loading
close
SON DAKİKALAR

'Cep'ler yakın temasta olacak!

'Cep'ler yakın temasta olacak!
Tarih: 12.02.2012 - 13:46
Kategori: Bilim & Teknoloji

Şu anda sayıları az olsa da 'yakın temas' özellikli telefonlar telekomünikasyon pazarında yeni rekabet fırtınası yaratacak gibi.

Şu anda sayıları az olsa da 'yakın temas' özellikli telefonlar telekomünikasyon pazarında yeni rekabet fırtınası yaratacak gibi.

Kızılötesi veya Bluetooth’a sahip cep telefonlarına yeni bir özellik daha ekleniyor: Near Field Communication (NFC) yani yakın temas iletişimi... Bluetooth hatta kızılötesi ile iletişime göre çok daha kısa mesafe ile çalışan NFC’li cep telefonları başta kredi kartı olmak üzere tüketici alışkanlıklarını tamamen değiştirecek. Başta POS makinelerinde, otoyol gişelerinde ve elektronik kart okuyucularında kullanılacak sistem, akbil, KGS kartı gibi farklı alanlarda da uygulanabilecek. Sosyal ağlar da ise Foursquare gibi lokasyon bazlı uygulamalarda işlevli olacak.

Şu anda NFC teknolojili cep telefonu sayısı çok az olsa da yapılan son araştırmalara göre 2015’te 500 milyon adet rakamına ulaşması bekleniyor. Üreticiler ise bu yeni teknoloji için kolları sıvadı. Başta Nokia, Samsung ve BlackBerry olmak üzere birçok cep telefonu üreticisi yeni modellerinde NFC özelliğini kullanıyor. İlk NFC’li telefonunu 2006’da tüketicilere sunan Nokia, özellikle 2011’de neredeyse tüm modellerinde bu teknolojiye yer veriyor. Şirket NFC’ye uyumlu işletim sistemi bile üretti. Samsung NFC’li ilk cihazını 2010’da piyasaya sürerken, BlackBerry 2011’de çıkarttığı birçok modelinde yakın temas iletişimi kullandı. NFC’nin, son yılların en çok konuşulan telefonu olan iPhone 4S’te de olması bekleniyordu. Ancak Apple bu sistemi son cihazında kullanmadı.

BlackBerry yaratıcısı Research In Motion, Porsche Design tasarımlı telefonda NFC özelliğini kullandı. Paslanmaz çelik çerçeveye, el yapımı deri arka kapağa, oymalı Q klavyeye sahip olan telefon sınırlı sayıda üretilecek ve yaklaşık 2 bin dolardan satışa çıkacak.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich sürümüne sahip ilk akıllı telefon olan Samsung Galaxy Nexus’ta bulunan cihazda NFC bulunuyor. 5 megapiksel dahili kamera kullanan Galaxy Nexus ile 1080p çözünürlüğünde video kaydı yapılabiliyor. 1.2 GHz çift çekirdek işlemcisi var.

Rakip NFC’li cihazların en düşük 800 TL’den başlaması Turkcell’in T20 cihazını ön plana çıkartıyor. Çünkü cihaz kontratlı satışın yanı sıra 460 TL’den satılıyor. Android 2.3 işletim sistemi yüklü olan cihaz, 5 megapiksel kamera, 3.5 inç dokunmatik ekran, 600 Mhz işlemci gibi özelliklere sahip. Cihazda Turkcell destekli uygulamalar kullanımını zenginleştiriyor.

Ürettiği telefonlarla NFC’yi ön plana çıkaran Nokia, Windows Phone işletim sistemli cihazlarında da bu teknolojiye ağırlık verdi. Cihazın 2012 ilk çeyrekte gelmesi bekleniyor.

Tarihçe

1983 

İlk patent alındı.

2004 

Nokia, Philips ve Sony sistemi kullanmak için çalışmalara başladı.

2006 

Nokia, 6131 modeli ile ilk NFC telefonu kullanıcılara sundu.

2009 

NFC teknolojisinin standartları belirlendi.

2010 

Samsung ilk NFC teknolojili cihazı olan Nexus S’i tanıttı.

2011 

Google, NFC ile kullanılabilecek aplikasyonların lansmanını gerçekleştirdi.

2011 

Nokia, Symbian işletim sisteminin NFC’li versiyonu olan Anna’yı kullanıcılara tanıttı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları