loading
close
SON DAKİKALAR

ÇGD: Sistematik baskıya karşı tek karşı çıkış yolu örgütlü mücadele

ÇGD: Sistematik baskıya karşı tek karşı çıkış yolu örgütlü mücadele
Tarih: 02.02.2020 - 15:43
Kategori: Medya

Çağdaş Gazetesi Derneği (ÇGD) ocak ayı medya izleme raporunu açıkladı.

2015 yılının başından itibaren üçer aylık periyodlarda, basına yönelik her türlü saldırıyı duyurmak amacıyla Medya İzleme Raporu'nun artık aylık olarak açıklanacağını belirten ÇGD ocak ayında basındaki ilke ihlaller, gazetecilerin hak kayıpları, gazeteciliğe yönelik engellerin, soruşturmaların ve cezaların, medya kuruluşu ayrımı yapılmaksızın kaydedildiğini belirtti. 

Ocak ayında gazetecilerin sarı basın kartları iptal edildiğini daha sonra sarı basın kartları yeniden kullanıma açıldığını ancak İletişim Başkanlığı’nın bine yakın gazetecilere yeni kartları vermeme inadının ocak ayında da sürdüğü belirten ÇGD'nin raporunda şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye’de gazeteciler her yeni gün yeni bir engelle karşılaşıyor. Sansür, devlet akreditasyonu, resmi ilan kesme cezası, yargılama tehditleri, basın kartı ambargosu, iktidar yanlısı trol basının hedef gösterme çabası her geçen gün gazeteciliğe zarar veriyor. Toplumun demokratik ilerleyişine ve kamu yararına düşman iktidar anlayışının altında gazeteciliğin ilkelerini savunmak büyük önem taşıyor. Mesleğimiz için mücadele etmek, geleceğimiz için, demokratik toplum için ve halkın hakları için mücadele etmek anlamı taşıyor. Bu bilinçle, omuz veren meslektaşlarımızla meslek ilkelerini savunmayı sürdürüyoruz.

Bu çerçevede 2015 yılının başından itibaren üçer aylık periyodlarda, mesleğimize yönelik her türlü saldırıyı duyurma araçlarımızdan biri olan Medya İzleme Raporumuzu artık aylık açıklıyoruz. ÇGD Ankara, Bursa ve Antalya şubelerimizin çalışmalarıyla hazırlanan aylık raporlarımızın ilki Ocak-2020 Medya İzleme Raporumuzda, geride bıraktığımız ayda basındaki ilke ihlaller, gazetecilerin hak kayıpları, gazeteciliğe yönelik engeller, soruşturmalar ve cezalar, medya kuruluşu ayrımı yapılmaksızın kaydedildi.

Hem mesleğimiz için hem de dünya için ağır bir ayı geride bıraktığımızı söylemek mümkün. 2020, daha ilk günlerinden itibaren tüm bir yıl için yetecek kadar karamsar bir tablo çizdi. Bir özet yapacak olursak, Libya ve İdlib’de tüm sıcaklığıyla süren savaşın, Türkiye’nin maalesef en önemli konuları arasında yer tutmaya devam ettiğini belirtmemiz gerekir. Bu ay, Ortadoğu yeni bir savaşın eşiğine de geldi. İranlı general Süleymani’nin öldürülmesi ve İran’ın misillemesi dünyayı korkuttu. Çin’de başlayan Koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına aldı, Avusturalya’da bitmek bilmeyen yangınlar ve Türkiye’de üst üste depremler yaşandı. Önce İstanbul’da ardından Manisa, Ankara ve son olarak Elazığ-Malatya depremiyle tüm ülke sarsıldı. Sarsılan sadece siyasi arena ya da yer kabuğu değildi; tüm bu gündem kamuoyuyla paylaşılırken gazetecilik ilkelerine, mesleğimize ihanet aşamasına gelen uygulamalara, manipülasyonlara, şiddet övgüsüne, nefret suçlarına ve yalan haberlere şahit olduk.

Ocak ayında gazetecilerin sarı basın kartları iptal edildi. Birkaç gün meslektaşlarımız basın kartı isteyen kurumlara, örneğin TBMM’ye giremedi. Tepkiler üzerine İletişim Başkanlığı geri adım attı. Sarı basın kartları yeniden kullanıma açıldı ancak İletişim Başkanlığı’nın bine yakın meslektaşımıza yeni kartları vermeme inadı Ocak ayında da sürdü. Meslek örgütleri basın kartı dağıtımını kendi ellerine almayı tartışmaya başladı.

5 ay hapis cezası verilen Gazeteci Cevdet Akgün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününde cezaevine girdi, meslektaşlarımız Barış Polat’a 6 yıl 3 ay, Kazım Güleçyüz’e 1 yıl 8 ay, Halil İbrahim Özdabak'a 1 yıl 6 ay 22 gün, Hakan Gülseven’e 1 yıl 2 ay 7 gün, Osman Akın’a 5 ay hapis cezaları verildi. Onlarca gazeteci yine adliyelerde ceza tehditleri altında ifade verdi, duruşmalara katıldı.

Ayrıca Ocak ayının en önemli olaylarında basının okura hangi manşetlerle seslendiğini de not ettik. Libya’ya asker gönderme tezkeresi, Süleymani suikastı ve Elazığ depremiyle ilgili tartışmaların gazetelerin birinci sayfalarına nasıl yansıdığını aktardık.

Mesleğimizi, ilkelerimizi ve demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz. Gazetecilerin saldırılara ve yargılama tehditlerine maruz kalmadığı, özgürce konuşup yazdıkları, haber yaparken engellenmedikleri günlere ulaşmak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Tüm meslektaşlarımızı, gazeteciliği savunmak için örgütlenmeye çağırıyoruz"

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları