loading
close
SON DAKİKALAR

CHP, Irak ve Suriye tezkeresine hayır diyecek

CHP, Irak ve Suriye tezkeresine hayır diyecek
Tarih: 26.10.2021 - 15:25
Kategori: Siyaset

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon yetkisini uzatan tezkereye hayır oyu vereceklerini duyurdu.

Meclis'e gönderilen Irak ve Suriye tezkerelerine CHP hayır oyu verecek. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Grup toplantısı sonrası açıklama yaptı. Özel, CHP'nin tezkereye hayır oyu vereceklerini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Meclis'teki grup toplantısında yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
"Torba tezkere yapmışlar. 'Gelin buna evet deyin' diyorlar. Neden? Gel, otur bir bilgi ver. 6 ay, 1 yıllık tezkereler gelirdi. Şimdi 2 yıl niçin 2 yıl? Herkesi papağan gibi görme alışkanlıkları var. Senin her dediğine evet deseydi, niye ayrı parti kuruyoruz? Yabancı askerlerin Türkiye toprağını çiğnemesini istemiyoruz. Vatanseverseniz bu rezilliğe son verin. Taliban mı, ABD mi, Fransa mı, Yunan mı kimi çağıracaksın? Kim bu yabancı güçler?" 

CHP Meclis Grubu, TBMM Genel Kurulu’nda oylanacak Suriye-Irak Tezkeresi ile öncekileri kıyaslayarak yanıtlanması gereken 14 soruyu kamuoyu gündemine taşıdı.

Tezkere hakkında, "Süreç içindeki tüm tezkereler bir yıl için çıkartılırken, bu son tezkere neden 2023 sonuna kadar uzanan 2 yılı kapsıyor?" denildi.

CHP Grubu'nun tezkere ile ilgili gündeme getirdiği sorular şöyle:

"1- Suriye’ye asker göndermek için ilk izin tezkeresini çıkardığımız 2014 yılında Suriye politikası neydi, bugünkü tezkere için yürütülen Suriye politikası nedir?

2- Süreç içindeki tüm tezkereler bir yıl için çıkartılırken, bu son tezkere neden 2023 sonuna kadar uzanan 2 yılı kapsıyor?

3- Son tezkerelerde yer alan Fırat’ın doğusu vurgusuna ne oldu?

4- Barış Harekatı’nın ana hedefini oluşturan; Fırat’ın doğusunda '145 kilometre uzunlukta 30 kilometre derinlikte güvenli bölge'ye ne oldu?

5- Bizzat Milli Savunma Bakanı açıklamıştı; 'Güvenli bölge için mutabakat sağlanmıştı, Suriyeli mülteciler, bölgeye yerleştirilecekti.' Üzerinden 2 yıl geçti, güvenli bölgeye, Suriyeli mültecilerin taşınması projesine ne oldu?

6- Tezkerede atıf yapılan Astana sürecinde verdiğimiz taahhütlere ne oldu? İdlip’teki terör unsurlarını ayrıştırıp, temizleyebildik mi?

7- Astana sürecine dayanarak İdlip çevresinde kurduğumuz 12 gözlem kulesinin akıbeti ne oldu?

8- Gözlem kulelerinin kaç tanesini, hangi gerekçeyle boşalttık? TSK kontrolünde bulunduğu söylenen 5 gözlem kulesinin güvenliği nasıl sağlanıyor? Bu gözlem kuleleri için politikamız nedir?

9- Büyük önem atfettiğiniz M4 - M5 otoyollarının güvenliği ne oldu? Askerlerimiz Rus askerleriyle birlikte devriye yapıyor mu?

10- Suriye’de 33 askerimizi şehit eden Rusya’ya nasıl bir karşılık verildi?

11- Son dönemde Suriye’de şehit edilen askerlerimizin kimler ve hangi odaklar tarafından katledildiği neden açıklanmıyor?

12- Suriye’de askerlerimizin yakılarak öldürülmesi talimatı veren IŞİD militanı Türkiye’de neden serbest bırakıldı?

13- IŞİD sadece Suriye’de mi hedef?

14- Tüm bu yaşananlar sonrasında; Suriye’den Türkiye’ye yönelik olası yeni göç dalgasına karşı sınırlarımızı nasıl koruyacağız? Hangi tedbirleri uygulayacağız? Bir planınız var mı?"

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları