loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Niğde Milletvekili Gürer; 'Çiftçi de besicide isyanda!'

CHP Niğde Milletvekili Gürer; 'Çiftçi de besicide isyanda!'
Tarih: 03.05.2022 - 16:54
Kategori: Siyaset

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise iktidarı uyararak, “Çiftçi de besici de yüksek maliyetler nedeniyle kendi işlerini yapamaz duruma geldi. Bu aynı zamanda önümüzdeki yıllarda gıda güvenliği için sorun yaratır” dedi.

ÇİFTÇİ EKECEK TAKAT KALMADI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla ilçesinde vatandaşların ve çiftçilerin sorunlarını dinledi. Gürer’e dert yanan üretici Kerim Altınsoy , gübrede ve mazot  fiyatlardaki artış ekecek takat bırakmadı” diye konuştu.

100 LİRALIK TARIM İLACI 500 LİRA OLDU 

Geçen sene 100 lira olan tarım ilacının bu sene 500 lirayı bulduğunu anlatan üretici Altınsoy , “Bakanlar ‘ekim yapın’ diyor. Bu pahalılıkta nasıl ekim yapalım? Mazota, ilaca, gübreye gücümüz mü yetiyor? 30-40 dönüm arazim var; fasulye, patates ekiyorum. Ancak bu sene gübre, mazot ve diğer girdi maliyetlerini aşırı derecede artması nedeniyle ekim yapamadım,sınırlı bir alanı ekmeyi düşünüyorum böyle giderse çiftçiliği bırakmak zorunda kalacağım” diye konuştu. 

İKTİDAR GERÇEĞİ GÖRMÜYOR

Geçen yıl 368 lira destek aldığını  ve bu yıl desteklerin yüzde 100 arttığının açıklandığını aktaran üreteci Altınsoy  ancak böyle bir artışın söz konusu olmadığını ifade ederek, “İktidar gerçekçi açıklamalar yapmalıdır. Bu olmazsa çok kişi çiftçiliği bırakmaz zorunda kalacak” dedi. 

YEMDE ARTIŞ DURMUYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürere Altunhisar ilçesinde de  dert yanan besici Kazım Yalçın kendisiyle birlikte tüm besicilerin artan girdi maliyetleri nedeniyle sıkıntı yaşadığına dikkat çekerek, “500 tane koyunum var, ben geçim sıkıntıyı yaşıyorum. Ben bu sıkıntıyı yaşıyorsam herkes yaşıyordur. Geçen sene 90 lira olan yem bu sene 320 liraya çıktı. Ancak geçen sene 1000 lira olan kuzuyu biz yine bin liraya satıyoruz. Bu işin içinde nasıl çıkacağız” dedi. 

BU NASIL DESTEK? 

Besicilerin verildiği söylenen desteklerin de yeterli olmadığını belirten Kasım Yalçın, “Destek diye verilen para daha bankamatikteyken bitiyor.  Bana destek vereceğine hanımımın sigortasını yapıp karşılasın. Ayrıca Çoban desteği ile ilgili prosedürlerçok ağır. borç olmaması lazım, Benim bu şartları yerine getirebilsem saten sorunum yok demektir. O zaman desteği de ihtiyacım olmaz. Önemli olan sorunu olanı desteklemektir.Afganlılar çoban,biraz fazla verene işi bırakıp gidiyorlar.Bunlar kayıt altına alınsın.Anlaştığı yeri para için bırakıp gitmesin.Kayıt altına alınsın”diye konuştu.

İKTİDAR SORUNLARA YÜZEYSEL BAKIYOR 

Yem fiyatlarını aşırı derece de arttığını, çoban sorunu yaşadıklarını, çoban desteğinin yeterli olmadığını, meralarda ise ot kalmadığını söyleyen Kazım Yalçın, “Şayet mevcut siyasi iktidar tekrar seçimi kazanırsa bize ekmek pişirtirler. Ben 500 konuyla geçinemedikten sonra ötekiler ne yapsın? Bu işi bırakmak zorunda kalıyoruz. Bu sene olmazsa seneye bırakacağız. Git gide küçülüyoruz, bu millete yazık oluyor” ifadelerini kullandı. 

ÇİFTÇİ VE BESİCİ PERİŞAN 

Besicilerin ve üreticilerin sorunlarını dinleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise çiftçinin de besicinin de siyasi iktidarın yanlış tarım politikaları nedeniyle perişan olduğunu söyledi. 

GÜBREDE CİDDİ ARTIŞ  VAR 

Pandemi sürecinde yaşanan sorunlar, ekonomik kriz ve yüksek enflasyonun girdi maliyetlerinde artışa neden olduğunu ve bu durumun son birkaç yıldır çiftçilik ve hayvancılığı büyük ölçüde olumsuz etkilediğini ifade eden Ömer Fethi  Gürer, “Gittiğimiz her yerde hem çiftçiler hem besicimler yüksek girdi maliyetlerinden şikayetçi. Geçen yıla göre % 342  gübre artış var. Üre gübre 13500 TL ton fiyatı. İlaç fiyatları, yem fiyatları 3-4 kat arttı.  Çiftçi yeraltından enerji ile çıkardığı suyun elektrik faturası nasıl ödeyeceğini düşünüyor.Girdi maliyetleri artarken besicinin  yetiştirdiği hayvan ya da çiftçinin yetiştirdiği üründen giderine göre gelir ile  satış yapmakta zorlanıyor. Öte yandan marketlerde raf fiyatları çok büyük oranda arttı. Bu durumda üretici para kazanamazken, tüketici yüksek fiyata ürün almak zorunda kaldı. Aracı ise bu kısır döngünün karlı çıkanı oldu” diye konuştu. 

BÖYLE GİTMEZ

Gürer, böyle giderse çiftçilerin ekim yapmayı, besiciler ise hayvan yetiştirmeyi bırakacağını, bu durumun ise önümüzdeki süreçte gıda güvenliği açısından sorun teşkil edeceğini de  ifade etti.

CHP Milletvekili Gürer, tarım sektörünün ciddi bir kriz içinde olduğuna dikkat çekerek, “Yetkililer sahaya inerek, gerçekleri görmeli ve sektörün sorunlarının gerçek manada çözümü için gerekli düzenlemeleri hayata geçirmelidir” ifadelerini kullandı.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları