loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer; 'Tarım İşçileri zor şartlarda ekmek peşinde'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer; 'Tarım İşçileri zor şartlarda ekmek peşinde'
Tarih: 16.06.2022 - 17:43
Kategori: Siyaset

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarım işçilerini ziyaret etti. Tarım işçisi Göçer” Pandemide aldığım kredi ödeyemedim.İcralık oldum.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor ilçesine bağlı Kemerhisar beldesinde,sabah 6.30’da gündoğuşu ile şekerpancarı çapalayan tarım işçileriyle bir araya geldi.

Gürer’in dert yanan tarım İşçileri , Hatay’dan geldiklerini belirterek, “Hatay’ın verimli topraklarında doyacak ekmeğimiz olmadı.Geçim sıkıntısı ile kilometrelerce ötede tarlada çapa yapmaya Niğde’ye geldik.Şartlarımız zor ama bulaldiğimiz iş tarım işçiliği,dekar başı anlaşıp çoluk çocuk ekmek peşindeyiz. Hatay’da daha çok Suriyeliler çalıştırıldığı için biz de buralara geliyoruz. Onlar daha az ücretle çalışıyorlar diyorlar ama bizde Her şey zamlandı ama gelirimiz yerinde sayıyor.Aç kalmamak için çalışıyoruz”dediler. Tarım işçisi İsmail Göçer “Pandemi döneminde beş bin lira destek kredisi aldım.Ödeyemedim.İcralık oldum .Çalışıp onu ödemeye uğraşacağım ” diye konuştu.

GÜRER, TARIM İŞÇİLERİNİ ZİYARET ETTİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kemerhisar’da pancar çapalayan Hataylı tarım işçileri ile bir araya gelerek, sorun ve taleplerini dinledi.

MEMLEKETLERİNDE İŞ BULAMIYORLAR

3 çocuğuyla birlikte Niğde’ye gelerek mevsimlik tarım işçisi olarak çalıştıklarını söyleyen tarım işçisi İsmail Göçer , “çadırda yaşıyoruz .Vasıfsız işçi olunca geçim için yapabildiğimiz tarlada amelelik.

Her yıl farklı üründe işçilik yapıyoruz.Kabala dekar başı anlaşıyoruz. Ailece göç edip sabahtan akşama değin çapa sallıyoruz.Pancar bitince kemerhisar’dan Beyağıl köyüne nohut için gideceğiz. Altı ay boyunca iş bulduğumuz yerde ekmek peşindeyiz..Çalışma saati diye bir süremizde yok.İş olsun çalışalım.Tarımda giderek ekilen yerde azaldıkça işte azalıyor. Çalışma şartlarımız ağır ama yapacak başka iş olmayınca ne yapalım.Ekmek için çalışıyoruz.Hatay’da Suriyeli nüfusunun artmasından dolayı İş bulmakta zorlaştı.Daha düşük ücretle çalışanlar olunca bizde gurbette ekmeğimizin peşindeyiz.Sürekli zamlar ailece çalışmadan yaşama şansı bırakmadı” diye konuştu.

Hatay’daki Suriyeli nüfusunun çok arttığını ifade eden tarım işçisi Göçer , “Hatay’da iş bulabilmiş olsaydık, buralara kadar gelmezdik. Hatay ovası bereketli ama, orada Suriyeli nüfusu sürekli artıyor ve bize iş kalmıyor, Hatay’ın tarlalarında Suriyeliler çalışıyor. Düşük ücretle çalıştıkları için biz orada iş bulamıyoruz” dedi.

HER ŞEYE ZAM GELDİ, TARIM İŞÇİLERİNİN ÜCRETLERİ YERİNDE SAYIYOR

Her şeye zam gelirken tarım işçilerinin ücretlerinin yerinde saydığına değinen Hayatlı tarım İşçisi İsmail Göçer , “Burada çapalama işi yapıyoruz. Dekar başına çalışıyoruz. Ailemle birlikte buraya gelerek, çapa işi yapıyoruz. Ancak para kazanma konusunda sıkıntı yaşıyoruz.

Burada çadırlarda yaşadıklarını ve kendi kaderlerine terk yaşadıklarını anlatan tarım işçisi, “Herkes gibi bizim de normal bir işimizin olmasını isterdik ama vasıfsız olmamız ve iş koşullarının çok az olması nedeniyle ancak bu şekilde ekmek parası kazanmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

KREDİ ÖDEYEMEDİM

Tarım işçisi İsmail Göçer Pandemi sürecinde iktidar kredi verdiğini,geçinebilmek için kredi aldığını ancak işsizlik nedeni ile kredi zamanında ödüyemediğini anlatım.”Kredi borcunu kapatmak için çalışmaya mecburuz ama borç durmuyor.Pandemi döneminde aldığım krediyi ödeyemediğim için icralık oldum.Kıt kanaat yaşamak zorunda kaldık.Borç için icralık olmakta bizi daha mağdur etti.Oğlum lise mezunu .İş bulamadı beraber tarlada çalışıyoruz.Burada iş bitince nohut için Ulukışla Beyağıl köyüne geçeceğiz.Üretim olan yerde iş kovalayacağız.” dedi.

TARIM İŞÇİLİĞİNİN ZORLUKLARI

Tarım işçiliğinin zorluğuna değinen tarım İşçileri de , akşama kadar eğilerek çapa yaptıklarını ve günde ortalama 4 dekar üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, “Gittiğimiz yerlerde geçmişe göre, ekili tarım arazileri sürekli azalıyor. Boş araziler, ekili olanların iki katı kadar var” şeklinde konuştular.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Niğde bir tarım kenti.İl genelinde yüzlerce tarım işçisi zor şartlarda yaşayarak çalışıyor.Çadırlarda kalıyor.Düzenli bir yaşam şartları yok.Farklı bölgelerden gelen işçiler hijyen şartlara da sahip değil.Okullar kapanmadan çok yerde çocuklarda aileleri ile tarlada çalışmak zorunda kalıyor.Dekar üzerinden tarlada ürün sahibi ile anlaşıp çalıştıkları içinde çalışma saatleri dahi yok.Acıyı bal eyleyerek işlerini yapıyorlar Farklı bölgelerden gelen tarım işçileri yanında özellikle bölgemizde Suriye’den gelen işçilerde tarla işlerinde çalışıyorlar.İş bulmakta rekabet nedeni ile zorlaşıyor. Ürün deseni değişmesi de, tarım alanlarının sürekli azalmasının, tarım işçilerinin iş bulma olanaklarını da daralttığına değinen Gürer, “Olumsuz koşullara rağmen ekmek aslanın ağzında olduğunu gören tarım emekçileri iş bulduklarında mutlu oluyorlar.Kadın erkek çocuk tümü tarlada gün doğumunda iş,aş için toprağı işlemeye,ürünü hasat etmeye devam ediyorlar.İyi ki varlar da tarımın önemli yükünü omuzlayarak üretimin sürdürürülenilirliğini sağlıyorlar “ diye konuştu.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları