loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Sözcüsü Öztrak: Naci Ağbal'ın '128 milyar doları araştırın' dediği için görevden alındığı ortaya çıkmıştır

CHP Sözcüsü Öztrak: Naci Ağbal'ın '128 milyar doları araştırın' dediği için görevden alındığı ortaya çıkmıştır
Tarih: 16.04.2021 - 12:40
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Merkez Bankası’nın faizleri yüzde 19’da sabit tutmasını CHP Ekonomi Masası TV’ye değerlendirdi.

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Merkez Bankası'nın faizi sabit tutma kararına ilişkin olarak, "Faizlerin %19’da sabit tutulması Naci beyin 2 puan faiz artırdığı için görevden alınmadığını gösterdi. Demek ki Merkez Bankası kasasından buharlaşan 128 milyar doları araştırın dediği için görevden alınmıştır, bu ortaya çıkmıştır" şeklinde konuştu.

Öztrak, 128 milyar dolarla ilgili olarak, bilinen usullerin dışında çıkış yapan bir para olduğunu ve bunun bir ‘finansal skandal’ olduğunu belriterek, bunun araştırılmasını isteyen Merkez Bankası başkanının görevden alınmasının ekonomiye duyulan güvenin azalması anlamına geleceğini söyledi.

Öztrak, "Millet yüksek faiz ve kur sarmalı arasında eziliyor" dedi.

CHP Sözcüsü, önümüzdeki dönemde hükümetin faizleri artırmak zorunda kalacağını ancak ekonominin bu yüksek oranları taşımasının imkansız olduğunu da belirtti. Öztrak, “Hem  işsizlik azalsın diyeceksiniz hem de faizi artıracaksınız, bu olmaz” diyerek esnafın, çiftçinin, şirketlerin oldukça sıkıştığını söyledi.

Öztrak, çıkış için saydam, güven yaratacak, ciddi çapaları olan bir program gerekli olduğunu geçmişte söylediklerini ama hükümetin Merkez Bankası başkanını görevden aldığını bunun da güven ortamını bitirdiğini söyledi.

Öztrak, çıkış için "Tek adam vesayet rejimden kurtulmak, güçlü parlamenter sistem inşa etmek, yeni kurumlar, yeni kadrolar gerekir" dedi.

AKP’nin metal yorgunu bir parti olduğunu söyleyen Öztrak, “128 milyar dolar buhar olup gitmiş, bunun hesabını sorunca ana muhalefet partisi binalarına vinçlerle, kirpilerle saldırıyorlar, bununla güven nasıl sağlanacak? Nerede demokrasi hukuk devleti?

Merkez bankası arka kapıdan çıkıp kamu bankalarına giderek oradan da bazısı piyasa koşullarında, bazısı piyasa koşulları dışında bu paralar kimlere gitti, açıklayın diyoruz" dedi.

Rezerlerin pandemi koşullarından önce satılmaya başlandığını kaydeden Öztrak, "Ortada bir kamu zararı var bunun hesabın verilmesi lazım. 2019’da 30 milyar dolardan fazla satış yapıldı, ne vardı o zaman? İstanbul seçimleri vardı. Bugüne kadar hiçbir iktidar böyle satış yapmadı" diye konuştu.

Öztrak, "2002’de komisyon kurup 2001 yılında Merkez Bankası’nın sattığı 5 milyar doları soracaksınız, biz şimdi 128 milyar doları sorunca benim binalarımı basıp afişleri indireceksiniz, bu demokrasinin işlemediğini gösterir" dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları