loading
close
SON DAKİKALAR

CHP ABD Temsilcisi Özcan, Bild'e konuştu: Erdoğan, demokrasiye asla inanmadı

CHP ABD Temsilcisi Özcan, Bild'e konuştu: Erdoğan, demokrasiye asla inanmadı
Tarih: 03.09.2018 - 15:31
Kategori: Söyleşi

Almanya’nın Bild gazetesine konuşan CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, "Erdoğan hiçbir zaman batılı değildi. Geçmişi, limitli düzeydeki eğitimi ve fikirleri buna delil. Demokrasiye veya özgürlüklere hiç inanmadı" dedi.

CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, Almanya’nın Bild gazetesine konuştu.

Bild'in Özcan ile yaptığı röportaj şöyle:

"Ankara ve Washington arasında buz devri: Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan (64) Amerikan rahip Andrew Brunson’u (50) tutsak tutuyor, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump (72) salıverilmesini talep etti ve sert ekonomik yaptırımlar getirdi.

BİLD Türkiye’nin en büyük muhalefet partisi olan CHP’nin ABD temsilcisi Yurter Özcan (36) ile görüştü. Bu söyleşide onun diplomatik kriz, Erdoğan’ın tutsakları ve Mesut Özil hakkındaki görüşlerini okuyacaksınız.

BİLD: Sayın Özcan, Erdoğan Andrew Brunson’u salacak mı?

Yurter Özcan: Er ya da geç salacağını düşünüyorum. Ancak bu Türk-Amerikan ilişkilerini geliştirmeyecektir. Benim bilgilerime göre şu an Türk hapishanelerinde 15 Amerikan vatandaşı var. Buna ek olarak Amerikan Devleti için çalışan üç Türk vatandaşı da Türkiye’de tutuluyor.

Aynı zamanda Türkiye, bir NATO müttefiki olarak, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri satın almak istiyor. Deliller bir fırtınaya işaret ediyor. Çok fazla güven kaybı yaşandı.

BİLD: Erdoğan, Brunson’u güçlü lider imajına zarar vermeden serbest bıraktırabilir mi?

Yurter Özcan: Evet, çünkü Türk medyasını kontrol ediyor. Biliyorsunuz ki Erdoğan fikrini çok sık değiştirir, hatta bazen birkaç gün içinde 180 derece! Türk medyası ise Erdoğan’ın bu fikir değişikliğini örtbas etmek için bir yol bulur. Bunun dışında, Türkiye’de politik gündem kısa vadelidir, insanlar çabuk unutur. Bu Erdoğan’ın avantajına.

BİLD: Erdoğan Pensilvanya’da yaşayan ve darbe girişimiyle suçlanan Fethullah Gülen’in iadesini istiyor.

Yurter Özcan: Bence bu sadece lafta kalıyor. Erdoğan Gülen’i gerçekten Türkiye’ye getirmeyi kesinlikle istemiyor. Bu ikisi Türk hukuk sistemini çiğnerken ve medyayı itaatkarlaştırırken suç ortaklarıydılar. Bunu yapması birçok soru işareti doğurur. Erdoğan bence Gülen’in ABD’de olmasından mutlu.

BİLD: Trump Türkiye’ye ağır yaptırımlar uyguladı. Erdoğan’ın AB ile ilişkileri ise yeniden atılan adımlara rağmen oldukça kötü. Erdoğan şimdi Rusya’ya mı dönecek?

Yurter Özcan: Erdoğan’ın Putin’e tam anlamıyla güvendiği konusunda şüphelerim var. Putin’i gerçek bir partner olarak görmüyor. Ancak Rusya ile olan ilişkilerin boyutunu ve şıklığını arttıracaktır. Aynı zamanda Çin, Katar, Azerbaycan ve Irak gibi diğer batılı olmayan ülkelerle ilişkilere eğilecektir.

BİLD: Bu ülkeler batı değerlerini taşımıyorlar…

Yurter Özcan: Batı dünyası bu sonuca şaşırmamalı. Erdoğan hiçbir zaman batılı değildi. Geçmişi, limitli düzeydeki eğitimi ve fikirleri buna delil. Demokrasiye veya özgürlüklere hiç inanmadı.

BİLD: Deniz Yücel, Meşale Tolu, Andrew Brunson… Erdoğan hapistekilere esir muamelesi yaparak diplomasi yapıyor gibi.

Yurter Özcan: Erdoğan, insanlara kumarhanedeki çipler gibi muamele ediyor, onların özgürlüğüyle kumar oynuyor. Dünya bu tutuklamaların hukuki değil siyasi sebepleri olduğu kanısında. Eğer birinin salıverilmesine izin verirse kendinize sormalısınız, bu kişi gerçekten hapishanede olmayı hak etti mi yoksa altında yatan politik bir sebep mi vardı? Bu durum hukukun üstünlüğüne duyulan güveni de zedelemekte.

BİLD: Almanya’da siyasiler dahil bir çok insan Erdoğan’a diktatör diyor, sizce haklılar mı?

Yurter Özcan: Diktatör kavramının tanımı son derece nettir: Yasama, yürütme ve yargının bir insanın ellerinde olması gerekir. Şöyle söyleyeyim, Erdoğan bu üç kuvveti de kontrol ediyor.

BİLD: Alman futbol oyuncusu Mesut Özil Dünya Kupası öncesi Erdoğan partinize kampanya yürütürken onunla fotoğraf çektirdi. Bununla ilgili fikirleriniz neler?

Yurter Özcan: Öncelikle şunu söyleyeyim, eğer Mesut Özil biriyle fotoğraf çekmek istiyorsa, çekebilir. Ancak daha erken konuşması gerektiğini düşünüyorum. Almanya Dünya Kupasında başarısız olduktan sonra aşırı tepki gösterdi, aşırı duygusaldı ve gelen eleştirilerin gerçekçi boyutuna açık değildi. Sahada bir futbolcu olarak bazen hakaretler ve küfürler duyarsınız ama yine de kaçmazsınız.

BİLD: Alman Milli Takımını bırakmasından üzüntü duyuyor musunuz?

Yurter Özcan: Evet, Mesut Türkiye yerine Alman Milli Takımı için oynayamayı bilerek seçti ve bu kararından dolayı Türkiye’de yadırganmadı. Umarım ki bir gün Almanya için tekrar oynar. Çok iyi bir futbolcu.

BİLD: Türkiye’yi on sene içerisinde nerede görüyorsunuz?

Yurter Özcan: On sene içerisinde CHP’yi iktidarda ve Türkiye’yi bir tür iyileşme süreci içerisinde görüyorum. Demokrasi ve hukukun üstünlüğü yeniden tesis edilecek, ekonomi ayağa kalkacak. Türkiye yıllar süren AKP iktidarından sonra ayakları üzerinde duracak.

BİLD: Çok iyimser konuştunuz.

Yurter Özcan: Türkiye uzun vadede bir İslam rejimi olarak kalmayacak, aksine batıya yakınlaşacak. Türkiye’de bir çok genç ve liberal insan var. Bu insanlar laik ve açık bir toplum için savaşmaya devam edeceklerdir."

Yurter Özcan, CHP’nin Amerika temsilcisi ve Washington’daki Turkish Policy Center’ın kurucusu. 2011’de CHP’ye fahri danışman olarak çalıştı ve 2012’den bu yana CHP’nin dış ilişkiler konseyi üyesi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları