loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Rize, il başkanını seçti

CHP Rize, il başkanını seçti
Tarih: 29.05.2012 - 11:46
Kategori: Siyaset

Cumhuriyet Halk Partisi Rize İl Kongresi Yapıldı...

CHP Rize 34 olağan il kongresi Kültür merkezi salonunda iki adayın yarıştığı seçimde yapıldı.

Rize Kültür merkezinde yapılan 34 CHP il kongresinde mevcut başkan Mehmet Aslankaya ile gazeteci Ömer Şan in listesi seçime katıldı. İl başkanı Mehmet Aslankaya nin partiden dışladığı isimlerin yer aldığı Ömer Şan listesi ile Aslankaya listesi bazı tartışmaların ve gergin anların yaşandığı kongrede seçime gitti.

İki listenin yarıştığı 34 üncü olağan kongrede divan başkanlığını Eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın yaptı. Kongreye Eski bakanlardan Ali Topuz ile MHP il Başkanı Zeki Mayı, AK Partiden Sinan Uğur, Trabzon CHP il başkanı Yavuz Karan ve partililer katıldı.

Kongrede bir konuşma yapan eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın “ Kim kazanırsa kazansın parti kazanmalı, kazanamayan kazanan adaydan görev istemeli, 12 Haziran 2011 seçimlerinde CHP oylarını 13 binden 33 bine çıkartmıştır. AK Parti ise 96 binden 134 bine, bu da demek oluyor ki CHP oylarını yüzde 153 artırırken AK Parti ise yüzde 39 artırmıştır. AK Parti 2007 seçimlerinde bizden 7 kat fazla oy alırken şimdi 4 kat a düştü” dedi.

Ankara Büyük Şehir Belediye seçimlerinde 800 bin oy aldığını söyleyen Karayalçın “ Bu seçimlerde 100 bin oyumuz MHP ye gitti, partiye ihanet edenler oldu. 2011 seçimleri öncesinde Genel Başkan Kemal Kiliçdaroğlu bana “Seni Rize den düşünüyorum” dediğinde Samsun olayını anlattım, Samsun dan Milletvekili olduğumda Samsun a gidişimde otel de kalıyordum. Evim yoktu, Rize den aday olsam yine Otel odalarında kalacaktım bu bana ters geliyor. Kendi ilçem Ç.Hemşin ve Köyüm Şenyuva” dedi.

Karayalçın konuşmasında iktidara çatarak” 1 Mayıs, 19 Mayıs ve 29 Mayıs İstanbul un kurtuluşu bazılarına göre bayram olabilir, bazılarına göre olmaz, ancak hükümet 90 yıldır sürdürülen geleneği bozarak 19 Mayıs ta çelenk koyma ve saygı duruşunu yasaklayarak valiliklere dilekçe verip çelenk koyacakmışız, ona da izin verilirse, böyle bir şey olamaz, İktidar Mustafa Kemal Atatürk demek yerine Kemal ismini çıkartıp Atatürk demeyi uygun görüyor. Kemal ismini Atatürk e yakıştıramıyorlar” dedi.

Ovit Tüneli konusuna değinen Karayalçın” Bazı iddialar var, ticaret karlılığı olmadığı araç sayısının azlığından şikâyet edenler var. Diğer iddia ise fizibilite çalışmasının yanlış olması, çift tünel yerine tek tünel neden yapılmadığı konusu. Hükümetin Ovit için gösterdiği sosyal faydayı Derelerimiz için de göstermesini beklerdik” dedi.

Sahil yolu projesi çalışmasını ilk kez Kendi Başbakan yardımcılığı döneminde 1993 yılında gündeme getirdiğini söyleyen Karayalçın “ O zaman talimat verdim, sahil yolu yerine viyadüklerle sahil yolunun 300 metre sahilden yukardan yapılmasını planladık. 5,5 milyar dolara yapılıyordu ve fizibilite çalışmalarını tamamladık. 95 yılında Mart ta hükümetten düştükten sonra yapılan projelerle sahilden geçti ve öğrendiğim kadarıyla 4.700 milyar dolara mal oldu” dedi.

Karayalçın in divan başkanlığına geçmesinin ardından CHP de mali ve faaliyet raporları okundu. Mali ve Faaliyet raporları oy birliği ile kabul edilirken CHP de yönetimde bulunan muhalif Cengiz Şafak in yönetimi suçlaması üzerine il Başkanı Mehmet Aslankaya kürsüye çıkarak “ Cengiz Şafak benim yönetimimdeydi, yaptığımız 49 yönetim toplantısından 40 ina katılmadı ve bende tüzük gereği kendisini attım. Siyasi arena içinde partiye katkısı olmayanları parti içinde tutmanın anlamı yoktur.” Dedi.

Aslankaya: “Biz hep birlikteyiz”
Kongrede son konuşmayı yapan Mehmet Aslankaya, CHP’nin oyunu 13 binden 33 bin’e çıkaran il başkanı olduğunu belirterek, Rize’nin temel meselesi çaydır. 12 bin çalışanı ve 45 fabrikasıyla Çaykur bizim geleceğimizdir. Özel sektörün, üreticiden yarı fiyatına yaş çayı alması ile çay üreticisinin yaşadığı mağduriyete dikkat çekmek için yapılan protesto gösterilerinin bilfiil içerisindeyim. Başbakan Ovit tünelinin temelini atarken, ‘Çaykur’a kefilim ama özel sektöre değilim’ dedi. Sen dünyaya karışıyorsun, Libya’ya demokrasi getiriyorsun da Rize’deki özel sektöre mi karışamıyorsun” dedi.

Kaçakçıyı açıkladım diye ceza aldım
Çay kaçakçılığı yapanların ifşa edilmesi gerektiğini ifade eden Aslankaya, “Bana Ümraniye Mahkemesinden bir karar tebliğ edildi. Önceki yıl yine bu salonda yapılan bir çay toplantısında konuşmacılardan biri çay kaçakçılığından bahsediyordu. İsmini açıkla deyince ‘ben korkuyorum, açıklayamam’ dedi. Ben de kaçak çayı getiren firmayı açıkladım. Bunun için ceza aldım” şeklinde konuştu.

Aslankaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
“AKP’nin ne bayrağa, ne millete, ne de toprağa saygısı var. Ne de çay üreticisini zerre kadar düşünüyor. Biz CHP olarak, toprağa, bayrağa, millete saygılıyız. Çay üreticisi bizim iktidarımız döneminde rahat bir nefes alacak. Geleceğimiz olan çayın kurtuluşu için CHP’nin tek başına iktidarı gerekli. Bunun için çalışacağız.”

Siyası konuşmalar sırasında bazı tatsız olaylar yaşandı ve oluşan tatsız olaylar partililerin araya girmesi ile tatlıya bağlandı.

Ardından siyası konuşmalar yapıldı ve sataşmalar sonunda her iki adayın konuşma yapması ile iki liste halinde yapılan seçimlere geçildi.

Seçim sonuçlarına göre Mehmet Aslankaya 100 oy alırken Ömer Şan 70 oy aldı ve iki delege oy kullanmadı.

lazhaber

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları