loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Gençliği Ne İstiyor?

CHP Gençliği Ne İstiyor?
Tarih: 23.02.2012 - 18:06
Kategori: Özel Haberler

İstanbul'da 39 ilçenin 27 si aynı metne imza atmışlardı. Metinde şöyle yazıyordu...

İstanbul'da 39 ilçenin 27 si aynı metne imza atmışlardı. Metinde şöyle yazıyordu. ''Bu yapılan CHP'ne ihanettir.'' O dönem 5 ilçe gençliği o dönem ki yönetimi desteklemedi ve zaten geriye kalan ilçelerde de yönetim yoktu. Görevleri geri iade edildi. Lakin seçime 2 hafta kala görevden alındılar. Bu örgüt kendine ''Halkçı Gençlik'' diyordu. İstanbul'da gazetecilerle yapılan bir kahvaltıda sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na bir gazeteci tarafından şu soru soruldu. İstanbul'da seçime 2 hafta kala gençlik yönetimi görevden alındı. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? CHP Genel Başkanının şu cevabı verme lüksü asla yoktur. ''Haberim yok''. Size bu konu hakkında bilgi vermeyen insanları CHP'de tutmanızın pek bir anlamı yok.

DP'li (Demokrat Partili) gençler 5 Mayıs 1960 günü DP ve Menderes'e destek olmak için Ankara Kızılay Meydanı'nda bir gösteri düzenlemeyi planladılar. Ancak 555K parolasıyla örgütlenen muhalif gençler 5 Mayıs akşamı saat beşte meydanı doldurdular. DP'nin ( Demokrat Parti'nin ) anti demokratik uygulamalarının yaşandığı yıllarda; örneğin 1954'te Köy Enstitüleri'nin kapatılması veyahut 1953 yılında CHP'nin mallarının hazineye devredilmesi, Halk Evleri'nin kapatılması ve bunlar gibi çokça anti demokratik gerici uygulamalara devrimci ve ilerici duruşundan dolayı Menderes hükümetinin en sevmediği isimlerin ilk başında yer alıyordu. Kimdi bu isim ? 1953 yılında ''Milli Şef'' İsmet İNÖNÜ tarafından onanan Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları yönetmenliği ile ilk genel başkanlık görevine Suphi BAYKAM'dan başkası değildi. 1957 yılında CHP Adana milletvekili seçilen Suphi Baykam 1960' lı yıllarda başta İstanbul ve Ankara olmak üzere öğrencilerin sokağa dökülmesindeki en önemli etkenlerden olmuştur. Ülke topraklarında çok büyük ses getiren ''Ortanın Solu'' hareketini insanlara aktarmaktada çok başarılı olmuştur. Her ne kadar sıkça dile getirilmesede, Türkiye'de Gençlik Kollarını kuran ilk parti Cumhuriyet Halk Partisi olmuştur.

12 Eylül 1980 askeri darbesi olduğundan dolayı siyasi partiler ve buna baglı olarak Gençlik Kolları da kapatılmıştır. Keza üniversite öğrencilerinede örgütlenme ve siyaset yasağı getirilmiştir.Gençliğin gerici emperyalizmin girdabına çekilmesini isteyen güçlere karşın 1996 yılında yaptığı Gençlik Kurultayı ile Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Komisyonlarını yineden oluşturdu. CHP Gençlik Kolları 1961 - 2012 yılları arasında toplam 11 kurultay yapmıştır. CHP Gençlik Kolları ilk kurultayını 2-3 Ağustos 1961 tarihinde 500 delege ile gerçekleştirmiştir. Gençlik Kolları Genel Başkanlığına Muzaffer SELÇUK seçilmiştir. 23 Kasım 1996 tarihinde Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu’nda 1100 delege ile toplanan kurultayda CHP Gençlik Kolları Genel Başkanlığına Erhan BAYDAR seçilmiştir.

Öncelikle İstanbul ve daha sonrasında Türkiye de milyonlarca insana ulaşan ''Halkın Gönülleri'' hareketinin doğuşuda hayli ilginç ve gerçekten düşündürücü bir durumdur. Güler Zere'ye pankart hazırlayan ve bu pankartı bir mitingte açmak isteyen gençler o zaman ki ilçe yönetimi tarafından CHP den uzaklaştırıldılar. Bu uzaklaştırmadan sonra o gençler devrimci duruşlarından ve karşı devrime teslim olmamak adına ''Halkın Gönüllüleri'' hareketini CHP ile koordineli bir şekilde Türkiye topraklarına nakış nakış işlemeyi başardılar. Bu harekette gençlerden tutunda 70 yaşındaki ninelerimiz bile gece gündüz demeden mücadele ettiler. Yalnızca seçim zamanıyla sınırlı kalmayan bu hareket özel günlerde örneğin 23 Nisan, Anneler Günü, Babalar Günü, Engelliler günü ve Mustafa Kemal Atatürk'ün bu ülke insanlarına bahşettiği bagımsızlığımızı simgeleyen ve temsil eden bayramlarımızda da aktif bir şekilde çalışmalarını sürdürdüler. Gericiliğe karşı duran bu hareket isminden de anlayacağınız gibi tamamen gönüllü esasına dayanıyor...

Bütün Ümidim Gençliktedir dedi ise Mustafa Kemal Atatürk, Gençlik Kolları gibi önemli bir yapıyı kurmayı başardı ise Milli Şef ''İNÖNÜ'' , Gençlik Bir Yan Güç Değildir, Partinin Özgücüdür dedi ise Kıbrıs Fatihi ''Ecevit'', bu söylenenlerden daha fazlasını CHP Gençliği için söylemeye mecburdur Sakin Güç ''KILIÇDAROĞLU''. Devrim yerinde saymaz devrimi devrim yapan sürekli kendini daha ileri taşımadır. Kemal Kılıçdaroğlu'da bu önemli söylemlerin daha fazlasını söylemelidir... CHP, Gençlik Kollarına gerekli önemi vermeye mecburdur. Aksi halde CHP sittin sene iktidar olamaz...

'19 Mayıs Gençlik Hareketi'' sosyal medya üzerinden örgütlenen ve Türkiye'nin bir çok yerinden destek mesajları alan bir oluşumdur. Bu özerk yapı ilk toplantısını 20 Ocak 2012 tarihinde İstanbul İl

başkanlığında 22 ilçeden ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen gençlerin katılımıyla tüm engellemelere ragmen gerçekleştirmiştir. Bu toplantıya da şu söz damgasını vurmuştur. 2004 Kadıköy evlendirme dairesinde yapılan il gençlik kongresinde oylar bisküvi kutusuna atılmıştır. CHP Gençlik Kolları 11. yani son kurultayını 28 Kasım 2004 tarihinde Ahmet Taner Kışlalı spor salonunda yapmış ve kurultayı üç bini aşkın izleyici takip etmiş 496 delege katılmıştır. CHP Gençlik Kolları Genel Başkanlığına Ayhan YALÇINKAYA seçilmiştir. O yıllarda yapılan kurultay yeterli olmamakla birlikte CHP gençliğine çok önemli bir kazanım sağlamıştır. Daha önce ilçe başkanlıkları istediği zaman ilçesindeki gençlik kolları yönetimini görevden alabiliyorlardı. Yani ilçedeki gençlik yöneticilerinin yazgısı bir kişinin iki dudagı arasındaydı. Bu hak bu yapılan kurultay sonrası il gençlik yönetimlerine verilmiştir.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tırnak içinde yazılan cümleyi gözlerini dört açıp okumalıdır. Ya da bu tırnak içerisindeki yazılan cümleyi kurmayları Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na eksiksiz bir şekilde ulaştırmalıdır. '' 2013 yılında yapılacak olan Belediye seçimlerinde CHP, İstanbul da başarılı olmak istiyor ise hemen şimdi bu 3 yapıyı zaman kaybetmede bir araya getirmeğe zorunludur.'' Aksi halde gençliği parçalanmış bir yapı CHP'ne yarardan çok zarar sağlar.

CHP Gençliği ne istiyor ?

Öncelikli olarak Gençlik Kurultayı. Her ay mutlaka bir gençlik il başkanı görevden alınıyor ve tüzük gereği o yönetim görevden düşüyor. Yeni atama yapılana kadar ise o şehirler aylarca boş kalıyor. Örnek verecek olursak Adana da 15 ilçe var. Toplam 15 ilçenin 10'un da herhangi bir gençlik yönetimi yok. İl gençlik yönetimi de 4 aydır boşta...

1965 doğumlu ve şu anda 47 yaşında CHP Genel Başkan yardımcılığı yapan Mehmet Zeki Gündüz'ün CHP Gençliğinden sorumlu olması CHP gençliğine yapılmış en büyük yanlışların ilkidir. CHP'nin bu yanlıştan kurtulması için önünde büyük bir fırsat var. ''Tüzük Kurultayı''. Bu fırsatı gençliğe karşı dezavantaja dönüştürmemelidir. Bu uygulamanın statükocu bir uygulamadan hiç bir farkı yoktur. Parti içinde gençliğin özerk bir yapısı olmalıdır.

CHP gençliğine üst yönetimler için yüzde 10-15 lik bir kota hakkı uygulanıyor. Teori de iyi gözüken bu uygulama şimdiğe kadar pratiğe dönüşebilen bir uygulama olmayı başaramadı. Gençliğe %15 değil de %3, %4 lük bir kota hakkı verilsin ama seçime girecek bir genç 15. sırada değilde 3. sırada yazılsın. Yoksa bu uygulama teoriden öteye asla geçemez. CHP'nin şu an ki mevcut en genç milletvekili Faik Tunay 31 yaşındadır. AKP'nin en genç millet vekili ise 27 yaşındadır. CHP devrimlerin partisi ise 25 yaşındaki CHP'li bir gencin hiç çekinmeden her milletvekili seçimlerinde mecliste milletvekili olarak yer alması gerekmektedir. Bu CHP nin uygulayacagı bir gelenek halini almalıdır. Tüm Türkiye gençliğine örnek olacak bir uygulamadır. CHP öncü olmak istiyorsa bu uygulamayı ilk hayata geçiren siyasi parti olmalıdır.

Halk için yararlı olacak güzel projeleri de vardır bu gençlerin. Ancak genel de maddi imkansızlıktan dolayı projelerini gerçekleştiremezler. Çok nadir projeler gerçekleştirdikleri de olur. O paraları ise yine kendi ceplerinden harcarlar. Gururludurlardır aynı zamanda. CHP gerçekten iktidar olmak istiyorsa bu gençlere maddi anlamda destek çıkmaya zorunludur. Hazineden gelen paradan gençliğe de bütçe ayırması gerekir.

CHP gençliğin apolitik olmamasını istiyorsa bu özeleştiriyi de yapması gerekmekte. CHP Gençlik Kolları ''anlam bazında'' miladını çoktan doldurmuştur. CHP gençliği yan oluşum olmaktan çıkmak istiyorsa tırnak içindeki cümleyi görmemezlikten gelmemelidir.

''CHP GENÇLİK 'ÖRGÜTÜ' '' diye yazamamak kanıma dokundu arkadaş!

Cüneyt EŞBERK

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları