loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Ekonomi Masası, Perpa'da iş insanlarıyla buluştu

CHP Ekonomi Masası, Perpa'da iş insanlarıyla buluştu
Tarih: 16.05.2019 - 14:17
Kategori: Ekonomi

CHP Ekonomi Masası, PERPA yönetimiyle buluştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Öztrak'ın Perpa toplantısında yaptığı konuşmadan satır başları şöyle:

"Son 5 yılda küresel piyasalarda bol para dönemi biterken yatırımcı daha seçici hale geldi. Biz yeni koşulları okuyamadık. İktidar öyle bir yaklaşımmiçindeydi ki dünya bize uysun demeye başladı. Dış bağımlılığı azaltacak tedbirleri bir türlü alamadık. Dışarıdan kur-faiz saldırısı var deyip hatalarının üzerini örtmeye çalılşıyorlar. 

Türkiye 2011'den beri kıymetli 5 yılı tüketmiş. Ekonomiyi rayına oturtacak bir program ortaya konulmamış. 

2013'den beri TL Arjantin Pezosu ile en çok değer kaybeden para birimi. Gelirimiz 10 yıl önceki seviyede. İşsizlik rekor kırıyor, ekonomi daralıyor kimse önünü göremiyor.

Yılın ilk 3 ayında sanayi üretimi yüzde 5,7 düşmüş. Kamu harcamalarında gaza basılması, bankaların devlet eliyle zorlanması üretimde bir toparlanma izlenimi verdi. Türkiye'nin 31 Mart seçimlerinden sonra 4 yıllık seçimsiz rahat karar alma dönemi vardı. 31 Mart'tan sonra sandıktan çıkanı beğenmeyen iktidar düğmeye bastı 6 Mayıs'ta sandık darbesiyle sonuçlandı. Önce geçersizleri sayın, dediler olmadı. Sonra kısıtlıları sayın, dediler. Tutmadı. YSK kendi onayı ile atanan sandık kurullarının aynı sandıktan çıkan sayılmış 4 pusulanın 3'ünü geçerli, 1'ini geçersiz saydı. Bunu yapınca belirsizlik yaratıyorsunuz. Diyorlar ki seçimle gelen seçimle gitmeyecek galiba. Toparlanma heba oldu.

Tek mağdur olan İmamoğlu, İstanbul halkı mı, hayır. Tüm Türkiye mağdur oldu. Dolar 5.49'dan 9 Mayıs'ta 6,19'a yükseldi. Bugün 6,2 kuruştu. Yüzde 8,8 TL değer kaybetmiş. Türk Lirası kendine benzeyen ekonomilerin karşısında en fazla değer kaybeden para olmuş.

Hazine iç borçlanma faizi yüzde 26'yı geçmiş. Bu faizleri en son 2004'te görmüştük. Bundan 2 yıl önce dışarıdan yüzde 23-4 faizle borçlanıyorduk. Şimdi yüzde 25'lere çıkmış. Göstergelerdeki bozulma milletimizin durumunu da etkiliyor. 

Reel sektörün net borcu 197 milyar dolar. Son 45 günde gözlenen 53 kuruşluk TL'deki düşme şirketlerimize kur farkı zararı olarak 105 milyar TL ek yük getirdi. Borsa 1 Nisan'dan bu yana 1,3 düştü. Şirketlerin piyasa değerindeki erime 55 milyar TL. 

Sandığa darbe milletimize de ciddi yük getirdi. 237 milyar TL milletimizin sırtına yüklenmiş. Asgari ücret 45 günde 33 dolar azalmış. 870 dolar her birimize sandık darbesinin maliyeti olmuş. 

Son 1 yılda işinden olanların sayısı 811 bin kişi. Özellikle sanayi ve tarımdaki iş kayıpları dikkat çekici. Buna benzer iş gücü kayıplarını 2009 küresel krizi döneminde yaşamıştık. İşsiz rakamı geniş tanımlı olarak 8 milyon kişi. İşsiz sayısı dünyadaki 97 ülkenin nüfusundan fazla. 

2019 için programlanan bütçe açığı 81 milyon TL iken bunun yarısından fazlası ilk 4 ayda gerçekleşti. 

Merkez Bankası'nın ihtiyat akçesine el konması para basmaktan başka bir şey değil. Bu enflasyon ateşini daha da yükseltir. Bunu daha önce denemiştik, sonuçlarıyla çok ağır şekildeyüzleşmiştik. 

Ekonomide güven yoksa yatırım yoktur. Güven yoksa aş yoktur. Toplumdaki kutuplaşmayı ancak hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığı ile kaldırabiliriz. Ekonomide tehditle güven sağlanmaya çalışıldığını görüyoruz. Bu mümkün değil. 

2001 krizinden sonra elde edilen birikim güven bozuk para gibi harcanmıştır. 23 Haziran bugün her şeyden daha önemşi hale gelmiştir. Millet masada gasp edilen mazbatayı tekrar sahibine verecektir ve her şey çok güzel olacaktır."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları