loading
close
SON DAKİKALAR

CHP 4 maddeyle masaya oturacak

CHP 4 maddeyle masaya oturacak
Tarih: 31.01.2016 - 09:24
Kategori: Siyaset

CHP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda masaya 4 maddelik bir yol haritasıyla oturacak.

CHP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda masaya 4 maddelik bir yol haritasıyla oturacak. Mevcut parlamentonun anayasanın ilk dört maddesini tartışma yetkisi bulunmadığına belirten heyet, başkanlık tartışmalarının komisyon sürecini gölgelemesine izin vermeyeceklerini vurguluyor...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ve Balıkesir Milletvekili Namık Havutça’dan oluşan CHP’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, ilk toplantısını 4 Şubat’ta TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın başkanlığında yapacak komisyon sürecinde partilerinin yol haritasını belirledi. Milliyet’e bilgi veren bir parti kurmayı, CHP’nin komisyonu salt Anayasa Uzlaşma Komisyonu olarak değil, darbe hukukuyla hesaplaşılması sürecinin de önemli bir parçası olarak değerlendirdiğini vurguluyor. Aynı kurmay, “Başından itibaren darbe hukukunu ve onu tahkim eden yasalarla birlikte anayasayı ele almak çözüm olabilir. Yoksa basın özgürlüğü konusunu görüşeceğiz. Eski anayasada ‘Basın hürdür’ deniliyor, biz de aynısını diyeceğiz. Ama 52 makale suç delili gösteriliyor, iki tane gazeteci tutuklu durumda, Can Dündar ve Erdem Gül hakkında iddianame düzenleniyor” örneğini paylaştı.

Anayasada ilgili maddeler görüşülürken o maddelerle ilintili yasal düzenlemelerin de eşzamanlı olarak ele alınması gerektiğini, alt metinlerin komisyon üyeleri tarafından taranarak komisyon gündemine getirilmesinin zorunluluğuna işaret eden CHP kurmayı, “Sadece anayasayı değiştirelim, gerisi sonradan gelsin anlayışı doğru değil. Beraber yürüteceğiz” değerlendirmesinde bulundu. CHP kaynakları, CHP’nin bu süreçte Siyasi Partiler Kanunu, barajın makul bir seviyeye indirilmesini öngörecek Seçim Kanunu, demokratik gösterilere olanak sağlayan Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ile sulh ceza hakimliklerine son verecek Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda kapsamlı değişiklikleri komisyon gündemine getireceğine dikkati çekiyor.

‘4 madde tartışılmaz’

CHP, komisyonda “kurucu irade” olara tanımladığı, anayasanın ilk dört maddesini tartışmaya açmayacağına işaret ederken, ne kurulan komisyonun ne de mevcut parlamentonun bu, “irade”yi tartışma yetkisine sahip olmadığını tezini savunacak.

Kurmaylar, komisyonda sürecin parlamenter demokrasi esasları üzerinde yürütüleceğini ve başkanlık rejimi tartışmalarının komisyon sürecini gölgelemesine izin vermeyeceklerini vurgulayacak.

Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin kısılarak, TBMM’yi daha etkin çalıştıracak bir parlamenter demokrasinin inşasını savunduklarını belirten CHP kurmayları, başkanlık rejimi tartışmalarına ilişkin olarak da, “Başkanlık rejimi Türkiye için iki temel risk alanıdır, demokrasiyi ve Türkiye’nin üniter yapısını tehdit eder. Meclis Başkanı’ndan parlamentodaki ihtisas komisyonlarını çalıştırmasını istiyoruz. Sanki sistem çalıştırmayarak, sistem tıkanıyor algısı yaratmak için özel bir çaba var” tespitini yapıyor.

Oybirliği savunulacak

CHP, ayrıca yeni anayasanın meşruiyetinin temelinin güçlü olmasından hareketle, komisyonda kararların 24. dönemde kurulan komisyonda olduğu gibi oybirliğiyle alınmasından yana. Bir parti kurmayı, “Masada durulur mu kalkılır mı tartışması gündemimizde yok. Biz, çözmek için masaya oturduk. Masadaki seyir ne olur onu bilemem ama biz samimi olarak çözüm arayışındayız” ifadesini kullandı.

Meriç Tafolar - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları