loading
close
SON DAKİKALAR

CHP, Kılıçdaroğlu'na linç girişimiyle ilgili Jandarma Komutanı hakkında suç duyurusunda bulundu

CHP, Kılıçdaroğlu'na linç girişimiyle ilgili Jandarma Komutanı hakkında suç duyurusunda bulundu
Tarih: 03.05.2019 - 13:32
Kategori: Gündem

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik linç girişimiyle ilgili olarak, “ünvanının kendisine yüklediği hiçbir görev ve sorumluluğu yerine getirmediği” gerekçesiyle Ankara İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ünsal Bulut hakkında suç duyurusunda bulundu. ...

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Ankara İl Jandarma Komutanı Ünsal Bulut’un CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik linç girişimi sırasında görevinin gereklerini yerine getirmeyerek, görevi kötüye kullandığı iddiasıyla hazırlanan suç duyurusu dilekçesini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdi. Özkoç, adliye önünde yaptığı açıklamada, Kılıçdaroğlu’nu hedef alan linç girişimiyle ilgili gerekli önlemlerin alınmadığının açık olduğunu vurguladı.  Özkoç, “Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile ilgili herhangi bir koruma tedbirinin alınmadığı ortadadır. Bu doğrultuda Ankara İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ünsal Bulut  ve diğer ilgililerle ilgili bilinçli ve bilinçsiz hataları ve eksiklikleri doğrultusunda şikayette bulunuyoruz” diye konuştu.

"SAVCI GÖREVDEN EL ÇEKTİRİLMELİ"

Linç girişimi ile soruşturma kapsamında hiçbir tutuklu  bulunmadığına dikkat çeken Özkoç, "Suçlularla ilgili, öldürme kastıyla yapılmış olmasına rağmen tek bir tutuklama dahi yoktur. Tutuklama olması için orada Genel Başkanımın, genel başkan yardımcılarımın, milletvekillerimizden, TBMM Başkanvekilimizden herhangi birinin ölmesi mi gerekiyordu? Ancak öldüğü zaman mı bu bir linç olayı olarak görülecekti?Bu nedenlerden ötürü görevinin gereklerini yapmadığını düşündüğümüz Çubuk Cumhuriyet Başsavcısı hakkında görevi kötüye kullanma suçundan soruşturma başlatılmasını ve disiplin işlemi yapılmasını sağlamak üzere Hakimler ve Savcılar Kuruluna başvuru yapacağız. Çubuk Cumhuriyet Başsavcısına derhal görevden el çektirilmelidir" dedi.

"KOMUTAN NEDEN TALİMAT VERMEDİ?"

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen dilekçede, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve refakatindeki CHP’lilere yönelik gerçekleştirilen organize linç girişimi sonrasında, görevlerinin gereklerini yapmayan emniyet ve jandarma ilgilileri hakkında 26.04.2019 tarihinde şikayet dilekçesi sunulduğu ve talep doğrultusunda soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Yapılan incelemeler sonucunda  görevinin hiçbir gereğini yapmadığı algılanan Ankara İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ünsal Bulut hakkında da işlem yapılması için başvuru gerekliliğinin açığa çıktığı vurgulanırken, “Her ne kadar şikayet edilen İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ünsal Bulut; Genel Başkanımıza yönelik linç girişimi sırasında Genel Başkanımızın yanında bulunarak yardımcı olmaya çalıştığı izlenimi vermiş ise de anlaşılmaz bir biçimde konum ve ünvanının kendisine yüklediği hiçbir görev ve sorumluluğu yerine getirmemiştir. Zira, İl Jandarma Komutanının görevi, hiçbir şey yapmaksızın Genel Başkanın yanında bulunmaya çalışmak değildir. Olaylara ilişkin video görüntüleri izlendiğinde de algılanacağı üzere, olaylara müdahale etmeye çalışan, önlemler alan, suçluları yakalayan, linç girişimini yapanları önlemeye ve oradan uzaklaştırmaya çalışan hiçbir Jandarma görevlisi bulunmamaktadır. Açıkçası İl Jandarma komutanının, emrindeki yüzlerce Jandarma görevlisine neden talimat vermediğinin ortaya çıkarılması da gerekmektedir” denildi.

TÖREN PLANI YOK

Jandarma güçlerinin bu ve benzeri olaylarda nasıl davranması, önlemler alması gerektiğine ilişkin net kurallar bulunduğu kaydedilen dilekçede, “Jandarma Toplumsal Olaylara Müdahale Yönergesi (ve aynı zamanda Jandarmanın diğer yönergeleri) irdelendiğinde bu gerçeklik açığa çıkacaktır! Dahası bu yönergeler gereğince Jandarma personeli sürekli eğitim ve tatbikata tabi de tutulmaktadır. Yapmış olduğumuz araştırma ve inceleme sonucunda üst düzey protokolün katılacağı böylesi şehit cenaze töreni öncesinde İl Jandarma Komutanı tarafından mutlak olarak yazılı bir plan yapılması ve bu planın emir olarak ilgili birimlere gönderilip uygulanması gerektiği öğrenilmiştir! Ne var ki İl Jandarma komutanının herhangi bir plan yapmadığı ve gerekli talimatları vermekten kaçındığı görülmektedir. İl Jandarma Komutanı tarafından plan yapılıp emir olarak ilgili jandarma birimlerine gönderilmiş olması olasılığında Genel Başkanımıza yönelik linç ve saldırı girişimi, olayların en başından itibaren önleneceği gibi yaklaşık 2 saat boyunca süren linç girişimi söz konusu olmayacak idi.  Her şeyden öte Linç girişiminin yaklaşık 2 saat boyunca Jandarma tarafından önlenmemiş bulunması, ek kuvvetlerin hızla getirtilmemesi, Jandarma tarafından hiçbir faaliyet icra edilmemesi, dahası Jandarmanın ekip ve ekipmandan yoksun olması, önceden planlandığı düşünülen Organize Linç Girişiminin bir parçasının da bazı Jandarma görevlilerinin olabileceği kuşkusunu açığa çıkarmaktadır” değerlendirmesine yer verildi.

Dilekçede, şöyle devam edildi:

"GÖREV İHMALİ BİR KURGUNUN PARÇASI MI?

“Görüntüleri inceleyen emekli bir jandarma komutanı, jandarmanın ve emniyetin olayda hatalı davrandığını, hatanın bilinçli olabileceğini, nitekim İl Jandarma Komutanının yapılması gerekenleri bilmemesinin mümkün olmadığını, ne var ki hiçbir şey yapmamış olduğunu ifade etmiştir.  Sonuç olarak diğer sorumluların yanında Ankara İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ünsal Bulut; bilinçli/bilinçsiz hata ve eksiklikleri ile linç girişiminin yaşanmasına ve olayların büyümesine neden olmuştur. Görevlerinin gereklerini hiçbir biçimde yerine getirmemiştir. Elbette, bu görev ihmalinin bir kurgunun parçası olarak mı yapıldığı yapılacak araştırma sonucunda belli olacaktır. Ancak, her halükarda eylemin TCK 257 maddesinde düzenlenen görevi kötüye kullanma suçu kapsamında kaldığı, suçun tüm unsurları ile oluştuğu tartışma dışı bulunduğundan Ankara İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ünsal Bulut hakkında soruşturma başlatılması gerekli bulunmaktadır.”

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları