loading
close
SON DAKİKALAR

Cemil Çiçek'ten Köşk uyarısı

Cemil Çiçek'ten Köşk uyarısı
Tarih: 15.12.2011 - 21:24
Kategori: Siyaset

TBMM Başkanı Cemil Çiçek BUGÜN’e konuştu. Cumhurbaşkanı’nın görev süresini Meclis’in belirlemesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı’nı ilk defa halkın seçeceğini ve Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nun Meclis gündeminde olduğunu belirten Çiçek, şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanı seçim usulüne ilişkin yasanın çıkması gerekir. Devletin en yüce makamıyla ilgili YSK’nın içtihatları ile seçime gideriz ki, bu sağlıklı olmaz. Bu kanun gündeme geldiğine ve Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili düzenleme yapılacağına göre bu konuda ne yönde karar verilecek. Bu kararı bakanlıklar veya hükümet değil, Parlamento karar verecek. Burada ihtilaf varsa kendi prosedürü içinde netleştirilecektir. Bu konuda kişisel açıklamalar var. Bozdağ 7 yıl diyor. 7 yıl mı 5 yıl mı nerede konuşulacak? Parlamento’da konuşulacak. Oraya bir hüküm konabilir. Komisyonda konulmasına engel yok. Bu işi netleştirmenin yolu Parlamento’dur. Kuralı koyan Meclis’tir. Parlamento kendisi tartışmasını yapar. Ben kendi görüşümü beyan etmeyeceğim. Doğru olmaz.”

TBMM Başkanı, yeni anayasa konusunda umutlu. Uzlaşma Komisyonu’nun toplumun tüm kesimlerinden görüş istediğine dikkat çeken Çiçek, şöyle konuştu: “12 kişilik komisyon anayasa yapmak için yola çıkmış bir komisyondur, yazmak için değil. Yazmak için çıkmış olsaydı iki aydır ortaya bir metin çıkmazdı diyebilirlerdi. Herkes dedi ki ‘Bu sürece toplumun her kesimi katılmalıdır.’Makul bir süre vermeden toplumun her kesimi nasıl katılacak? İş işten geçtikten sonra kim ne söyleyecek.” Çiçek, 21 bin sivil toplum örgütü ile 163 üniversiteye görüş bildirmeleri için yazı gönderdiğini belirtirken sitemde bulundu. Meclis Başkanı, “30 yıldır bu anayasayı tartışan kesimler henüz görüşlerini bildirmedi. Bu, komisyonun kusuru ve eksikliği değil. 21 binden fazla dernek ve vakfa yazı gönderdim. Çok az kısmından dönüş oldu. Tüm çatı kuruluşlara gönderdik TOBB, Türk-İş, TESK, TİSK, Hak-İş, memur sendikaları hepsine gönderdik. Türkiye Barolar Birliği var. Bunların içinden TİSK geldi TOBB, TESK, Türk-İş geldi. TZOB ve sendikalar henüz görüş bildirmedi. 165 üniversiteye gönderdik ikisinden görüş geldi” ifadelerini kullandı.

Çiçek, Uzlaşma Komisyonu’nda kararlarını oybirliği alınmasına yönelik eleştirilere de temas etti. Çiçek, şu görüşleri dile getirdi: “Alınan kararların görüş birliği içinde olması gerekiyor. Kimileri diyor ki, oy çokluğu olsun. Oraya katılan 12 kişi şahıslarını temsil etmiyor. Parti tüzel kişiliklerini temsil ediyor. 12 kişi tesadüfen bir araya gelmedi. Dört parti var orada. Üçü muhalefet, biri iktidar partisi. Komisyonda oy çokluğu dediğiniz zaman muhalefet bir blok oluşturdu, iktidar bu tarafta kaldı. Aşağıdaki komisyonda muhalefet çoğunlukta olacak, Genel Kurul’da iktidar çoğunlukta olacak. Bu dengeyi herkesin aklında tutması gerekir. Anayasanın her maddesinde uzlaşmazlık olacağı kanaatinde değilim. Sınırlı sayıda konu vardır. Bunun da alternatifleri vardır. Kendimizi MHP, BDP, CHP ve AK Parti’nin yerine koyarak şu parti şu konuda şunlara itiraz edebilir, uzlaşmaz tavra gireriz denilerek yeni anayasa yapmayalım mı? Yapılmazsa elimize kına yakalım. 

Bugünkü anayasaya nazaran daha ileri haklar ve özgürlükler açısından daha ilerde daha güzel anayasa yapıyorsak yaparız, yapamıyorsak şikayet ettiğimiz anayasaya hayat hakkı tanırız ve bir daha bu şansı bulamayız. Anayasa süreci zor bir süreç. Dağı yerinden oynatmak kadar anayasa yapmak zor iştir. Yapılsaydı şimdiye kadar elli defa yapılabilirdi. Kötümser havadan kurtulalım.”

Tutukluluk tartışması ideolojik

TBMM Başkanı, uzun tutukluluk süreleriyle ilgili tartışmaya tepki gösterdi. Bu konuda ‘ideolojik bir bakış’ olduğunu savunan Çiçek, şöyle devam etti: “10 yıl tutuklu kalan birinin tahliye edildiği için kıyametin koptuğunu hatırlatmamız lazım. Hukuka göre, CMK’nın felsefesine göre siyasi kanaatimize göre, bulunduğumuz pozisyona göre tavır geliştirip tartışma yapıyor uz. Davaların uzaması tartışmaları katmerlendiriyor.Benim temennim soruşturma ve kovuşturmaların bir an evvel bitmiş olması. Bu tartışmaları ortadan kaldırır. Tutukluluk süreleri ile ilgili düzenleme yaptığınızda genel ve eşit düzenleme yapmak mecburiyetindeyiz. Tutukluluk süreleri ile ilgili düzenleme getirdiğiniz bir kısım arzu etmediğiniz insanlar çıkabilecektir. Çizgiyi çektiğinizde bundan herkes istifade eder.Bunu bilmiyorduk demek olmaz.”

Şikede uzlaştınız, yeni anayasa yapın

Çiçek, şike yasasında Meclis’teki partilerin uzlaşması ile ilgili soru üzerine “Duyarlılığı şu ana kadar devam ettiği sürece var kabul ediyorum. Ümit ederiz ki partileri teşvik etmek yeni bir anayasa yapın noktasında bir gerekçedir. Şike konusunda anlaştınız, anayasayı neden çıkarmıyorsunuz diyebilirsiniz. Haklı bir gerekçe olur” dedi.

Taburu kendi yöntemimle çözdüm

Çiçek, Meclis’teki askeri taburun çıkartılması hususunu kendi yöntemleriyle çözdüğünü vurguladı. TBMM Başkanı, “Benim kendime göre sorun çözme yöntemim var dır. Pek alışık geldiğimiz usul değildir. Polis de asker debizim.Öbür türlüsü başka anlamlara yol açar. Neticede sorun çözüldü. Türk-İş eski Başkanı Şevket Yılmaz‘Biten iş iyi iştir’ derdi. Bitmiştir” şeklinde konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları