loading
close
SON DAKİKALAR

CHP 35 kişinin ölümünü Meclis'e taşıdı

CHP 35 kişinin ölümünü Meclis'e taşıdı
Tarih: 02.01.2012 - 12:44
Kategori: Gündem

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Şırnak Uludere'de 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayı Meclis'e taşıdı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, TBMM Başkanlığı'na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 

"Kılıçdaroğlu'na devletin helikopteri neden verilmedi?" 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na helikopterin neden verilmediğini de merak eden Öztürk, şu soruları yöneltti:
"Başbakan Yardımcısı Sayın Beşir Atalay, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz beraberlerinde AKP milletvekilleriyle birlikte 31 Aralık 2011 günü ölenlerin Gülyazı Köyü'ne devletin helikopteri ile gittikleri halde, bir gün sonra ölenlerin yakınlarına başsağlığı dilemek için Gülyazı Köyü'ne gitmek isteyen ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na, devletin helikopteri neden verilmemiştir? 
Önce tahsis edildiği belirtilen helikopter daha sonra neden geriye alınmıştır? AKP milletvekillerinin bindiği devletin helikopterin, protokoldeki yeri bakanlardan önce gelen ana muhalefet partisi liderini taşımasında ne gibi sakıncalar görülmüştür? 

Uludere'de en büyüğü 28 yaşında olan ve aralarında 12,13,14,15,16 yaşlarında çocukların bulunduğu 35 yurttaşımız neden öldürüldü? Bu insanların, suçları ve günahları neydi? Öldürülen kişilerin, terörist sanılmaları, terörist sanılarak da öldürülmeleri, bu acı olayın haklı gerekçesi olabilir mi? 

"İstihbaratı kim ya da kimler verdi?"

Genelkurmay Başkanlığı olaydan sonra yaptığı açıklamada operasyonun, çeşitli kaynaklardan alınan istihbarat ve yapılan teknik analizler sonucunda yapıldığını belirtmiştir. MİT ise, 'istihbarat bizden değil' diye açıklama yaptı. Genelkurmay Başkanlığı, '..çeşitli kaynaklardan alınan istihbarat..' dediğine ve MİT de istihbaratı biz vermedik dediğine göre; Genelkurmay Başkanlığı istihbaratı hangi kaynaklar almıştır? Sınırdaki hareketliliği PKK'ya bağlayan istihbaratı kim ya da kimler vermiştir?

Genelkurmay Başkanlığı'na bu operasyonun yapılmasına neden olan istihbaratı hangi kurum ya da kurumlar vermiştir?
PKK'nın katırla geçiş yapacağı konusundaki istihbaratın, 10 gün önce geldiği doğru mudur? Doğru ise bu istihbaratı kim vermiştir? F-16 bombardımanı ile ölenler, PKK'lı olmadığına göre istihbarat zaafının nedeni nedir? 

Yanlış istihbarat sonucu Genelkurmay Başkanlığı'nın tuzağa düşürülmüş olduğu iddiaları doğru mudur? 

TSK'nın istihbarat amaçlı kullandığı 'Heron' adlı insansız hava araçlarının Batman'da konuşlandığı; kalkış ve inişlerinin, Nevada'daki Amerikan komuta kontrol merkezinden yapıldığı;kalkıştan sonra ise Nevada'nın kontrolü tamamen TSK'ya devrettiği, Türk subaylarının uçurduğu doğru mudur? 

Irak hududu içindeki 'Heron'larının doğrudan Amerika'nın kontrolünde olduğu iddiası doğru mudur? 

TSK'nın istihbarat amaçlı kullandığı Batman'da konuşlu 'heron'ların sadece Türkiye sınırında uçuş yapabildiği doğru mudur? 

Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada,'.Irak sınırları içinde hududumuza doğru bir grubun hareket halinde olduğu insansız hava aracı görüntüleri ile tespit edilmiştir. Olayın meydana geldiği yer, bölücü terör örgütünün ana kamplarının konuşlu olduğu, sivil yerleşim bulunmayan, Irak kuzeyindeki Sinat-Haftanin bölgesidir.' şeklinde açıklama yaptığı ve TSK'nın istihbarat amaçlı kullandığı Batman'da konuşlu 'heron'ların sadece Türkiye sınırında uçuş yapabildiği dikkate alınırsa; aradaki çelişki nasıl açıklanacaktır? TSK'nın istihbarat amaçlı kullandığı heronlar, Irak hudutları içindeki insanları nasıl tespit edebilmiştir? 

ABD'nin insansız hava araçlarıyla elde ettiği istihbaratın, ABD istihbarat görevlilerince değerlendirilip işbirliği içinde çalışan Türk Hava Kuvvetlerine 'bombala' emri olarak iletildiği doğru mudur? ABD değerlendirilmesinin doğru olup olmadığını, kendi bilgilerimize göre neden değerlendirmeden operasyon yapıyoruz? 

Bölgede yapılan kaçakçılıktan bölgedeki komutanların bilgisi var mıdır? Burada bazen kaçakçılığa göz yumulduğu doğru mudur? 

Bu olayda ölen kişilerin kaçağa gittiklerinin zaten bilindiği yönündeki iddialar doğru mudur? 

Olayın askere bildirilmesine rağmen hava bombardımanının devam ettiği iddiası doğru mudur? 

Askerin kaçakçıları durduğu, köylerine dönmelerine izin vermediği yönündeki iddialar doğru mudur? 

Ölen 35 kişinin yan yana gömülmesine Şırnak Valisi'nin karşı çıktığı doğru mudur? Doğru ise bu kişilerin yan yana gömülmelerine vali neden karşı çıkmıştır? Yoksa öldürülen bu kişilerin ölülerinden de mi korkulmaktadır?"

CHP'li 6 vekil Uludere'ye gidiyor

Öte yandan yazılı bir açıklama yapa CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, CHP'li 6 milletvekilinin Uludere'de 35 yurttaşın hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından görevlendirildiğini belirterek, şöyle dedi:

"Genel Başkanımızın taziye sırasında ifade ettiği gibi; 35 yurttaşımızın savaş uçaklarından atılan bombalarla hayatını kaybetmesi kolay affedilecek bir olay değildir. CHP olarak, bu olaya gerekli hassasiyet gösterilecek ve olayın örtbas edilmesine izin verilmeyecektir. Yaşanan facianın aydınlatılması ve sorumluların ortaya çıkarılması için bu olay sonuna kadar tarafımızdan takip edilecektir. Bu amaçla görevlendirilen milletvekilleri olarak 1 Ocak Pazar Şırnak'ta olacağız."
CHP heyeti olarak, 2 Ocak Pazartesi günü sabahında Uludere'nin Gülyazı Köyü'nde olacaklarını ifade eden Ören, şöyle dedi:

"Hayatını kaybedenlerin yakınları ile görüşerek Gülyazı köylülerini dinleyecek, yaşanan talihsiz olay hakkında incelemelerde bulunacak vatandaşlardan ve yetkililerden bilgi alacağız. 

Yaşanan acı, hepimizin acısıdır, halkımızın acısını paylaşarak yakınlarını kaybeden ailelerin yanında olacağız. Bu nedenle TBMM'de ve her platformda yaşanan acı olayın aydınlatılması için 35 yurttaşımızın haksız yere hayatlarını kaybetmesinin sonuna kadar takipçisi olacağız."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları