kardeşlerimizin ekonomik olarak gelişmesine katkı sağlayacağı gibi aynı zamanda anlamlı bir projedir.

Adadaki Türklerin azınlık değil eşit halk olduğuna dikkat çeken Çiçek, İki ayrı devlet, halk ve demokrasi var. Türkiyenin garantisi de göz ardı edilecek bir husus değildir. Bu işin önemli ayaklarından biridir. Buradaki kardeşlerimiz bir daha 1974 öncesine dönemez. Yapılacak barış, bütün bunları garanti altına alan bir barış olmalıdır. Eğer Rum tarafı ipe un sermezse bu mümkündür ifadelerini kullandı.

Rum tarafının şımartıldığını, bunun en büyük sorumlusunun da AB olduğunu vurgulayan Çiçek, şöyle konuştu:

Biz AByi bir değerler bütünü olarak kabul ettik. Bunun içinde demokrasi, insan hakları, özgürlükler ile ahde vefa ve verilen sözleri tutmak var. AB üyeleri, 26 Nisan 2004de verdiği sözün arkasında durmamıştır. Anlaşılıyor ki AB, zaman zaman verdiği sözlerde durmayacaktır. Sorunlu bir ülkeyi, adanın tamamını temsilen üye olarak içine almanın da vebali ve günahı ABye aittir. Kendi sorumluluklarını şimdi size, bize ciro etmeye çalışıyorlar. Kıbrıs ihtilafının arkasında bazı ülkeler kendi politikalarını sürdürmeye çalışıyorlar. Kıbrıs ihtilafı, bazı ülkeler açısından istismar edilen bir konudur, ancak bu maske düşmüştür. Türkiye şöyle bir açmaza gelmez: Ya Kıbrıs ya AB gibi bir ikilemin içerisine biz Türkiye olarak girmeyiz. Türkiyede hükümetler ister tek başına ister koalisyon olsun Kıbrıs bizim milli davamızdır. Bu nedenle bugünkü durum da devam edemeyeceğine göre, bu ay yapılacak müzakereler ve arkasından gelişecek durum, bu işe ümit ederiz ki bir nokta koymayı mümkün kılar. Bunun anlaşarak, uzlaşarak barış içinde bir nokta olmasını arzu ederiz. Kaldı ki bu yılın ikinci yarısında Rumların, adanın tamamını temsilen dönem başkanlığını üstlenecek olması Türkiye'nin asla kabul edemeyeceği bir durumdur. Bunu da baştan ifade ettik.

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer ise, Bizler KKTC Meclis Başkanlık Divanı ve sekreterya olarak TBMM çatısı altında olmaktan ve birlikte konularımızı tartışmaktan ve onun ötesinde hasret gidermekten çok büyük mutluluk duymaktayız diye konuştu.

Bozer, Kıbrıs konusundaki görüşmelerin 40 yıldır devam ettiğini hatırlatarak, Dünya kamuoyunda onlar hep yasal, biz ise hep gayri yasal durumda tutulmaya çalışılıyoruz. Bunlar bizi haliyle çok üzüyor. İhtilaflı bir adadaki iki eşit taraftan birisi ABye üye yapılıyor ve onların yaşamsal statüleri yükseklere taşınırken Kıbrıs Türk halkına verilen sözler yerine getirilmiyor. 26 Nisan 2004 tarihinde Kıbrıs Türk halkı üzerinde ambargoların kalkacağı noktasında konsey kararı vardı. Ancak bize verilen sözler yerine getirilmedi. Bu durum, Kıbrıs Türk toplumu üzerinde bunalım yaratıyor şeklinde konuştu.

Bize haklarımız verilmiyor. Sanki bir politika olarak, masa başında mahkum edilmek isteniyoruz gibi bir pozisyon var diyen Bozer, bu sorunun da el birliği ile aşılması gerektiğini söyledi.

Bozer, Kıbrıs çevresinde doğalgaz ve petrol kaynaklarına ilişkin, Bu zenginlikler konusunda Rumlarla bir anlaşmaya varmamız artı mı getirecek yoksa bizi daha da ayrıştıracak mı noktasında ciddi tereddütlerimiz var. Ümit ederim ki bizi birleştirme noktasında katkısı olsun ama tereddüt odur ki zenginlikleri tek taraflı elde edip onu kullanmak barışa ve çözüme varma adına engel teşkil edebilecek bir pozisyonu da ortaya çıkarabilir dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları