loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Sözcüsü Öztrak; CHP iktidarında enflasyonla mücadelenin ilk 9 adımını açıkladı

CHP Sözcüsü Öztrak; CHP iktidarında enflasyonla mücadelenin ilk 9 adımını açıkladı
Tarih: 09.04.2022 - 16:59
Kategori: Ekonomi

CHP Sözcüsü Öztrak, Erdoğan’ın yaptığı hataların faturasının milletin sırtına yüklendiğini belirterek, “Hata üstüne hata yapan Saray, milletimizde ‘Sabredin, koruktan helva olacak’ diyor. O helva olsa olsa, katlettiğiniz ekonominin helvası olur. Bunlar helvayı götürüyor, millet cefa çekiyor” diye...

Resmi verilerle tüketici enflasyonunun yüzde 61’e, üretici enflasyonunun yüzde 115’e ulaştığını söyleyen Öztrak, “Kuzeyimizde savaş var. İşgale uğrayan Ukrayna’da enflasyon yüzde 10,7; işgal eden Rusya’da enflasyon yüzde 9,2. Savaş Ukrayna’da. Ambargolar Rusya’da. Ama üç haneli enflasyon, kıtlıklar ve şeker kotaları Türkiye’de” dedi.

Gıdada üreticinin bir yıllık enflasyonu yüzde 92’yi geçmesine rağmen, resmi verilere göre tüketicinin enflasyonunun yüzde 64 civarında olduğuna dikkat çeken Öztrak, “Aradaki fark 30 puan. TÜİK’in makyajlı rakamlarına göre, son 1,5 yıldır gıda sektöründe faaliyet gösteren üreticilerimiz ya zararına ya da hayrına çalışıyor. Ama nedense bu hayırsever iş insanlarımız, yine de saray ve şürekâsına bir türlü yaranamıyor. Hala ya fırsatçılıkla, ya da stokçulukla suçlanıyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

Öztrak, CHP iktidarında enflasyonla mücadele için atılacak 9 adımı şöyle açıkladı:

Bir, Merkez Bankası Başkanını ve Para Politikası Kurulu üyelerini hemen değiştireceğiz. Banka’nın başına, tüm dünyada saygı uyandıracak bir ismi atayacağız.

İki, Merkez Bankası’nın araç bağımsızlığının üzerinden siyasetin vesayetini kaldıracağız. Bunun içinde gereken hukuki düzenlemeleri derhal yapacağız.

Üç, Merkez Bankası’nın kasasına arka kapıdan el uzatılmasına izin veren uygulamalara, karşılıksız para basmaya yönelik, muhasebe oyunlarına son vereceğiz. Buharlaştırılan 128 milyar doların hesabını mutlaka soracağız.

Dört, Stratejik Planlama Teşkilatını kuracağız. Bu teşkilattaki uzman kadroların eliyle, TÜİK’in, enflasyon ve milli gelir başta olmak üzere, yayımladığı tüm istatistikleri denetimden geçireceğiz. Sarayın halının altına süpürdüğü tüm yükümlülükleri açığa çıkaracağız. İlgililer hakkında da gereğini hemen yapacağız.

Beş, kamuda mali disiplini sağlayacağız. Mali çapaları kuvvetlendireceğiz. Araç ve bina saltanatına, üçer beşer ballı maaşlara, şatafata, israfa son vereceğiz.

Altı, dünya standartlarında bir Kamu İhale Yasası çıkaracağız. Yolsuzluğa müsamaha göstermeyeceğiz. Şeffaflığı ve hesap vermeyi sağlamak için Meclis’te Kesin Hesap Komisyonunu kuracağız. Sayıştay’ı uluslararası normlarda çalışır hale getireceğiz.

Yedi, kamu borç yönetiminde yabancı parayla ve altınla borçlanmanın ağırlığını azaltacağız. Borçlanmak gerekirse, milli paramızla yapacağız. Kamu Özel İşbirliği Projelerinde dövizle belirlenen tarifeleri ve gelir garantilerini, ivedilikle Türk Lirası’na çevireceğiz. Gerekirse, söz konusu projelerin işletme haklarını hukuk çerçevesinde kamuya devredeceğiz.

Sekiz, sağlanacak tasarrufları özellikle dar ve sabit gelirli yurttaşlarımızı desteklemek için kullanacağız. Aile Destekleri Sigortası’yla hiçbir çocuğumuzun yatağa aç girmemesini sağlayacağız. Yoksullukla hemen mücadele etmeye başlayacağız.

Dokuz, gıda ve enerji arz güvenliğini, milli güvenlik meselesi olarak göreceğiz. Bu çerçevede; özellikle tarımsal üretimi artıracak, tarladan, sofraya kadar uzanacak tedarik zincirini sağlamlaştıracak adımları vakit geçirmeden atacağız.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları