loading
close
SON DAKİKALAR

CHP İstanbul'daki su sorununu gündeme getirdi

CHP İstanbul'daki su sorununu gündeme getirdi
Tarih: 07.06.2014 - 17:18
Kategori: Siyaset

İstanbul Milletvekili Çelebi, İstanbul’da yaşanan su sorununu ve enerji politikalarını sordu...

İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, İstanbul’da yaşanan su sorununu ve enerji politikalarını Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından cevaplandırılması istemiyle hazırladığı bir soru önergesiyle meclis gündemine taşıdı

İstanbul Milletvekili Çelebi’nin, “Derelerin tamamında küçük HES’ler, nehirlerin tamamında barajlar, çok büyük alanlar da ekosistemi etkileyecek doğa katliamları ile RES’ler, en verimli tarım arazilerine GES’ler yaparak Türkiye’nin enerji ve su sorununu çözebileceğinizi düşünüyor musunuz? Bunlar dışında ürettiğiniz başka projeler var mı?” diye sorduğu önerge şöyle:

“Yaşamın vazgeçilmez bir unsuru olan su, yerine başka bir madde ikame edilemeyen, sınırlı bir doğal kaynaktır. Sağlıklı suya ulaşmak her şeyden önce temel bir insan hakkıdır. Küresel ısınmanın arttığı, su sorununun dünyada önemli bir boyuta ulaştığı günümüzde Türkiye’de de uygulanan politikalar sonucu su önümüzdeki dönem yaşayacağımız önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmakta. Ülkemizin yarı-kurak bir iklime sahip olduğunu göz önüne aldığımızda su politikamızın da buna göre değerlendirilmesi gerekir. Ülkemiz sanıldığının aksine su zengini bir ülke değildir. DSİ rakamlarına göre Ülkemizde kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1.519 m3 civarındadır. Buna göre ülkemiz su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yer almaktadır. . Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda su sorununun büyük bir toplumsal kriz haline geleceği ve sosyal ve ekonomik yapımızı da etkileyeceği kesindir. Özetle su hakkı en önemli toplumsal haktır ve bu hakkın korunması öncelikle hükümete ve yerel yönetimlere aittir. Son zamanlarda meteoroloji uzmanlarının yaptıkları açıklamalara göre önümüzdeki ayların çok sıcak geçeceği tespiti yapılarak İstanbul’un en fazla 60 günlük suyunun kaldığı söylenmektedir. Su kaynaklarının sürdürülebilirliği önemlidir. 2004 yılında çıkarılan Büyükşehir Belediye Kanunu ile su havzalarının korunması ve barajların yapılması görevi Büyükşehir Belediyelerine verilmiştir. Aslında bu kanun yerel yönetimlere büyük bir sorumluluk yüklemektedir.

Bugün gelinen noktada ve yakın gelecekte artık parası olmayanın suya erişiminin imkânsız hale geleceği ve doğada yaşayan binlerce canlının suya erişiminin biteceği günler çok uzak değil gibi görünüyor.

Bu nedenle;

1- İstanbul’da yaz aylarında kaç m3 su kullanılmaktadır? İstanbul’da kullanılabilir kaç m3 su vardır?

2- İstanbul’da yaşanması muhtemel su sorunu için aldığınız önlemler nelerdir?

3- Gelecekte İstanbul’un su sorunu yaşamaması için yürüttüğünüz ya da yürütmeyi düşündüğünüz projeler var mıdır? Bu projeler nelerdir?

4- Melen çayından yapılan su takviyesinin İstanbul’un su sorununu çözmede yeterli olacağını düşünüyor musunuz?

5- Ülkemizde nüfusun ve suyun yersel dağılımı bir birinin tam tersidir. Su politikalarınız ve projelerinizde bu çarpıklığı düzelten önlemler aldınız mı?

6- Büyükşehir Belediyelerine verilen havzaları koruma ve barajları yapma görevlerinin yeterince yapıldığını düşünüyor musunuz? İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin havzaları koruma ve yeni baraj yapma çalışmaları nelerdir? İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu çalışmalara ayırdığı bütçe ne kadardır?

7- Kuraklığı ülke genelinde izleyecek, gerekli uyarıları zamanında yapacak, alınması gerekli önlemleri yetkililere ve kamuoyuna zamanında duyuracak, kuraklık konusunda bilimsel araştırmalar yapacak bir merkez kurmayı düşünüyor musunuz?

8- Su talebinin karşılanmasında yerel kaynakları kullanırken komşu havzalardan getirilen suyun toplam talebin belli bir yüzdesini aşmamasına dikkat edilmekte midir? Her şeyden önce su alınan havzadaki mevcut ekosistemin dengesi korunmakta mıdır?

9- Ülkemizde 98 Milyar m3 küp olan su miktarı, içme, enerji, sanayi, tarım alanları arasındaki kullanım yüzdeleri nedir?

10- Derelerin tamamında küçük HES’ler, nehirlerin tamamında barajlar, çok büyük alanlar da ekosistemi etkileyecek doğa katliamları ile RES’ler, en verimli tarım arazilerine GES’ler yaparak Türkiye’nin enerji ve su sorununu çözebileceğinizi düşünüyor musunuz? Bunlar dışında ürettiğiniz başka projeler var mı?”

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları