loading
close
SON DAKİKALAR

CHP PM Bugün Toplandı

CHP PM Bugün Toplandı
Tarih: 12.02.2012 - 03:14
Kategori: Siyaset

CHP PM bugün saat 11.00’de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başkanlığı’nda toplandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Fransa Ulusal Meclisi'nde görüşülen yasa teklifiyle ilgili "Fransa kendi tarihine ihanet içindedir. Özgürlüğü savunan, özgürlük konusunda dünyada sembol olan bir ülke bugün düşünce özgürlüğüne siyasetçilerin kararıyla kelepçe vurmaktadır. Bunu anlamak mümkün değildir" dedi. 

CHP Parti Meclisi (PM) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. 

Kılıçdaroğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, PM'nin Türkiye'nin ağır ve yoğun gündemiyle toplandığını, bunun CHP'nin sorumluluğunu artırdığını söyledi. 

PM toplandığı sırada Fransa Ulusal Meclisinde de "1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifinin" görüşüldüğünü hatırlatan Kılıçdaroğlu, öğrencilik dönemlerinde Fransa'nın kendilerine özgürlükler ülkesi, düşüncelerin yasaklanamadığı ülke olarak öğretildiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, 

"Çünkü Fransa'nın tarihinde 1789 aydınlanması vardır. 1789 devrimi sadece Fransa'da değil dünyada bir çığır açmıştır. Aydınlanmanın başlangıcıydı. Mücadele verilmiş, ciddi bedeller ödenmiş, düşünce özgürlüğünün üzerindeki bütün engellerin kaldırılması istenmişti" diye konuştu. 

Fransa'da büyük yapıların üzerinde "özgürlük, eşitlik, kardeşlik" kelimelerinin yazılı olduğunun görüldüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: 

"Bugün geldiğimiz noktada Fransa kendi tarihine ihanet içindedir. Özgürlüğü savunan, özgürlük konusunda dünyada sembol olan bir ülke bugün düşünce özgürlüğüne siyasetçilerin kararıyla kelepçe vurmaktadır. Bunu anlamak mümkün değildir. 

Bir Volter'i düşünün Volter'in Fransa'sını düşünün. 'Sizin düşüncelerinize katılmıyorum ama düşüncelerinizi özgürce dile getirebileceğiniz bir mücadelenin başında ben olacağım' diyen bir Volter'i düşünün bir de 21. yüzyılın başında Sarkozy'nin Fransa'sını düşünün. Nereden nereye savrulan bir ülkeyi düşünün. Kaldı ki Türkiye 1915 olaylarıyla ilgili olarak en sağduyulu çağrıyı bütün dünyaya yapmıştır. Arşivlerimizi açalım. Sadece Türkiye değil, elinde arşiv olan bütün ülkeler açsınlar. Rusya'sı da Ermenistan'ı da açsın arşivlerini. Tarihçileri göreve davet edelim. Tarihçilerin verdiği raporlara göre de oturalım kararımızı verelim. Günlük, sıcak siyasetin konusu tarihin derinliklerine götürülebilir mi- Tarihçilerin görevini siyasetçiler üstlenebilir mi- Bu çağ dışı anlayışı Fransa'da görmekten ben üzüntü duyuyorum. Bize öğretilen Fransa ile Sarkozy'nin Fransa'sı arasında çok fark var. 1789 Fransız Devrimi'nin üzerine büyük bir gölge düşürecekler." 

Fransa'daki çok sayıda sağduyulu tarihçinin, yazarın, bunun doğru bir hareket olmadığını söylediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Ama siyasetçinin gözü kararmışsa, intikam duygusuyla hareket ediyorsa, önyargılarla hareket ediyorsa zaten oradan ciddi bir kararı beklemek de mümkün değildir" dedi. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları