loading
close
SON DAKİKALAR

CHP: Asgari ücret bin 750 lira olmalı

CHP: Asgari ücret bin 750 lira olmalı
Tarih: 28.12.2016 - 14:52
Kategori: Ekonomi

CHP Emek Büroları, CHP'nin asgari ücret teklifini kamuoyu ile paylaştı. Emekçilerin açlık sınırının altında bir ücrete mahkum edilmesinin kabul edilemez olduğu belirtilerek asgari ücretin en az bin 750 lira olması gerektiği açıklandı.

CHP Emek Büroları, 81 ilde yaptığı ortak basın açıklamaları ile CHP'nin asgari ücret teklifini kamuoyu ile paylaştı. Emekçilerin, açlık sınırının altında bir ücrete mahkum edildiğini ve bunun kabul edilemez olduğunun belirtildiği açıklamada, asgari ücretin en az 1750 Türk Lirası olması gerektiği açıklandı. 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Emek Büroları Koordinatörü ve Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Türkiye'de emekçiler her anlamda kölelik sistemine mahkum edilmiş durumda. Sendikasızlaştırılan, taşeron sistemi ile güvencesizliğe, kiralık işçilik yasası ile ücretli köleliğe zorlanan emekçiler, aynı zamanda açlık ve yoksullukla boğuşuyor. Vatandaş faturaları denkleştirmeye çalışırken, kirasını ödemekte zorlanırken, evine et alamazken, birilerinin derdi de Başkanlık. AKP'nin derdi milletin derdinden başka. Onlar tek bir adamın keyfi için dikta rejimi kurmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı. 

Bugün asgari ücretin bin 300 lira olmasının CHP sayesinde olduğunu belirten Ağbaba, "Emek Büroları olarak uzmanlarla çalıştık ve asgari ücretin en az bin 750 TL olması teklifimizi kamuoyuna açıkladık. Türkiye'de işçinin hakkını hukukunu savunan tek siyasi parti CHP'dir. Emek Bürolarımız bu amaçla, emekçilerin sorunlarına çözüm üretmek için aralıksız olarak çalışıyor. Cumhuriyet Halk Partisi her zaman emekçinin sesi olmaya devam edecek. Biz sözümüzü yineliyoruz, CHP iktidarında asgari ücret, açlık ücreti olmayacak" dedi. 

Ağbaba'nın açıklamaları şöyle:

"AKP iktidarının yarattığı düzende, birileri ayakkabı kutularına milyonlar saklarken, emekçilerin ayakkabı alacak durumu yoktur. Birileri kaçak saraylarında binlerce liralık çaylar içip keyif çatarken, emekçiler evlerini ısıtacak faturaları ödeyemez durumdadır.

14 yılda emekçiler “az ücret, çok iş” eksenli bir çalışma düzenine hapsedilmiştir. AKP iktidara geldiğinden bu yana 19 binden fazla insanımız iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir. 

Yani Türkiye’de emekçiler ölüme, güvencesizliğe, taşeron denen kölelik sistemine ve sendikasızlığa mahkum edilmişlerdir.

Bugün asgari ücret bin 300 Türk Lirası ise, bu Cumhuriyet Halk Partisi sayesindedir. CHP’nin asgari ücreti bin 500 liraya çıkarma sözü olmasa, emekçiler AKP iktidarı tarafından hala bin lira ile geçinmeye zorlanacaktı. 7 Haziran seçimlerinden hüsranla çıkan AKP, aylarca kaynak nerede diye sorarken bir anda o kaynağı bulmuştur ve asgari ücreti zoraki de olsa bin 300 lira yapmak durumunda kalmıştır.

Ancak dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.432 lira iken, yoksulluk sınırı 4.665 lira iken, asgari ücretin 1300 lira olması çok açık bir şekilde “insanlık dışı” bir durumdur. Bir kişinin geçim ücretinin 1.762 lira olduğu ülkede, asgari ücretin 1.300 lira olması, insanlara yeme, içme, giyinme, ısınma demektir. 

İktidar asgari ücretin diğer ülkelerle karşılaştırıldığında yüksek olduğunu söyleyerek gerçekleri çarpıtmaktadır. Halbuki önemli olan asgari ücretin ne kadar olduğu değildir, önemli olan asgari ücretin alım gücüdür. Asgari ücretin satın alma gücüne göre bakıldığında Türkiye 26 OECD ülkesi arasında 20. sıradadır. Şiddetli kur artışları da, vatandaşın alım gücünü alabildiğine düşürmüştür.

AKP hükümeti ekonomideki beceriksizliğini emekçinin sırtına yükleyerek zamlarla ülkeyi yönetmektedir. Emekçiye büyük bir lütuf gibi gösterilen ve kaşıkla yapılan zam, kepçeyle geri alınmıştır. Benzinden, doğalgaza, elektrikten suya, meyveden sebzeye, en temel ihtiyaçlara kadar her şeye zam gelirken, asgari ücretin açlık sınırının altında tutulması kabul edilemez.

Cumhuriyet Halk Partisi, emekçilerin insani koşullarda yaşaması için, işçilerin yoksulluğa mahkûm edilmemesi için, hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi için, asgari ücretin en az 1,750 TL olması gerektiğini savunmaktadır.
Bugün CHP iktidarda olsaydı, asgari ücret üzerindeki vergiler kaldırılacak ve 1 Ocak’tan itibaren asgari ücret 1750 TL olacaktı. Sözümüzü yineliyoruz. CHP iktidarında asgari ücret, açlık ücreti olmayacaktır."

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları