loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Lejyoner hastalığını meclise taşıdı

CHP Lejyoner hastalığını meclise taşıdı
Tarih: 03.07.2014 - 16:30
Kategori: Siyaset

İzmir Milletvekili Güven, toplu yaşanan yerlerde denetlenmeyen Klimaların neden olduğu lejyoner hastalığını Meclis gündemine taşıdı...

İzmir Milletvekili Hülya Güven, sıcakların arttığı bugünlerde sürekli çalışan klimaların neden olabileceği lejyoner hastalığına karşı alınan önlemleri Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na sordu. Sağlık Bakanlığına bağlı ve özel hastanelerde, turizm tesislerinde ve TBMM yerleşkesindeki binalarda lejyoner hastalığının önlenmesi için hangi önlemlerin alındığına dair soru önergesi sunan Güven, halk sağlığını ciddi şekilde tehdit eden hastalığa dikkat çekti, “Serinlerken hasta olmayalım” dedi.

-‘Turizm için de büyük risk’-

İzmir Milletvekili Güven, konu ile ilgili şu bilgileri paylaştı; “Lejyoner hastalığı, lejiyonella bakterisi tarafından oluşturulan ve ölüme yol açabilen ciddi bir akciğer enfeksiyon türüdür. Lejiyonella bakterisi nemli ve sulu ortamda yaşar ve çoğalır. En yaygın bulaşma yolu binalardaki sıhhi tesisat ile klima tesisatıdır. Bakteri, özellikle oteller, hastaneler, iş merkezleri ve fabrikalarda su ve soğutma sistemlerinde çoğalabilmektedir. Klimanın yaygın olarak kullanıldığı bugünlerde lejiyonellaya karşı yoğun bir önlem alınması gerekiyor. Lejiyonella Enfeksiyonları Avrupa Çalışma Grubu (EWGLI) da turizm tesislerinde lejiyonella bakterisine karşı alınan önlemleri izlemekte, önlem almaya duyarsız olan ülkeleri ise turizm listesinden çıkarmaktadır. Bu açıdan önemli turizm gelirine sahip ülkemiz için denetimsizlik önemli bir risk olmaktadır”.

-‘Yapılan çalışmalar bilinmiyor’-

Sağlık Bakanlığının 1996 yılında yayınladığı genelgede ‘Seyahat İlişkili Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı’nın yer aldığını ancak konu ile ilgili hükümetin günümüze kadar yaptığı çalışmaların bilinmediğini vurgulayan Güven, özellikle yoğun kalabalıkların olduğu kurumlarda ne gibi önlemlerin alındığı, enfeksiyonla mücadele yöntemlerinin yapılıp yapılmadığı, 2002-2013 yılları arasında kaç lejiyonella bakterisi kaynaklı akciğer enfeksiyonu vakasının rapor edildiğini sordu.

-Önerge-

İzmir Milletvekili Güven’in, Sağlık Bakanlığına bağlı ve özel hastanelerde, turizm tesislerinde ve TBMM yerleşkesindeki binalarda lejyoner hastalığının önlenmesi için hangi önlemlerin alındığına ilişkin sorularının yer aldığı önerge şöyle:

“Lejyoner hastalığı, Lejiyonella bakterisi (Legionella pneumophilla) tarafından oluşturulan ve ölüme yol açabilen ciddi bir akciğer enfeksiyon türüdür. Lejiyonella bakterisi nemli ve sulu ortamda yaşar ve çoğalır. En yaygın bulaşma yolu binalardaki sıhhi tesisat ile klima tesisatıdır. Özellikle oteller, hastaneler iş merkezleri ve fabrikalarda su ve soğutma sistemlerinde lejiyonella bakterisi ile akciğer enfeksiyonu oluşabildiği görülmektedir.

Lejiyonella bakterisi doğada ve su kaynaklarında bulunmaktadır. Önemli olan binaya ulaşan su içinde, binada bakterinin üreyip çoğalabilmesi için uygun ortamın yaratılmamasıdır.

Kireçlenmiş duş başlıkları ve su muslukları, su tesisatındaki korozyon, kullanılmayan muslukların arkasındaki suda oluşan biofilm tabakaları, hastanelerde kullanılan solunum ekipmanları bakterinin üreyip çoğalabilmesi için uygun ortamlar olabilmektedir.

Lejiyonella bakterisi ile hastalığın oluşmasında önemli bir risk faktörü de temas süresidir. Duş yaparken temas süresi dakikalarla sınırlı iken bir terapi havuzunda veya jakuzide daha uzun süre maruz kalınabilmektedir. Kapalı devre klima sisteminden kaynaklanarak kirlenmiş bir binada ise her gün 8-10 saat temas süresi söz konusu olabilmektedir. Hastanelerde veya evlerde bazı özel durumlarda da sürekli temas mümkündür.

Hastalığın oluşmasında bakterinin çoğalma, yayılma ve geçiş evreleri mekanik tesisatta meydana gelmektedir. Buna göre hastalıkla mücadelenin esas alanı bina tesisatı olmaktadır. Bu alanda hastalıkların iyi mühendislik tasarımı, doğru uygulama, iyi bakım ve işletme ile önlenebileceği belirtilmektedir.

Kapalı devre klima sistemleri, buharlaşmalı kondenserler, duşlar, terapi havuzları, jakuziler, özellikle sulu tip nemlendiriciler, süs havuz ve çeşmeleri, fıskiyeler, özellikle yaz aylarında kullanma suyu ve spreyler, özellikle sıcak iklim bölgelerinde yangın söndürme sistemleri, bina dışında bulunan su depoları güneş ışığı ile ısındıkları için lejiyonella bakterisinin üremesinde potansiyel ortam oluşturmaktadırlar.

Lejiyonellaya karşı ısıtma ve yıkama (termik dezenfeksiyon), klorlama, ozonlama, yoğun ultraviyole ışığı ile muamele etmek ve anot oksidasyonu gibi çeşitli dezenfeksiyon yöntemleri olduğu belirtilmektedir.

Nemlendirici kullanılan klima tesisatında, hava kanallarında yoğuşma olabileceği, iyi ısı yalıtımı yapılması, hava kanallarının temizlenebilecek şekilde yapılması, hava kanallarının belirli aralıklarla temizlenmesi, klima santrallerinin filtrelerinin kaliteli olması ve düzenli bakımlarının yapılması, filtrelerinin zamanında değiştirilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Yukarıda sayılan bütün sistemlerde iyi bakım, sürekli temizlik, parça değişimi ve gözetimin esas olduğu ve ancak bu şekilde Lejiyonella bakterisinin çoğalmasının önüne geçilebileceği belirtilmektedir.

Lejiyonella Enfeksiyonları Avrupa Çalışma Grubu (EWGLI), havayolu şirketleri, seyahat acenteleri, ülkemizin turizm için önerilebilecek önemli ülkelerden birisi olması nedeniyle, turizm tesislerinde Lejiyonella bakterisine karşı alınan önlemleri izlemekte, önlem almakta yavaş kalan ya da duyarsız olan ülkeleri ise turizm listesinden çıkarabilmektedirler. Bu açıdan önemli turizm geliri olan ülkemiz için denetimsizlik önemli bir risk olmaktadır.

Bu kapsamda 1/5/2001 tarihinde Bakanlığınızca 30.05.1996 tarih ve 6076 Sayılı Daimi Genelgeye dayandırılan 2001/34 sayılı Genelge’de “Seyahat İlişkili Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı” yer almışsa da konu ile ilgili hükümetinizce günümüze kadar yapılan çalışmalar bilinmemektedir.

Bu bağlamda;

1. Sağlık Bakanlığına bağlı ya da özel hastanelerde lejiyonella bakterisinin çoğalması ve yayılmasını önlemek için alınan önlemler nelerdir? Hastanelerde 2002-2013 yılları arasında ve yıl bazında kaç lejiyonella bakterisi kaynaklı akciğer enfeksiyonu vakası rapor edilmiştir? Denetimlerde lejiyonella bakterisi kaynaklı akciğer enfeksiyonu vakası nedeniyle sağlıksız olarak rapor edilen kaç hastane bulunmaktadır? Sağlıksız olarak rapor edilen hastaneler hakkında hangi işlemler uygulanmıştır?

2. Turizm tesislerinde lejiyonella bakterisinin çoğalması ve yayılmasını önlemek için alınan önlemler var mıdır? Varsa nelerdir? Turizm tesislerinde 2002-2013 yılları arasında ve yıl bazında kaç lejiyonella bakterisi kaynaklı akciğer enfeksiyonu vakası rapor edilmiştir? Denetimlerde lejiyonella bakterisi kaynaklı akciğer enfeksiyonu vakası nedeniyle sağlıksız olarak rapor edilen kaç turizm tesisi bulunmaktadır? Sağlıksız olarak rapor edilen turizm tesisleri hakkında hangi işlemler uygulanmıştır?

3. 2002 yılından bu yana Bakanlığınızca 30.05.1996 tarih ve 6076 Sayılı Daimi Genelgeyi destekleyen hangi genelgeler yayınlanmıştır? Seyahat İlişkili Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı kapsamında turizm tesislerinde 2014 yılında alınan önlemler nelerdir? Bu önlemler denetlenmekte midir? Nasıl denetlenmektedir?

4. TBMM yerleşkesindeki binalarda lejiyonella bakterisinin çoğalması ve yayılmasını önlemek için alınan önlemler nelerdir? TBMM yerleşkesindeki binalarda lejiyonella bakterisi kaynaklı akciğer enfeksiyonu vakası rapor edilmiş midir? TBMM yerleşkesindeki binalarda lejiyonellaya karşı hangi dezenfeksiyon yöntemi uygulanmaktadır? TBMM yerleşkesindeki binaların su tesisatı, klima santrali ve tesisatı ile hava kanallarının bakım, temizlik, parça değişimi ve gözetimi denetlenmekte midir?

5. Hastaneler, turizm tesisleri ve TBMM yerleşkesinde lejyoner hastalığının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli olarak denetim ve kontrolü için temasta bulunulmakta mıdır?”

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları