loading
close
SON DAKİKALAR

CHP heyeti, Srebrenitsa Soykırımı'nın anma törenine katıldı

CHP heyeti, Srebrenitsa Soykırımı'nın anma törenine katıldı
Tarih: 12.07.2018 - 12:50
Kategori: Yaşam

CHP'li vekillerden oluşan heyet, Srebrenitsa Soykırımı'nın 23. yılında Bosna Hersek'te Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen anma ve cenaze törenine katıldı.

Bosna Hersek’de 23 yıl önce meydana gelen ve 8372 kişinin, Ratko Mladic komutasındaki Sırp askerler tarafından katledildiği ve 35 kurbanının da toprağa verileceği Srebrenitsa’daki anmaya CHP’yi temsilen; CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Bayrampaşa İlçe Başkanı Remzi Albayrak ve Bayrampaşa İlçe Dışişleri Komisyonu üyesi Refik Akova’dan oluşan heyet katıldı.

Her yıl toplu katliamın yaşandığı 11 Temmuz günü toplu mezarlardan çıkarılan ve kimlik tespitleri yapılan kurbanlar anma töreninin ardından anıt mezarlığa defnediliyor. Bu yılda kimlikleri tespit edilen 35 kurban, kimlik tespitinin yapılmasının ardından anıt mezarlığa defnedildi.

Katliamın 23. yıldönümünde anmaya katılan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır yaptığı açıklamada, “Soykırım tüm dünyanın kabul ettiği bir insanlık suçudur. Bir Milletvekili ve her şeyden önce bir İnsan olarak belirtmek isterim ki; gerçekleşmiş olan bu katliam insanlığın yaşamış olduğu bu yerkürede kara bir leke, bir utanç olarak anılmaya devam edecektir. Birleşmiş Milletler’in göz yumduğu, Dünyanın gözü önünde, Avrupa'nın göbeğinde 8372 masum canın katledildiği ‘Srebrenica Soykırımı’nı unutmadık ve unutturmayacağız. Katliamda yaşamını yitiren insanlarımızı anarken, bir daha böyle bir olayın yaşanmamasını diliyorum” dedi.

SREBRENİTSA’DA NE OLMUŞTU?

1995 yılında Srebrenitsa'da gerçekleşen soykırım, Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra gördüğü en büyük kıyım olarak kayıtlara geçti. Soykırımda, BM'ye bağlı Hollandalı barış gücü askerlerinin koruması altındaki 8 bin Bosnalı Müslüman erkek yetişkin ve çocuk, Sırplar tarafından öldürülmüş, toplu mezarlara gömülmüştü. Katliamın yaşandığı gün Ratko Mladic şu sözleri söylemiştir: “Büyük Sırp kutsal gününün öncesindeyiz. Bu şehri Sırp milletine armağan ediyoruz. Türklere karşı ayaklanmamızı hatırlayarak, Müslümanlardan intikam almanın zamanı geldi.” Bu cümle Srebrenitsa’nın kaderini tayin etmiştir. 8372, 12-77 yaş arası erkek sivil Boşnak topluca katledilmiştir. Kadınlar ise tecavüz ve kötü muameleye maruz kalmıştır. Bosnalı Sırp askerler Boşnakların bazılarını toplu infaz yerlerinde, bazılarını yollarda, bazılarını dağlarda, katliamdan kaçmak isteyenleri de çeşitli tuzaklar kurarak hunharca katletmişlerdir. Katledilen masum siviller toplu mezarlara gömülmüşlerdir. Daha sonra cesetler gömüldükleri yerden kepçelerle parçalanarak çıkartılıp, kimlikleri tespit edilemesin diye sayıları tahmini 64 olan toplu mezarlara gömülmüştür.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları