loading
close
SON DAKİKALAR

CHP kadın kolları yeni tüzük için harekete geçti

CHP kadın kolları yeni tüzük için harekete geçti
Tarih: 11.02.2012 - 23:02
Kategori: Siyaset

CHP, hazırladığı tüzük taslağı için Kadın Kolları Başkanlığından da öneri istedi.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Zühal Samlı, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na, kadın kolları başkanları, kadın hareketi alanında faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşları, akademisyenlerin de taleplerinin yer aldığı bir dizi öneride bulundu.

CHP Kadın Kollarının tüzük taslağına yönelik önerileri 16 madde olarak sıralanıyor.

Taslakta, siyasal ilkeler ve değerler başlığı altında yer alan CHP’nin "kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesini" hedeflediği maddesi, öneride genişletiliyor. Bu maddenin, "Kadın erkek eşitliği temel bir haktır. CHP’nin kadın-erkek eşitliğine bakışı, eşitlik, özgürlük ve adalet ilkeleri çerçevesinde şekillenir" şeklinde değiştiriliyor.

CHP’nin amaçları arasında, "Kadınların her alanda ve fiilen eşit ve güçlü olmasını sağlamak üzere gerek duyulan hukuki, siyasi, ekonomik ve sosyal önlemleri almak, kota dahil olumlu ayrımcılık uygulamak, her türden kaynakları ve politika araçlarını bu yönde yönlendirmek ve kullanmak" maddesinin yer alması isteniyor.

Kadın Kolları, CHP’nin, bütün program ve politikalarında kadın-erkek eşitliğini gözetmesini talep ediyor.

Merkezde ve il örgütlerinde "Eşitlik Kurulu" oluşturulması öneriliyor.

Tüzük taslağında, Kadın Kolları Genel Başkanı’nın Parti Meclisinin doğal üyesi olması öngörülürken, Kadın Kolları ayrıca her kademedeki kadın kolları başkanlarının belde, ilçe ve il yönetimlerinin de doğal üyesi olmasını istiyor.

-"KADIN KOTASI ARTIRILSIN"-


CHP Kadın Kollarının önem verdiği diğer bir başlık ise kadınlara yönelik kota uygulaması. Partinin katıldığı milletvekili genel seçimlerinde adayların tespitinde, Parti Meclisi, il, ilçe ve belde yönetim organlarının seçiminde, il genel ve belediye meclisleri üyelikleri için aday belirlemede, kongre ve kurultay delegesi seçiminde; en az yüzde 33 kadın kotası uygulanması talep ediliyor.

Tüzük taslağında bu oran yüzde 25 olarak belirtiliyor.

-KADIN KOLLARININ ÇALIŞMALARINI ENGELLEMEYE KINAMA-

"Şiddet, kadınlara yönelik şiddet, aile içi şiddet, cinsel taciz, mobbing gibi suçları işlemek, parti içinde cinsiyete ve cinsel yönelime dayalı ayrımcılık yapmak", kesin çıkarma cezası gerektiren parti suçları arasında sayılıyor.

Kadın Kollarının çalışmalarını engellemeye de kınama cezası geliyor.

Yasal hazine yardımı dahil olmak üzere, belde, ilçe, il ya da genel merkez düzeyinde elde edilen gelirlerin en az yüzde 15’inin kadın-erkek eşitliğini sağlamak amacıyla kadınlara yönelik araştırma, geliştirme, eğitim ve politika oluşturma çalışmaları da dahil olmak üzere kadın örgütüne tahsis edilmesi isteniyor.

Eşitliğinin sağlanması için; toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi, kadına yönelik şiddetle mücadele gibi eğitimlerin, parti içi eğitim ilkeleri arasında bulunması öneriliyor.

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları